Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rafael Nadal Roger Federer Roland Garros

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 9.11

8 let

Nadal: Ko osvojim Roland Garros, je sezona odlična

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rafael Nadal je v nedeljo že šestič v karieri osvojil Roland Garros. V finalu je še četrtič premagal Rogerja Federerja. Turnir je tokrat slabše začel, v nadaljevanju pa mu je steklo.

Španec se je v prvem krogu mučil kar pet nizov, da je strl odpor Američana Johna Isnerja. Tudi v drugem krogu je imel proti rojaku Pablu Andujarju veliko težav, čeprav ga je na koncu ugnal v treh nizih. V pravo formo pa je prišel v drugem tednu turnirja, ko je bilo najbolj potrebno. V četrtfinalu in polfinalu je v treh nizih premagal petega oziroma četrtega nosilca Šveda Robina Söderlinga ter Britanca Andyja Murrayja, v finalu pa je s 7:5, 7:6 (3), 5:7 in 6:1 ugnal svojega večnega tekmeca Federerja. "Pred tednom dni sem rekel, da bom naredil vse, da igral bolje. S pravim pristopom mi je tudi uspelo. Ko je bilo najbolj potrebno, sem igral najbolje, zato sedim tukaj s to trofejo. Bil sem odprt za spremembo, kar je naredilo zmago še bolj posebno, če je to sploh mogoče, kajti vsaka zmaga na Roland Garrosu je posebna. Gre za enega izmed največjih turnirjev na svetu," je pojasnil Rafael Nadal, po novem šestkratni zmagovalec odprtega prvenstva Francije.

"Rafa" se je na turnirju, na katerem je doslej izgubil le en dvoboj, na lestvici zmagovalcev izenačil z dolgoletnim rekorderjem Švedom Björnom Borgom. S tem se ustoličil kot eden izmed najboljših, po mnenju mnogih pa kar kot najboljši igralec peščenih igrišč vseh časov. "Ta turnir je zame pomemben, ker imam na njem več možnosti za zmago kot na ostalih grand slamih. Če ga osvojim, je sezona že odlična. V nadaljevanju lahko nato igram nato z istim pristopom, a pod manjšim pritiskom in z večjo samozavestjo," je dejal prvi igralec sveta, ki je z zmago ohranil minimalno prednost pred Srbom Novakom Đokovićem na lestvici ATP.

Federer: Po porazu moram biti razočaran

V finalu je imel svoje priložnosti tudi Federer, ki je v polfinalu prekinil niz 43 zaporednih zmag Srba Novaka Đokovića, s čimer si je bržkone kar naenkrat priigral vlogo enega izmed favoritov na večini turnirjev do konca sezone. Švicar je imel pri izidu 5:2 priložnost za osvojitev prvega niza, a je njegova skrajšana žogica, katere Nadal najverjetneje ne bi dobil, pristala le kakšen centimeter v avtu. Španec je nato dobil pet iger zapored. Tudi v nadaljevanju je zmagovalec 16 turnirjev za grand slam še nekajkrat zapretil, v drugem nizu ubranil zaključno žogico Nadala in v tretjem preobrnil rezultat, potem ko je zaostajal za brejk, a vendar se je zdelo, da je bil Nadal po prvem nizu boljši nasprotnik. "Bil je težak trenutek (zapravljena priložnost v prvem nizu), saj je bila to ena izmed mojih večjih priložnosti v dvoboju. Nato se je odvijalo drugače in ob prekinitvi zaradi dežja sem zaostajal skoraj z 0:2. Kljub temu sem se skoraj rešil. V tretjem nizu sem dobil občutek, da je bil Nadal malce utrujen. Tudi na začetku četrtega sem imel svoje priložnosti, a jih nisem izkoristil," se je prelomnih trenutkov finala spomnil Roger Federer.

Za Švicarjem je nekaj mesecev, ko ni osvojil turnirja, nekajkrat pa je izgubil proti manj uveljavljenim igralem. Zdi se, da se je z uvrstitvijo v finale spet približal Nadalu in Đokoviću. "Pomembno je, da sem bil v finalu grand slama. Igram dobro in fizično se počutim najbolje v zadnjem času, kar je vzpodbudno. Tudi sedaj po napornem koncu tedna se počutim dobro. Zadovoljen sem s svojo igro v dvoboju z Novakom in tudi s finalom. Nasploh sem zadovoljen z igrami na turnirju, a po porazu v finalu grand slama moram biti razočaran," se je pošalil Federer.

Teniška karavana se sedaj seli na travnata igrišča, že čez 14 dni pa bo na sporedu tretji grand slam sezone, sloviti Wimbledon.

Ne spreglejte