Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 1. 2024,
14.40

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

Natisni članek

Marco Odermatt Martin Čater Nejc Naraločnik Miha Hrobat smuk Wengen

Sobota, 13. 1. 2024, 14.40

3 mesece, 2 tedna

Alpsko smučanje, Wengen, smuk (m)

Najprej osupnil Odermatt, nato zastal dih ob padcu Kildeja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14
Wengen Marco Odermatt | Marco Odermatt ima v klasičnem smuku za pokal Lauberhorn številko osem. | Foto Reuters

Marco Odermatt ima v klasičnem smuku za pokal Lauberhorn številko osem.

Foto: Reuters

Marco Odermatt je dosegel svojo morda največjo zmago v svetovnem pokalu. Z vožnjo za v učbenike je odpeljal klasični smuk na progi Lauberhorn nad Wengnom. Za 31. zmago je Cypriena Sarazzina premagal za 59 stotink, tretji Dominik Paris je zaostal že skoraj dve sekundi. Tekma je bila zaradi grdega padca in poškodbe Aleksandra Aamodta Kildeja (v zadnjih vratih) prekinjena za pol ure. Miha Hrobat je kot prvi Slovenec na startu zaostal pet sekund in je osvojil 26. mesto. Martin Čater je odstopil, Nejc Naraločnik je ostal brez točk (35.).

Aleksander Aamodt Kilde
Sportal Francoz se po novem hudem padcu ni zadrževal: To nima smisla
Cyprien Sarrazin
Sportal Odermatt izenačil rekord, a brez zmage. Grd padec Pinturaulta.

Marco Odermatt | Foto: Guliverimage Marco Odermatt Foto: Guliverimage Že pred najtežjim delom najdaljše smukaške proge na svetu z zavojem Kernen S, je imel Švicar Marco Odermatt pol sekunde prednosti, tega pa je odpeljal kot morda še nihče pred njim. Na izstopu iz zavoja je imel hitrost 81,6 kilometra na uro ter sekundo in pol prednosti! Do konca najdaljšega smuka v svetovnem pokalu ritma smučanja ni zmanjšal in pred takrat vodilnim Adrienom Theauxem povedal z neverjetno prednostjo 2,55 sekunde. Vožnja za v učbenike. V četrtek je v več kot pol sekunde krajšem smuku (z nižjega starta), ki je bil zamenjava za odpadlo tekmo v Beaver Creeku, dosegel svojo prvo smukaško zmago. A želel si je zmago v klasičnem smuku v Wengnu. In jo je dosegel. Svoj drugi veliki cilj te zime pa lahko uresniči naslednjo soboto – zmago v še drugem velikem legendarnem smuku, na Streifu v Kitzbühelu.

Odermatt je zmagal na sedmih od 12 startov v svetovnem pokalu v sezoni. "Ta moj nastop je bil verjetno eden najboljših doslej, z moje strani," je bil po 31. karierni zmagi zadovoljen Odermatt, za katerega je v ciljni areni navijalo 30.000 domačih navijačev. "Prišel sem v cilj in vedel sem, da bo to verjetno težko premagati."

Marco Odermatt je uresničil željo in zmagal še v klasičnem smuku na progi Lauberhorn. | Foto: Reuters Marco Odermatt je uresničil željo in zmagal še v klasičnem smuku na progi Lauberhorn. Foto: Reuters

Pomoč Kildeju | Foto: Reuters Pomoč Kildeju Foto: Reuters Takoj za Odermattom je nastopil Francoz Cyprien Sarrazin in v svojem šele 12. smuku v svetovnem pokalu naredil večjo napako pred skokom v zgornjem delu proge, a nato smučal zelo dobro in za Švicarjem zaostal "samo" 59 stotink. Še en mojster smuka, Italijan Dominik Paris, je zaostal skoraj dve sekundi, kar ga je uvrstilo na tretje mesto. Nato je bil s številko 11 na startu najboljši smukač prejšnjih dveh zim, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. V "šikani" Kernen S je naredil prvo napako, še eno pa pred ciljnim S-zavojem. Tako je skoraj zapel v zadnja vratca in to je vodilo v grd padec. Z visoko hitrostjo se je zletel v zaščitno mrežo tik pred ciljem. Tekma je bila za pol ure prekinjena, potreboval je zdravniško pomoč. Tako kot Francoza Alexisa Pinturaulta, ki si je v petek poškodoval koleno, so ga v bolnišnico odpeljali s helikopterjem.

