Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
13. 4. 2015,
9.49

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Monika Seleš Marija Šarapova Martina Navratilova Novak Đoković Rafael Nadal Roger Federer

Ponedeljek, 13. 4. 2015, 9.49

3 leta, 7 mesecev

Zakaj nekateri teniški igralci med igranjem stokajo? (video)

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred leti na teniških igriščih med igranjem nismo slišali nobenega stokanja, v zadnjem času pa je tega vedno več. Zakaj pravzaprav nekateri igralci vzklikajo?

Seveda je teorij več, katera je tista prava pa je verjetno stvar vsakega posameznika. Pravzaprav je s tem začela nekdanja prva igralka sveta Monika Seleš, ki je v tistem času s svojim stokanjem (kričanjem) nasprotnice dobesedno spravljala v obup. O tem sta takrat odkrito spregovorili legendarna Martina Navratilova in Jennifer Capriati. Capriatijeva je v enem izmed dvobojev Seleševi zabrusila "shut the f**k up" (utihni že enkrat), medtem ko je Navratilova enkrat dejala, da se Moniko med igranjem sliši kot zaljubljenega prašiča. Glede tega je imel veliko za povedati tudi nekdanji vrhunski igralec Ivan Lendl, ko ga je na igrišču s stokanjem ob živce spravljal Andre Agassi.

Danes tako pri ženskah kot tudi pri moških lahko vidimo, da je stokanje že nekaj povsem normalnega. Pravzaprav se tega poslužujejo vsi najboljši: Novak Đoković, Rafael Nadal, Marija Šarapova, sestri Williams, Viktorija Azarenka in še mnogo drugih, izjema je Roger Federer.

Tisti, ki so stokali, so udarjali močneje

Lahko bi rekli, da nekateri igralci stokajo, da nasprotnika spravijo s tira in da le-ta začne delati napake. Po nekaterih raziskavah naj bi nasprotnik pozneje odreagiral na žogico. Po drugi strani pa s pomočjo stokanja lahko nekateri močneje udarijo žogico. Ob močnem izdihu lahko igralec razvije večjo moč.

To so dokazali tudi v raziskavi (National Strength & Conditioning Association). S pomočjo desetih teniških igralcev in igralk, ki igrajo v univerzitetni ligi, so naredili preizkus. Igralci so morali udarjati žogico s stokanjem in brez njega. Vsak je udarjal petkrat po dve minuti, vmes pa je imel minuto odmora. Naprave so pokazale, da se srčni utrip in poraba kisika nista kaj dosti razlikovala, medtem ko so testiranci med stokanjem žogico za 3,8 odstotka močneje udarjali.

S stokanjem vzpostavijo ritem igranja

Ena izmed razlag je, da si igralci s stokanjem vzpostavijo ritem igranja. Torej ne pomaga samo pri sproščanju energije, ampak tudi pri ritmu igranja. Velikokrat lahko vidimo, da teniški igralci zastokajo pri servisu ali ko udarijo žogico. Ali je to potrebno ali ne, je stvar vsakega posameznika, vsekakor pa lahko to pomaga pri usklajenosti gibov in ritmu igranja.

Uporabljajo tehniko, ki jim najbolj ustreza

Tenis je hitra igra in točke so po navadi kratke. Igralec mora biti med samo igro zelo eksploziven. Nekaterim ustreza, da energijo zadržijo v sebi, drugi pa svoj napor pokažejo na drugačen način. Kot je na primer stokanje. Kakorkoli, igralci morajo imeti zaupanje v svojo igro in na igrišču uporabljajo tisto tehniko, ki jim najbolj ustreza. Če je igralec zadovoljen s svojo igro, je potem na igrišču lahko tudi bolj samozavesten.

Pri Mariji Šarapovi je to navada

Ena izmed glasnejših je Marija Šarapova, kateri so na igrišču izmerili 100 decibelov. Mnogi menijo, da Rusinja zaradi tega žogico udarja močneje kot druge teniške igralke. Nad Marijo pa so se nemalokrat pritoževale njene nasprotnice. "Če pogledam svoje posnetke, stokam odkar pomnim. Če nekaj začneš početi že v rani mladosti, potem to postane navada," je povedala Rusinja, ki še danes ne ve, zakaj to počne. "Pravzaprav nikoli nisem poskušala nehati s tem, ker to počnem podzavestno," je v enem izmed pogovorov povedala trenutno druga igralka sveta.

Đokovića ne moti, Federer se je lani pritoževal nad Nadalom

Veliko se tega poslužujejo tudi moški. Med njimi tudi prvi igralec sveta Novak Đoković. "Igralci se na različne načine izražajo na igrišču. To je del njih in njihove igre, tako da jaz s tem nimam težav."

Leta 2014 se je na OP Avstralije nad stokanjem Rafaela Nadala pritoževal eden najboljših igralcev vseh časov Roger Federer. Švicarja je predvsem motilo, da se je Nadal oglašal le pri nekaterih točkah. Na koncu dvoboja je le priznal, da to ni odločalo na končni izid dvoboja. Nad tem pa je bil nemalo presenečen Rafael Nadal. "Res nisem vedel tega. Ko udarjam žogico, je zadnja stvar, da bi s tem motil nasprotnika. Takrat sem osredotočen samo na svojo igro. Nikoli na igrišču ne počnem stvari, da bi s tem želel motiti nasprotnika," je v svoj bran povedal Španec.

Ne spreglejte