Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 12. 2019,
13.47

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

1

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec Štefan Hadalin Alta Badia

Nedelja, 22. 12. 2019, 13.47

4 leta, 3 mesece

Alta Badia, moški, veleslalom

Žan Kranjec na stopničkah v Alta Badii!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

1

Žan Kranjec | Žan Kranjec je na sloviti progi Gran Risa zasedel izjemno tretje mesto. | Foto Reuters

Žan Kranjec je na sloviti progi Gran Risa zasedel izjemno tretje mesto.

Foto: Reuters

Žan Kranjec je še drugič letos na stopničkah v svetovnem pokalu alpskih smučarjev. Tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah je na skrajšani progi Gran Risa v finalu pridobil štiri mesta ter se zavihtel na tretje mesto veleslaloma v Alta Badii. Sedemindvajsetletnik je osvojil svoje šeste stopničke v svetovnem pokalu. Zmagal je Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je bil po prvi vožnji šesti. Senzacija dneva je bil Francoz Cyprien Sarrazin, ki je kot 22. po prvi vožnji poskrbel za najhitrejši čas druge vožnje in drugo mesto. Zaostanek Sarrazina je znašal 31 stotink sekunde za zmagovalcem, Kranjec pa je za prvim mestom zaostal 39 stotink sekunde.

V italijanskih Dolomitih so kljub slabemu vremenu izpeljali tretji veleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v tej sezoni. Terenske ekipe organizatorjev so opravile gromozansko delo in ponoči s proge odstranile novozapadli sneg. So se pa organizatorji vseeno odločili za krajšo progo in nižji start. Tekmovalci so tako ostali brez zgornje strmine slovite proge, na kateri je Kranjec pred dvema letoma s tretjim mestom osvojil svoje prve stopničke v svetovnem pokalu.

Posebna tekma, na kateri šteje vsaka malenkost

"Tekma je bila zelo težka, ampak se je dobro izšlo. Predvsem na strmem delu sem nalogo izredno dobro opravil. Zaenkrat mi gre res super, izredno sem zadovoljen, tudi s tem zgodnjim božičnim darilom," je bil po že drugem tretjem mestu na tem prizorišču zadovoljen naš veleslalomski junak zime, ki pa se že ozira proti jutrišnji paralelni tekmi. "Gre za posebno tekmo, kjer vsaka malenkost šteje. Vsekakor se bom maksimalno potrudil in upam na še en dober rezultat," napoveduje Žan Kranjec, trenutno prvo ime slovenskega alpskega smučanja.

Po dveh letih je Kranjec v Alta Badii znova skočil na tretje mesto. V Söldnu je bil prav tako tretji, veleslalom v Beaver Creeku je končal tik pod stopničkami na četrtem mestu. S še drugimi stopničkami v sezoni pa je v posebnem veleslalomskem seštevku s 170 točkami skočil na drugo mesto. Pred njim je zgolj Kristoffersen, ki je na treh veleslalomih zbral 23 točk več od Slovenca.

Norvežan prevzel vodstvo v skupnem seštevku

Kristoffersen, ki je februarja v Areju osvojil naslov veleslalomskega svetovnega prvaka ter nato zmagal še na veleslalomih v Banskem in Kranjski Gori, se je s četrto veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu, svojo prvo na Gran Risi, prvič povzpel na mesto vodilnega v skupnem seštevku. Skupno ima 20 zmag v svetovnem pokalu.

Norvežan Henrik Kristoffersen se je na najvišjo stopničko povzpel s šestega mesta. | Foto: Reuters Norvežan Henrik Kristoffersen se je na najvišjo stopničko povzpel s šestega mesta. Foto: Reuters

Po desetih tekmah ima Norvežan vrhu 343 točk. Drugi je specialist za hitre discipline Avstrijec Vincent Kriechmayr (-31), tretji veleslalomski in slalomski tekmec Pinturault (-47).

Kranjec, ki tekmuje le v tehničnih disciplinah, je na 12. mestu daleč najboljši Slovenec tudi skupno. Na odpeljanih štirih tekmah, na slalomu v Val d'Iseru je odstopil, slalom v Leviju je končal kot 21., je zbral 180 točk. Njegov zaostanek za vodilnim znaša 163 točk.

Kranjec je v zadnjih dveh letih osvojil vse svoje stopničke. Petkrat je bil tretji, še nikoli drugi. Nove stopničke pa je vpisal skoraj na obletnico prve zmage v svetovnem pokalu. Devetnajstega decembra lani je zmagal na veleslalomu v Saalbachu.

Tretji veleslalom, tretji zmagovalec

Po treh moških veleslalomih so tudi trije različni zmagovalci. Veleslalomsko premiero nad Söldnom je dobil Francoz Alexis Pinturault, ki ni krojil samega vrha v Alta Badii, presenetljivi zmagovalec veleslaloma v Beaver Creeku Američan Tommy Ford pa je bil tokrat 20.

Na odru so si najboljši trije dali duška. | Foto: Reuters Na odru so si najboljši trije dali duška. Foto: Reuters

Organizatorji so progo še dodatno utrdili z vodo in soljo, a je bila podlaga še vedno zelo zahtevna. Težke razmere so dodobra premešale tudi razvrstitev najboljših po prvi vožnji. Na vrhu je bila na koncu trojica, ki ni bila povsem v ospredju na prvi progi.

Vodilni, Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen, je v finalu padel na 11. mesto, drugouvrščeni Švicar Marco Odermatt je bil na koncu peti, sprva tretji Pinturault pa zgolj osmi.

Akcija se nadaljuje v ponedeljek

V ponedeljek bo v Alta Badii na sporedu še paralelni veleslalom pod žarometi s Kranjcem in Štefanom Hadalinom na štartu. Kvalifikacije se bodo začele ob 15.00, finalni izločilni dvoboji pa ob 18.15.

"Super rezultat. Tretje mesto. Stopničke! V igri pa je bilo še kaj več, saj je Žan v spodnjem delu v obeh vožnjah pustil kar nekaj stotink. Ko bo njegova koncentracija ob maksimalnem tveganju na še višji ravni, vse od štarta do cilja, pa bomo lahko veseli še višjih uvrstitev," je po tekmi povedal trener Klemen Bergant in izpostavil zelo težke pogoje (neravna in uničena proga). "Ampak Žan je močan in dobro pripravljen. Na vseh podlagah in terenih je in bo konkurenčen! Upam, da se bomo že jutri lahko znova veselili," pravi Bergant, ki je s Kranjcem in Štefanom Hadalinom (ta poleg Kranjca štarta jutri na paralelnem veleslalomu) v zadnjem času opravil tudi nekaj kakovostnih treningov štarta. Dober štart je namreč na paralelnih tekmah izjemno pomemben.

Alta Badia, moški, veleslalom:

 
 

Preberite še:

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec idilo ima, smuka ne
Teki Planica
Sportal Katja in Anamarija najprej diskvalificirani, nato dobili dovoljenje, a v finalu ni šlo #video
Peter Prevc
Sportal Peter Prevc s skoki ni zadovoljen, a nekaj ga je vendarle razveselilo
Anamarija Lampič
Sportal Dekle, ki ji ekstremne razmere očitno ustrezajo #foto
Rok Tršan
Sportal Rok Tršan do uvrstitve kariere, novi zmagi Boeja in Eckhoffove,
Ne spreglejte