Vsem v ciljni areni je zastal dih, ko je padel Aleksander Aamodt Kilde. | Foto: Reuters Vsem v ciljni areni je zastal dih, ko je padel Aleksander Aamodt Kilde. Foto: Reuters

Wengen, smuk (M):

1. Marco Odermatt (Švi) 2:25,64
2. Cyprien Sarrazin (Fra) +0,59
3. Dominik Paris (Ita) +1,92
4. Adrian Smiseth Sejersted (Nor) +2,20
5. Vincent Kriechmayr (Avt) +2,49
6. Adrien Theaux (Fra) +2,55
7. Nils Allegre (Fra) +2,72
8. Niels Hintermann (Švi) +2,74
9. Ryan Cochrane-Siegle (ZDA) +2,77
10. Bryce Bennett (ZDA) +2,99
10. Mattia Casse (ita) +2,99
...
26. Miha Hrobat (Slo) +5,08
35. Nejc Naraločnik (Slo) +6,13
Odstop: Martin Čater (Slo), Aleksander Aamodt Kilde (Nor), Justin Murisier (Švi) ...

Adrian Smiseth Sejersted se je s številko 24 prebil na četrto mesto. | Foto: Reuters Adrian Smiseth Sejersted se je s številko 24 prebil na četrto mesto. Foto: Reuters Prvi tekmovalec po dolgi prekinitvi, Kanadčan James Crawford, je s povsem ponesrečenim nastopom zaostal kar štiri sekunde in 40 stotink. Prvi trojici sta se približala samo še smučarja s številko 14 in 24. Petouvrščeni, Avstrijec Vincent Kriechmayr, je za Odermattom zaostal dve sekundi in pol, Norvežan Adrian Smiseth Sejersted pa nato za četrto mesto 2,2 sekunde. 

Pred nastopom Mihe Hrobata, prvega Slovenca na tekmi, je bila zaradi še dveh odstopov tekma spet za krajši čas prekinjena. Dolgo čakanje in padci so na smučarje gotovo negativno vplivali. Hrobat je zaostal pet sekund in osem stotink. Ob prihodu v cilj je bil 16. med 17. uvrščenimi. Pozneje ga je prehitelo še nekaj tekmovalcev s številkami tudi nad 30 in zdrsnil je na 26. mesto. "Nekega velikega zadovoljstva ne morem pokazati, pač te drobtinice malo nabiram. Ni bila tekma, ki sem si jo želel, bilo je kar nekaj manjših napak, kar se potem na koncu kar nabere," najboljši Slovenec Hrobat je pričakoval več kot zgolj pet osvojenih točk. "Imel sem kar nekaj težav na tem snegu, nisem se najbolj znašel, ampak je, kar je, tako da se veliko bolj veselim Kitza, se mi zdi, da mi tudi proga malo bolj paše, tako da naslednji vikend Streif, pa da vidimo, kje smo.".

Bil je edini Slovenec s točkami na tej legendarni tekmi. Martin Čater je odstopil, Nejc Naraločnik pa je bil z zaostankom, večjim od šestih sekund, že ob prečkanju ciljne črte izven trideseterice.

Miha Hrobat je zaostal dobrih pet sekund in osvojil peščico točk. | Foto: Reuters Miha Hrobat je zaostal dobrih pet sekund in osvojil peščico točk. Foto: Reuters

Svetovni pokal, skupni seštevek (15/41):

1. Marco Odermatt (Švi) 1016 točk

2. Marco Schwarz (Avt) 464
3. Cyprien Sarrazin (Fra) 460
4. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 440
5. Vincent Kriechmayr (Avt) 316
6. Manuel Feller (Avt) 284
7. Dominik Paris (Ita) 279
8. Filip Zubčić (Hrv) 258
9. Henrik Kristoffersen (Nor) 225
10. Bryce Bennet (ZDA) 222
10. James Crawford (Kan) 222
...
18. Žan Kranjec (Slo) 166
63. Miha Hrobat (Slo) 44
119. Martin Čater (Slo) 1

Smukaški seštevek (5/11):

1. Marco Odermatt (Švi) 376 točk

2. Cyprien Sarrazin (Fra) 310
3. Dominik Paris (Ita) 229
4. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 220
5. Bryce Bennett (ZDA) 201
6. Mattia Casse (Ita) 160
7. Nils Allegre (Fra) 146
8. Vincent Kriechmayr (Avt) 142
9. James Crawford (Kan) 132
10. Niels Hintermann (Avt) 123
...
28. Miha Hrobat (Slo) 44
51. Martin Čater (Slo) 1

V nedeljo bo v Wengnu še slalom, nato se karavana seli še na eno znamenito prizorišče, v avstrijski Kitzbühel, kjer bosta 19. in 20. januarja smukaški tekmi, 21. pa slalomska.

Marco Odermatt
Sportal Nezaustavljivi Švicar do velikega prvenca, ničla Slovencev
Alexis Pinturault
Sportal Slabe novice za francoskega zvezdnika
Altenmarkt Sofia Goggia
Sportal Ilka Štuhec bolj zadovoljna, a daleč za Goggio #video
Ne spreglejte