Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2020,
18.33

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

OP Francije

Četrtek, 8. 10. 2020, 18.33

3 leta, 6 mesecev

OP Francije, WTA, 12. dan

Poljakinja in Američanka v finalu OP Francije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Sofia Kenin | Sofia Kenin se je kot druga uvrstila v veliki finale. | Foto Reuters

Sofia Kenin se je kot druga uvrstila v veliki finale.

Foto: Reuters

Poljska najstnica Iga Swiatek je prva finalistka odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu. Nepostavljena 19-letnica iz Varšave je v dveh nizih zanesljivo ugnala prav tako nepostavljeno Argentinko Nadio Podorosko s 6:2 in 6:1. V finalu bo igrala z Američanko Sofio Kenin, ki je v drugem polfinalu s 6:4 in 7:5 ugnala Čehinjo Petro Kvitovo.

Swiatekova, ki je pred nastopom na igriščih Rolanda Garrosa najvišje posegla do osmine finala na letošnjem OP Avstralije in lanskem OP Francije, nadaljuje izjemno dominantne predstave na tretjem grand slamu sezone. Postala je druga Poljakinja v finalu Rolanda Garrosa, potem ko je leta 1939 na zadnji stopnički proti Francozinji Simonne Mathieu izgubila Jadwiga Jedrzejowska. Hkrati je šele sedma igralka v zgodovini Roland Garrosa, ki se je kot nepostavljena igralka uvrstila v veliki finale.

V prvem nizu je v drugi igri prišla do odvzema servisa, prednost pa je v osmi igri še povišala in osvojila niz po 34 minutah. Podoroska, ki je v odprti eri tenisa kot prva kvalifikantka prišla do polfinalnega nastopa, ni imela odgovora proti močnim udarcem Poljakinje, ki se bo na ponedeljkovi lestvici WTA s 53. mesta povzpela najmanj na 24. mesto.

Poljska najstnica Iga Swiatek je prva finalistka odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu. | Foto: Reuters Poljska najstnica Iga Swiatek je prva finalistka odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu. Foto: Reuters

Tudi v drugem nizu se razmerje moči na osrednjem igrišču ni spremenilo. Prvi "break" je 19-letnici prav tako uspel v drugi igri, v četrti pa je prišla do drugega. Dvoboj, ki ga je zaključila po le eni izgubljeni igri v drugem nizu, je trajal 70 minut. Do prvega finala v karieri na najvišji ravni je Swiatekova napredovala brez izgubljenega niza, oddala pa je le 23 iger. 

"To je nerealno. Vem, da lahko igram odlično, toda takšna igra je tudi zame presenečenje. Nikoli si nisem mislila, da bom zaigrala v finalu. To je noro. Izpolnila sem svoje sanje. Kar težko je verjeti. Morda bom vse skupaj dojela šele po koncu turnirja. Ampak v tem trenutku živim svoje sanje," je po največji zmagi v karieri dejala 19-letnica.

Keninova izločila Kvitovo

Drugi polfinalni obračun je potekal med bolj izkušenima igralkama. Američanka Sofia Kenin je ugnala Čehinjo Petro Kvitovo s 6:4 in 7:5 ter bo še drugič letos zaigrala v finalu turnirjev velike četverice, potem ko je na začetku leta osvojila OP Avstralije. Enaindvajsetletna, v Moskvi rojena teniška igralka je sedmo nosilko in dvakratno zmagovalko Wimbledona (2011, 2014) spravljala v obup predvsem z odlično obrambo in vsestransko igro.

Kvitova, sicer 11. igralka sveta, je imela v izmenjavah sicer pobudo, dosegla je več "winnerjev", a tudi več grešila. Na koncu je naredila 31 neizsiljenih napak, Keninova pa 20. Začetek dvoboja je pripadel Keninovi, ki je v tretji in peti igri prišla do odvzema servisa. Prednost ji je uspelo ohraniti tudi ob boljši igri 30-letne Čehinje, ki je sicer enkrat vzela servis Američanki, a na koncu v prvem nizu ni več ogrožala zmagovalke OP Avstralije v Melbournu.

Petra Kvitova se je poslovila v polfinalu. | Foto: Gulliver/Getty Images Petra Kvitova se je poslovila v polfinalu. Foto: Gulliver/Getty Images

Šesta igralka sveta je do "breaka" v drugem nizu prišla v peti igri. Prednost je proti Kvitovi potrdila v naslednji, šesti igri, ko je ubranila štiri priložnosti. Keninova je bila pri začetnem udarcu zanesljiva, ob serviranju za zmago pa se ji je pošteno tresla roka. V deseti igri je mlada Američanka "poklonila" "break", nato pa takoj odvzela servis.

V naslednji igri ni ponovila napake in se po uri in 46 minut, prebitih na osrednjem igrišču Philippa Chatriera, veselila druge uvrstitve v finale največjih turnirjev v tej sezoni. "Vedela sem, da bom morala igrati najboljši tenis. Zelo sem vesela in ponosna nase," je po dvoboju dejala Keninova, ki bo skušala osvojiti dva turnirja velike četverice v sezoni. To je nazadnje uspelo Nemki Angelique Kerber leta 2016.

"Dobila sem OP Avstralije, v zadnjih dveh tednih pa sem odigrala številne zahtevne obračune. To mi daje samozavest. Vseeno bom uživala v teh trenutkih, jutri pa se bom začela pripravljati na finale," je še dodala Keninova, ki je slabo začela letošnjo sezono na pesku. V Rimu je v edinem obračunu pred Parizom z Viktorijo Azarenka izgubila 0:6, 0:6.

Zadnji obračun v ženski posamični konkurenci bo na sporedu v soboto ob 15. uri.

OP Francije
Polfinale

Iga Swiatek (Pol) : Nadia Podorska (Arg) 6:2, 6:1;
Sofia Kenin (ZDA, 4) : Petra Kvitova (Češ, 7) 6:4, 7:5.

Petra Kvitova
Sportal Kvitova in Keninova kot zadnji v polfinale
Novak Đoković
Sportal Španec kritiziral Đokovića: Vedno to dela, ko ima težave #video
Ne spreglejte