Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
27. 4. 2020,
9.48

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

7

Natisni članek

Božidar Maljković Novak Đoković

Ponedeljek, 27. 4. 2020, 9.48

3 leta, 11 mesecev

Novak Đoković: Ali mislite to, Hrvati in mi?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

7

Božidar Maljković | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Božidar Maljković, nekdanji vrhunski košarkarski trener, danes predsednik srbskega olimpijskega komiteja, je v intervjuju razkril izredno zanimiv pogovor z Novakom Đokovičem. Govorila sta tudi o odnosu med Hrvati in Srbi.

Novak Đoković in Goran Ivanišević že nekaj časa dobro sodelujeta. | Foto: Twitter - Voranc Novak Đoković in Goran Ivanišević že nekaj časa dobro sodelujeta. Foto: Twitter - Voranc

Odnos med hrvaškim in srbskim narodom je zaradi vojne v nekdanji Jugoslaviji še vedno zelo občutljiva tema. Novak Đoković, trenutno najboljši teniški igralec sveta, je v svojih intervjujih večkrat poudaril, da je čas, da se na te stvari pozabi, in da je treba živeti v mirnem duhu. Novak ima v svoji ekipi tudi hrvaškega trenerja Gorana Ivaniševića.

Božidar Maljković | Foto: Sportida Foto: Sportida Đokovića ne zanima, kaj si drugi mislijo

Podobnega mnenja je tudi Božidar Maljković, legendarni košarkarski trener, ki je nekaj časa vodil tudi slovensko košarkarsko reprezentanco. Ta je v intervjuju za Večernji list razkril, da se je pred mesecem in pol v svoji pisarni pogovarjal z Đokovićem, beseda pa je je nanesla tudi na odnos med Hrvaško in Srbijo.

"Rekel sem mu, da razmišljava enako. Nato me je on vprašal: 'Mislite to, Hrvat in mi?' Prizadevava si, da bi zbližala dva naroda, ampak na družbenih omrežjih naju bodo uničili. Rekel mi je, da ga ne zanima, kaj si drugi mislijo o tem, in da se on trudi, da govori, kar misli in kar je dobro za vse," je razlagal košarkarski strokovnjak.

Novak Đoković je zastavo nosil že na OI v Londonu. | Foto: Gulliver/Getty Images Novak Đoković je zastavo nosil že na OI v Londonu. Foto: Gulliver/Getty Images "Dajmo priložnost nekomu drugemu"

Danes 68-letni Maljković je prepričan, da je Novak največji srbski športnik vseh časov. Poleg tega, da je vrhunski športnik, je po njegovem mnenju tudi izjemen človek. Ob tem je navedel primer iz njunega pogovora.

"Ponudili smo mu, da bi nosil našo zastavo na odprtju olimpijskih iger v Tokiu, a mi je odgovoril: 'Predsednik, osrečimo raje koga drugega. Jaz sem zastavo nosil že v Londonu, dajmo priložnost nekomu drugemu.' Zaradi tega sem tudi predlagal, da se beograjski trg Terazije preimenuje v Trg Novaka Đokovića, ampak so me takoj napadli, ker to naj ne bi bilo po predpisih," je povedal Maljković, ki se še zelo dobro spominja, kdaj je prvič slišal za Novaka.

Za Novaka Đokovića je prvič slišal, ko je imel ta 19 let. | Foto: Gulliver/Getty Images Za Novaka Đokovića je prvič slišal, ko je imel ta 19 let. Foto: Gulliver/Getty Images

Ko je imel največjo krizo, je prišel intervju s pravim naslovom

Leta 2006 je sedel na Firulah v Splitu v družbi športnikov, med katerimi je bil tudi Goran Ivanišević, današnji trener Đokovića. Eden izmed njih mu je takrat dejal, da imajo v Srbiji teniškega igralca, ki bi bil lahko najboljši na svetu.

"Takrat sem prvič slišal zanj, star je bil 19 let. Bilo je obdobje, ko je Novak razmišljal, da bi opustil tenis. Imel je krizo in ravno takrat je izšel intervju z mano, ki je nosil naslov, da bo Novak nekoč prvi igralec sveta," se je spominjal Maljković.

Tudi v času koronavirusa se je pokazalo, da ima Đoković veliko srce, saj ni pomagal samo Srbiji, ampak tudi drugim državam. Med drugim je pomagal fundaciji v Španiji, ki sta jo zagnala teniški igralec Rafael Nadal in košarkar Pau Gasol.

Roger Federer
Sportal Je Roger Federer sprožil revolucijo? Đoković še molči.
Jelena Đoković, Novak Đoković
Sportal Đokovićeva fundacija priskrbela drago zdravstveno opremo
Novak Đoković
Sportal Novak Đoković o svojem napadu tesnobe in pogovorih z ženo
Ne spreglejte