Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
10. 2. 2016,
10.21

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

tenis sodniki

Sreda, 10. 2. 2016, 10.21

5 let, 1 mesec

V teniške stavniške afere vpleteni sodniki, med njimi naj bi bil tudi Hrvat

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Stavniška afera v tenisu se že zdaleč ni umirila. Po najnovejših informacijah naj bi bili vanjo vpleteni tudi glavni sodniki.

Na začetku OP Avstralije je na dan prišla afera o nameščanju rezultatov, v katere naj bi bili vpleteni tudi igralci iz prve petdeseterice na lestvici ATP. Med njimi naj bi bili tudi nekateri zmagovalci na turnirjih za grand slam. Konkretna imena teh igralcev nikoli niso prišla v javnost. Po najnovejših informacijah pa so v nečedne posle vpleteni tudi teniški sodniki.

Suspendiran je tudi hrvaški sodnik

Po pisanju Guardiana sta dva mednarodna sodnika suspendirana, medtem ko so štirje sodniki dosmrtno kaznovani zaradi hude korupcije. Sodniki iz Kazahstana, Turčije in Ukrajine so obtoženi za jemanje podkupnine, potem ko so lahko manipulirali z rezultati na turnirjih serije Futures – stavcem so omogočili, da so stavili na rezultat, ki je bil že znan.

Guardian je razkril, da je bil kazahstanski sodnik Kiril Parfenov februarja dosmrtno suspendiran, ker je prek Facebooka komuniciral glede manipuliranja rezultata dvoboja. Mednarodna teniška zveza (ITF) prav tako molči glede hrvaškega sodnika Denisa Pitnera, ki je lani avgusta dobil 12-mesečno prepoved sojenja. Ta se je prijavil na račun, s katerega so bile vplačane stave na teniške dvoboje. Zveza nikoli ni obvestila javnosti, da je bila proti četverici podana prijava zaradi korupcije. Javnost so obvestili šele takrat, ko so prišle informacije v javnost.

Nekateri sodniki so z rezultati zamujali tudi po minuto

Raziskava angleškega medija je odkrila pomanjkanje transparentnosti mednarodne teniške zveze (ITF) in se sprašuje, če ni morda sama ustvarila pogojev za širjenje korupcije. Leta 2012 je bila namreč podpisana 70-milijonska pogodba (62,3 milijona evrov) s podjetjem Sportradar, ki omogoča spremljanje v živo manjših turnirjev po vsem svetu. To pomeni, da lahko stavnice formirajo stavniške kvote tudi za te dvoboje. To pa lahko s pridom izkoriščajo vplačniki stav.

Dogovor s Sportradarjem je takšen, da od sodnikov zahteva, da avtomatsko prek svojih tablic menjajo rezultate na semaforju, ti pa se prikazujejo tudi na spletnih straneh stavnic. Nekatere stavnice tudi menjajo kvote glede na potek dvoboja. Določeni sodniki so bili obtoženi, da so namerno zamujali s spreminjanjem rezultata. Nekateri so zamujali tudi celo minuto, kar je vplačnikom omogočalo, da stavijo na dvoboj, kjer je bil rezultat že znan. Kot so še zapisali pri Guardianu, so nekateri sodniki javili rezultat vplačnikom, še preden so spremenili rezultat na svoji tablici.

Ta način dela so opazili v vzhodni Evropi na turnirjih serije Futures. Tam televizijskih prenosov praktično ni in se da na ta način zlorabiti pravila. Prav tako so sodniki na teh turnirjih bolj podvrženi podkupninam, saj so za svoje delo malo plačani.

Kot kaže, bo v prihodnosti na dan prišla še marsikatera skrivnost glede nameščanja teniških dvobojev. Pa bodo kdaj znana tudi konkretna imena igralcev? Veliko jih meni, da ne, saj je igralcu zelo težko dokazati, da je namerno izgubil dvoboj.

Ne spreglejte