Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2024,
16.25

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Iga Swiatek Jasmine Paolini Roland Garros OP Francije

Sobota, 8. 6. 2024, 16.25

1 teden, 4 dni

OP Francije (WTA), finale

Iga Swiatek suvereno do velikega slavja na OP Francije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Iga Swiatek | Iga Swiatek je na OP Francije prišla do svoje četrte turnirske zmage. | Foto Reuters

Iga Swiatek je na OP Francije prišla do svoje četrte turnirske zmage.

Foto: Reuters

Poljakinja Iga Swiatek je tretjič v nizu in četrtič skupno zmagovalka odprtega teniškega prvenstva Francije. V finalu je bila po uri in desetih minutah igre boljša od Italijanke Jasmine Paolini s 6:2 in 6:1. Za 23-letno Poljakinjo je to peti naslov na turnirjih velike četverice. Najboljša je bila tudi v New Yorku 2022.

Iga Swiatek je z zmago postala šele druga igralka od 1968 in Chris Evert, ki je dobila 34 od prvih 36 odigranih dvobojev na igriščih Rolanda Garrosa, s tremi zaporednimi naslovi pa se je izenačila tudi z Monico Seleš in Justine Henin.

Poljakinja je v finalu zabeležila 21. zaporedno zmago v Parizu, na poti do naslova pa je imela le en napet dvoboj. V drugem krogu je proti Japonki Naomi Osaki rešila zaključno žogo in zmagala v treh nizih. Od tedaj naprej je v naslednjih petih nastopih skupno oddala le 17 iger. "Čeprav sem bila v drugem krogu že pred izpadom, ste me ves čas podpirali in spodbujali. Hvala, Pariz, to je moj najljubši kraj in vsako leto komaj čakam, da se vrnem. Čestitke tudi Jasmine za izjemne predstave ta dva tedna," je po prejemu pokala Suzanne Lenglen povedala Swiatkova.

Veselje Ige Swiatek po zmagi v finalu. | Foto: Reuters Veselje Ige Swiatek po zmagi v finalu. Foto: Reuters

Impresivna je tudi njena statistika v finalih. Na grand slamih ga še ni izgubila (5-0), na turnirjih WTA pa je v finalih zdaj pri izkupičku 22-3. Letos je to njen peti naslov po štirih mastersih WTA 1000 v Dohi, Indian Wellsu, Madridu in Rimu.

Samo s turnirskimi nagradami je prva igralka sveta v 2024 zaslužila več kot šest milijonov evrov - naslov v Parizu ji je prinesel 2,4 milijona evrov, v osemletni karieri poklicne igralke pa se je zdaj približala 30 milijonom evrov.

Italijanka v ponedeljek prvič v top 10

Pet let starejša Jasmine Paolini je finale zapustila z 1,2 milijona evrov v žepu, v ponedeljek pa bo prvič v karieri uvrščena med deset najboljših igralk na svetu. Italijanka je bila danes v ospredju le pri izidu 2:1 v prvem nizu, ko je Poljakinji celo odvzela začetni udarec. Odgovor slednje je bil silovit. Dobila je naslednjih deset iger, osvojila prvi niz po 35 minutah igre, ter v drugem povedla s 5:0.

Prvič v karieri je nastopila v finalu grand slama, pred tem je bil njen najboljši dosežek na največjih turnirjih četrti krog letos v Melbournu, in ostaja pri dveh naslovih na turnirjih WTA. Prvega je osvojila 2021 v Portorožu, drugega pa letos v Dubaju.

Jasmine Paolini je v finalu osvojila le tri igre. | Foto: Reuters Jasmine Paolini je v finalu osvojila le tri igre. Foto: Reuters

"Za mano je 15 nepozabnih in najboljših dni v mojem življenju, ob tem, da me jutri čaka še finale v dvojicah. Hvala, Pariz, obožujem te. Hvala Amelie Mauresmo (direktorica turnirja op. STA) za neverjeten turnir in gostoljubje. Ponosna sem nase, kar sem naredila v teh dneh, hkrati pa čestitke, Iga. Igrati proti tebi na tem igrišču je najtežja stvar v življenju," je povedala Italijanka.

V nedeljo v finalu dvojic se bo z rojakinjo Saro Errani pomerila proti Američanki Coco Gauff in Čehinji Katerini Siniakovi.

Finale:
Iga Swiatek (Pol,1) - Jasmine Paolini (Ita,12) 6:2, 6:1

Preberite še:

 
Carlos Alcaraz
Sportal Alcaraz po veliki poslastici v finalu, kjer ga čaka Zverev
Iga Swiatek
Sportal Iga Swiatek ni dopustila presenečenja, v finalu jo čaka Italijanka
Ne spreglejte