Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
16. 7. 2013,
22.06

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bine Norčič

Torek, 16. 7. 2013, 22.06

2 leti, 5 mesecev

Američane zanima najem hiše v okolici Kranja ali Planice

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Smučarski skoki so v Sloveniji zelo priljubljen šport. Imamo dobre skakalce, imamo pa tudi dobre strokovnjake, ki so cenjeni onstran naših meja. In eden od njih je "Američan" Bine Norčič.

Njegov pokojni oče Bogdan Norčič je veljal za dobrega skakalca, ki ga je pot po koncu vodila v trenerske vode. Po njegovih stopinjah je šel tudi Bine. Nazadnje je delal sedem let v Turčiji, kjer je skupaj z Vasjo Bajcem začel z ničle. Trenerski napredek so opazili tudi onstran turških meja. V svoje vrste so ga letos poleti zvabili Američani, ki jim poveljuje nekdanji skakalec Clint Jones.

"Slovo od Turkov ni bilo lahko. Bili smo povezani. Sploh s fanti, ki so zelo težko sprejeli to odločitev. Vendar je treba narediti korak naprej. Mislim, da sem se prav odločil. Pri Američanih sem presenečen nad načinom dela. Najprej nisem verjel, da bom tako aktiven. S Clintom sva se takoj ujela. Zelo dobro delamo. Prvič na primer sploh preizkušajo material, kar je za njih novost," je o slovesu od Turkov in prehodu v ameriško delegacijo povedal Bine.

Razmišljanje Američanov je povsem drugačno, kot ga je bil vajen v Turčiji ali pa doma v rodni Sloveniji. Športniki onstran luže imajo več samozavesti, a jih je treba brzdati, poudarja Norčič: "Dajejo vtis, kot da že vse vedo. Moramo jih postavljati na realna tla. Vendar se radi učijo in zato odprto sprejemajo navodila. Njihov način skakanja je zelo grob in s tem se veliko ukvarjamo."

Moška reprezentanca ni tako močna kot ženska, v kateri kraljuje Sarah Hendrickson, a ima Norčič željo, da bi tudi moški del pustil pečat v karavani smučarskih skokov: "Sarah je zelo močna. Lepo je, da se zgodba nadaljuje v pravo smer. Šla je na svoje za štiri leta. Odcepili so se od smučarske zveze. Dobivati so začeli močne pokrovitelje. Pri moških bomo morali veliko delati. Nekako so postavljeni v senco, a imajo talent. Najprej se bomo morali ukvarjati s težo. Večina jih je precej močnih. Prepričan sem, da se bomo prebili. In to z veliko dela. Trenirali bomo večinoma v Evropi. Za prihodnje celo razmišljamo, da bi najeli kakšno hišo v bližini Kranja ali Planice, ker so pogoji za trening dobri."

Ob takšnem napredku čaka Norčiča svetla trenerska prihodnost, saj šteje šele 32 pomladi, izkušenj pa si je že zdaj nabral veliko. Z Američani ima triletno pogodbo z možnostjo podaljšanja do prihodnjih olimpijskih iger. "Želim pomagati in pripeljati ekipo čim višje. Trenerski cilji? Želja vsakogar je voditi Avstrijce, vendar jaz vso zgodbo gledam malce drugače . Rad bi pripeljal nacijo iz srednjega v višji razred. Seveda pa se ne bi nikdar branil dela z Avstrijci, Norvežani in pa seveda Slovenci. To je motiv za naprej. Zdaj sem tu z Američani in z njimi se želim veseliti uspehov," je pogovor za Sportal sklenil Bine.

Ne spreglejte