Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
8. 6. 2016,
17.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

2

Natisni članek

tenis doping Marija Šarapova

Sreda, 8. 6. 2016, 17.26

6 let, 7 mesecev

Dopinška afera: Marija Šarapova

Marijo Šarapovo so suspendirali za dve leti

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

2

sharapova

Mednarodna teniška zveza je za dve leti suspendirala Marijo Šarapovo, ki je padla na dopingu. Ruska zvezdnica se bo pritožila.

Rusinja Marija Šarapova je bila marca letos kaznovana zaradi jemanja zdravila meldonium, to pa je počela zadnjih deset let. Zdravilo so na seznam prepovedanih živil uvrstili letos, kar pa sta ruska športnica oziroma njena spremljevalna ekipa očitno spregledali.

Meldonium je zdravilo, ki ga predpisujejo bolnikom s težavami s srcem, v preteklosti pa je bil, kot kaže, precej razširjen tudi med športniki. Wada ga je na seznam prepovednih sredstev uvrstila letos, tako da so številni športniki verjetno na testih padli tudi zaradi nepozornega spremljanja novosti na področju boja proti dopingu.

Zdravilo meldonium je bilo zelo priljubljeno med športniki. | Foto: Zdravilo meldonium je bilo zelo priljubljeno med športniki.

Nekdanja prva igralka sveta je na to odločitev že napovedala pritožbo. "Medtem, ko je razsodišče ugotovilo, da nisem namerno kršila protidopinških pravil, ne morem sprejeti nepravičnega in krutega dvoletnega suspenza," je na Facebook zapisala 29-letna Šarapova in dodala: "Borila se bom za tisto, kar mislim, da je prav, in da se vrnem na igrišča v čim krajšem mogočem času."

Priznava, da pogreša tenis

Šarapova je svoj zadnji dvoboj odigrala leto januarja na OP Avstralije, ko je v polfinalu izgubila proti svoji večni tekmeci Sereni Williams. Ena najbolj popularnih športnic na svetu je priznala, da pogreša teniški lopar. "Pogrešam igranje tenisa in pogrešam svoje neverjetne navijače, ki so najboljši in najbolj zvesti navijači na svetu. Prebrala sem vaša pisma, prebrala sem vaša sporočila na socialnih omrežjih in vaša podpora mi je pomagala v teh težkih dneh."

Rusinja pravi, da se bo pritožila na odločitev. | Foto: Rusinja pravi, da se bo pritožila na odločitev.

Bo sploh še kdaj igrala?

Zdaj je že jasno, da sibriska tigrica ne bo nastopila na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, verjetno je letos ne bomo videli niti na teniški turneji. Strokovnjaki za antidoping so že pred tem napovedovali, da bo Šarapova dobila vsaj enoletno kazen. Zdaj se postavlja vprašanje, ali bo petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam sploh še kdaj profesionalno igrala tenis.

WTA: Igralci morajo upoštevati pravila

Po odločitvi Mednarodne teniške zveze (ITF) so uradno izjavo dali tudi pri teniški organizaciji WTA. "V tem trenutku je pomembno, da se morajo igralci zavedati pravil in jih morajo tudi upoštevati. V tem primeru je Marija prevzela odgovornost za njeno napako že od samega začetka."

Ne spreglejte