Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
19.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grega Žemlja Juan Martin del Potro Grigor Dimitrov Marija Šarapova Wimbledon

Petek, 28. 6. 2013, 19.09

8 let

Žemlja bi del Potru vrnil za Dunaj, Dimitrova motila trava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po eni najslajših zmag v zgodovini slovenskega moškega tenisa je Grega Žemlja začel pogledovati proti 3. krogu. ''Proti del Potru imam priložnost,'' ocenjuje možnosti na dvoboju z osmim nosilcem.

V primežu maratonskega petega niza, četrtkove prekinitve in današnjega čakanja na izboljšanje vremena se je bolje izkazal Grega Žemlja. Prvi Slovenec, ki se je kdajkoli na sveti angleški travi prebil med 32 najboljših, je v izjemno zanimivem dvoboju izločil 29. nosilca Grigorja Dimitrova. Bolgarski ''soimenjak'' je po bridki izkušnji z nekaj let starejšim Gorenjcem iskal uteho oziroma izgovor v spolzkosti travnate podlage. Vsekakor ni prvi, ki je tej temi na letošnjem Wimbledonu nameril kritičen pogled. Nenazadnje se je na svojem zadnjem nastopu večkrat na tleh znašlo tudi njegovo dekle, Marija Šarapova, zdaj je podobna usoda doletela še njenega fanta. Ko je 22-letniku spodrsnilo pri zaostanku z 8:9, je Žemlji ponudil tretjo zaključno žogico za zmago. ''Ko mi je spodrsnilo in sem padel, sem si poškodoval kolk. Sodniku sem povedal, da v takšnih razmerah ne bom serviral. Ko sva se še ogrevala, je začelo deževati, a je takrat sodnik ostal nem,'' je po srečanju dejal Dimitrov, ki je jezno sedel na svoj stol in tam tudi ostal, sodnik pa je po posvetu z vodjo tekmovanja odločil, da se dvoboj začasno prekine. Premor je trajal 14 minut, nato se je slovensko-bolgarska poslastica nadaljevala. Dimitrov je ubranil še tri zaključne žogice, šeste ni več mogel. Po dvoboju je še vedno razmišljal o spolzki travnati podlagi. ''Preveč igralcev razmišlja o njej,'' je bil iskren. ''Težko je zlasti za igralce, ki smo prodorni in se hitro ter agresivno gibljemo po igrišču. Takšen sem tudi sam. A moje besede ne bodo ničesar spremenile,'' se je z izpadom sprijaznil nekdanji mladinski zmagovalec Wimbledona, ki se ga je takrat zaradi podobnosti sloga in lahkote zmagovanja oprijel vzdevek ''Baby Federer''.

Žemlja: Ostal sem miren, saj si nisem mogel ničesar očitati

Na svetovni jakostni lestvici je vse višje, na turnirju v Wimbledonu se je znašel na seznamu nosilcev. Čeprav se je v prvem krogu v dobri uri poigral z italijanskim tekmecem Bolellijem, pa je v drugem naletel na previsoko oviro. Na borbenega in nepopustljivega Slovenca, ki mu je paral živce v najbolj odločilnih trenutkih. Dimitrov je imel kar 18 možnosti za odvzem začetnega udarca, Žemlja mu je veselje omogočil le dvakrat. ''Ko se je dvoboj v četrtek prekinil, sem ohranil trezno glavo in ostal miren. Nisem si mogel ničesar očitati, saj sem odigral po svojih najboljših močeh. V petem nizu sem se dobro gibal, zato sem bil zelo zadovoljen,'' je po dvoboju za uradno stran wimbledonskega turnirja dejal slovenski junak letošnjega teniškega praznika na travnati podlagi. Dodal je, da se je bilo po prekinitvi, ki se je zavlekla skoraj za 24 ur, težko še enkrat zbrati. ''A uspelo mi je ohraniti trezno glavo. To je moja vrlina,'' se je pohvalil najvišje uvrščeni Slovenec vseh časov (bil je že 49. na svetu), ki še noče razmišljati o turnirju v Portorožu. Če bi, bi to pomenilo, da se je že poslovil od Wimbledona, tako pa še vedno obstaja možnost, da se njegovi nastopi zavlečejo v drugi teden, kar bi ogrozilo njegovo udeležbo na največjem teniškem dogodku v domovini, a ljubitelji rumene žogice v Sloveniji prav gotovo ne bi imeli nič proti, saj bi tako še naprej podiral mejnike v Londonu. V 3. krogu čaka Grego zelo zahteven tekmec. Argentinski as Juan Martin del Potro, s katerim se je srečal lani, ko se je na Dunaju senzacionalno uvrstil v finale. ''Lani sem dunajski finale z njim izgubil v dveh nizih. Čeprav je igral dobro, me je spremljal občutek, da sem mu podaril zmago. Je odličen igralec, premore veliko kakovostnih lastnosti, ima pa tudi nekaj slabosti. Mislim, da imam priložnost, saj je trava njegova najmanj priljubljena podlaga,'' ambiciozno sporoča Slovenec, ki je razžalostil enega največjih upov svetovnega tenisa, na tribunah pa še njegovo srčno izbranko Marijo Šarapovo. A za preboj med 32 najboljših je bil prostor le za enega ...

Ne spreglejte