Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
7. 7. 2015,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Roger Federer Wimbledon

Torek, 7. 7. 2015, 11.03

8 let

Pred sedmimi leti: najbolj boleč poraz za Rogerja Federerja

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bil je mrak, dvoboj je dvakrat prekinil dež ... Pisalo se je leto 2008, ko sta se na sveti travi udarila kralj trave in kralja peska - Roger Federer in Rafael Nadal.

Danes mineva natanko sedem let, odkar je po mnenju mnogih potekal najboljši finale v zgodovini Wimbledona. Bilo je 6. julija, ko je Rafael Nadal premagal Rogerja Federerja. Osvojil je svojo prvo lovoriko na osrednjem igrišču All England Cluba in prekinil petletno prevlado Federerja.

V tem dvoboju ni šlo le za kakovosten tenis, ki sta ga prikazala igralca. Šlo je tudi za pomembnost dvoboja, saj sta bila takrat oba na vrhuncu svoje kariere. Šlo je za obračun med kraljem peska in kraljem trave. To ni bil samo teniški, ampak tudi športni spektakel.

Nadal je do takrat štirikrat zmagal na OP Francije, medtem ko se je Federer lahko pohvalil že s petimi naslovi v Wimbledonu. Švicar in Španec sta se pred tem na sveti travi že dvakrat srečala v finalu in Nadal je bil zmeraj bližje svojemu nasprotniku. Leta 2006 je Roger zmagal po štirih nizih, leta 2007 pa so gledalci lahko v petih nizih gledali pravi teniški triler.

Dvoboj so hoteli že prekiniti

Leta 2008 je bilo drugače. Nadal je izpopolnil svoj servis, prav tako je izboljšal svojo igro na travi. Španec je dobil uvodna dva niza in kazalo je že, da ima zmago na dlani, vendar se Baselčan ni predal. Dvignil se je kot feniks iz pepela ter tretji in četrti niz dobil po podaljšani igri. V četrtem nizu je v podaljšani igri rešil celo dve žogici za zmago. Sledil je peti, odločilni niz, kjer se po pravilih ne igra podaljšane igre, ampak igro na dvojno razliko. Vse do rezultata 7:7 noben od njiju ni izgubil igre na svoj servis. Po angleškem času je bila ura devet zvečer in mračilo se je že. Dvoboj je dvakrat prekinil tudi dež. Kakorkoli, igralca nista popustila niti za milimeter. Igra je bila še vedno na zelo visoki ravni. Ko je že kazalo, da bodo morali organizatorji turnirja dvoboj prekiniti, je Nadal osvojil dve igri zapored in tako dosegel zgodovinsko zmago.

Po štirih urah in 48 minutah se je sklenil najdaljši finale v zgodovini Wimbledona. Dvoboj se je končal z izidom 6:4, 6:4, 6:7 (5), 6:7 (8), 9:7 v korist Španca. Rafa je po letu 1966 postal prvi španski igralec, ki je zmagal v Londonu. Še pomembneje je bilo, da je takrat dokazal, da ni igralec samo za peščeno podlago.

Zmago je privoščil tudi Federerju

Številni teniški strokovnjaki in nekdanji zmagovalci Wimbledona so odkrito priznali, da je šlo za najboljši finale v zgodovini Wimbledona. In kaj sta takrat povedala glavna akterja? Nadal je priznal, da je bila to njegova največja zmaga v karieri. S svojimi izjavami je pokazal, za kako velikega športnika gre in da vedno spoštuje svoje nasprotnike, še posebej Federerja. "Zelo sem vesel te zmage, ob tem pa mi je tudi žal za njega (Rogerja Federerja), ker si je tudi on zaslužil zmago."

Razumljivo je bil Švicar, ki je takrat lovil svojo šesto zmago v Wimbledonu, zelo razočaran. "Verjetno je to najbolj boleč poraz v moj karieri," so bile besede Rogerja, ki je imel takrat v svoji vitrini že 12 lovorik s turnirjev za grand slam. Od takrat se v Wimbledonu nista nikoli več pomerila. Se bosta še kdaj?

Ne spreglejte