Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
14. 1. 2022,
13.08

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

85

Natisni članek

Novak Đoković

Petek, 14. 1. 2022, 13.08

2 leti, 3 mesece

Novak Đoković in novo sojenje

Novak Đoković bo moral vseeno v pripor

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

85

Novak Đoković | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Avstralske oblasti so danes Novaku Đokoviću še drugič preklicale vizum. A s tem zgodbe še ni konec, saj se bo Srb pritožil. Na okrožnem zveznem sodišču se je kmalu po preklicu vizuma začela razprava, kjer so se dogovorili o nadaljevanju sojenja. Med drugim je jasno tudi, da bo moral Đoković spet v pripor za migrante, vendar lokacija tokrat ni znana.

Novak Đoković
Sportal Novaku Đokoviću še drugič preklicali vizum! Ali odhaja domov? #video

Dogajanje okoli Novaka Đokovića se je znova preselilo na sodišče. Primer na okrožnem sodišču je vodil Anthony Kelly, ki je vodil že prvi primer. Prav tako ostajajo isti odvetniki (Nicholas Wood) Novaka Đokovića, medtem ko državo predstavlja odvetnik Stephen Lloyd. V avstralski zakonodaji piše, da lahko srbskemu zvezdniku za tri leta prepovejo vstop v Avstralijo.

Glavno vprašanje v primeru se vrti okoli tega, ali Đoković sploh lahko vstopi v Avstralijo kot necepljen tujec. Po obstoječih pravilih obstajajo izjemno stroge izjeme, med katerimi ni prebolelosti covida-19 v zadnjih šestih mesecih, na kar se sklicuje Srb. To izjemo so sicer med svojimi pravili uvrstili prireditelji OP Avstralije in s tem poskrbeli za zmedo.

Ključni poudarki:

 - Sodnik Anthony Kelly se je odločil, da o primeru odloča zvezno sodišče, kar naj ne bi bilo najbolj pogodu ekipi odvetnikov Novaka Đokovića. Eden glavnih razlogov za takšno odločitev je, da bo končna odločitev sodišča znana že v nedeljo. Torej brez dodatnih pritožb.. Ob tem je treba poudariti, da se OP Avstralije začne že v ponedeljek. In ravno v ponedeljek bi moral na igrišče stopiti prvi igralec sveta. Torej ima časa le 48 ur. Mu bo uspelo?

 - Prvo zaslišanje na zveznem sodišču bo v soboto ob 10.15 uri zjutraj po avstralskem času (v soboto ob 00:15 po slovenskem času). Še pred tem, ob 22. uri po slovenskem času, bo imel Đoković razgovor z uradniki za migracije. Obe strani sta se med drugim dogovorili glede nove lokacije pripora za migrante, saj nihče ne želi prevelike medijske pozornosti.

- Dobra novica za Novaka Đokovića je, da ga do konca sojenja ne bodo izgnali iz Avstralije. A na kaj več eden najboljših igralcev vseh časov trenutno ne more računati," so zapisali na srbskih spletni strani Blic.

Kako gledate na sago o Novaku Đokoviću?

  • Minister Alex Hawke se je pravilno odločil, da mu prekine vizo.
    76,05 %
    8763 glasov
  • Novak Đoković bi moral ostati in igrati turnir.
    23,16 %
    2669 glasov
  • Ne vem, ne spremljam zgodbe.
    0,78 %
    90 glasov
Oddanih 11522 glasov

Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

13.15: Odločeno je, da gre Novak Đoković v pripor na novo lokacijo. Razprava je končana. Zvezno sodišče bo v nedeljo po avstralskem času odločalo, ali bo Novak lahko igral na OP Avstralije.

13.10: Razpored Novaka Đokovića je naslednji: do sobote zjutraj oziroma petka zvečer po slovenskem času bo Srb na prostosti. Potem sledi zaslišanje pri uradnikih za migracije, ki bo v soboto ob 8. uri zjutraj po lokalnem času (v petek ob 22. uri po slovenskem času). Dve uri za tem bo moral v pripor.

12.56: Sodnik Anthony Kelly je spet za pet minut prekinil razpravo. Nasprotni strani se nista mogli dogovoriti o novi lokaciji pripora. Prav tako je bilo pred tem odločeno, da bo primer prevzelo zvezno avstralsko sodišče.

12.53: Odvetniki Novaka Đokovića so zaskrbljeni zaradi medijskega cirkusa, potem ko je odvetnik Stephen Lloyd navedel, kje bo potekalo zaslišanje Novaka Đokovića. Ta predlaga drugo lokacijo, ki je ne bi razkrili javnosti.

12.45: Razprava se nadaljuje. Odvetniki Novaka Đokovića si prizadevajo, da bi postopek sojenja izpeljali čim prej in s tem Novaku Đokoviću omogočili igranje na OP Avstralije, ki se začne v ponedeljek. 

12:15: Razprava je trenutno prekinjena.

12.13: Novak Đoković bo moral vseeno v migracijski pripor. Danes ponoči bo lahko ostal s svojo ekipo, prav tako ne bo v priporu, ko bo šel v odvetniško pisarno, kjer bo imel posvetovanje. V noči na nedeljo, ko naj bi bila znana konča odločitev sodišča, mu bodo odredili pripor.

12:01: Stephen Lloyd, odvetnik avstralske vlade, je predlagal, da je Đoković v soboto lahko s svojimi odvetniki. A to le, če bodo policisti ABF v istem nadstropju kot on. Nato bi ga premestili v pripor.

11:57: Deportacija Novaka Đokvića je odložena do naslednjega zaslišanja.

11:45: Obstajajo možnosti, da bi Novak Đoković igral prvi krog OP Avstralije. To je v ponedeljek ali torek.

11:36: Novakova odvetniška družba oziroma odvetnik Nicholas Wood bi do jutri do poldneva vložil uradni predlog za razveljavitev odločbe o izgonu Novaka Đokovića. Vnovična obravnava pa bi bila v nedeljo.

11:30: Odvetniki Novaka Đokovića so kritični do ministra za priseljevanje, saj so dokumentacijo dobili šele po 18. uri po avstralskem času.

11:22: Odvetniki Novaka Đokovića so sodnika prosili, ali je lahko Srb jutri s svojimi odvetniki, da bi jim lahko pomagal.

11:20: Zdi se, da ni nobene podlage, da bi Novaka Đokovića danes priprli, in da je bolje, da ostane s svojo ekipo v stanovanju.

11:18: Po informacijah spletne strani The Age so uradniki za priseljence Đokovića prosili, da se v soboto zglasi pri njih na razgovoru. 

11:15: "Danes sem uporabil svoja pooblastila po členu 133C(3) zakona o priseljevanju za preklic vizuma Novaka Đokovića na podlagi zdravstvenih razlogov in ohranjanja reda, saj je to v javnem interesu," je pred nekaj urami v izjavi zapisal Hawke, minister za priseljevanje. "Pri odločitvi sem pazljivo pretehtal vse prejete informacije od ministrstva za notranje zadeve, avstralske mejne policije in gospoda Đokovića."
Novak Đoković
Sportal Srbija v šoku: To je sramotna odločitev
Ne spreglejte