Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
25. 2. 2015,
18.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aljaž Bedene Davisov pokal Blaž Rola ITF Blaž Kavčič Blaž Trupej

Sreda, 25. 2. 2015, 18.29

8 let

Ljubljančan ne sme nastopiti za Veliko Britanijo. Bo spet zaigral za Slovenijo?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če bi bili vsi najboljši slovenski teniški igralci zdravi in voljni nastopiti za reprezentanco, bi kapetan Blaž Trupej računal na močno zasedbo, tako pa bo na Slovaško odpotoval v vlogi avtsajderja.

Na svetovni jakostni lestvici se lahko z uvrstitvijo med najboljših 300 pohvalijo štirje Slovenci, trije izmed njih so uvrščeni med najboljših 116. Če bi kapetan Blaž Trupej na prihajajočem dvoboju Davisovega pokala na Slovaškem računal na njihovo pomoč, bi imela Slovenija veliko večje možnosti za preboj v drugi krog evroafriške skupine.

Tako pa lahko od omenjenega kvarteta računa le na Blaža Kavčiča (Trupej je njegov osebni trener, op. p.), ki okreva po operaciji desnega stopala in še ne ve, ali bo sploh pripravljen za napore, ki čakajo slovensko izbrano vrsto na hitri trdi podlagi v dvorani sredi Bratislave. Tako je precej realen scenarij, da se bo Slovenija na Slovaškem predstavila z igralci, ki na ATP lestvici ne spadajo med 300 najboljših na svetu.

Rola dal prednost sebi in osvajanju točk za Pariz

Najvišje uvrščeni Slovenec in edini, ki spada v elitno stoterico, je Blaž Rola. Ptujčan se je odločil, da bo zavrnil povabilo, in je kapetanu predstavil objektivne razloge, ki so ga spodbudili k nepriljubljenemu koraku. ''Žal mi je, da ne bo Blaža Role, s katerim smo se pogajali. Z njim smo v dobrih odnosih in si želimo, da bi naslednjič že igral za Slovenijo,'' je dejal predsednik Teniške zveze Slovenije (TZS) Marko Umberger. Na pogajanjih s krovno zvezo je Rolova ekipa vztrajala pri tem, da Ptujčan ne potuje v Bratislavo. Njegova pripadnost ekipi je ogromna, kar je že večkrat poudaril. Rad bi pomagal izbrani vrsti, a se nastop v Bratislavi ne sklada z natrpanim urnikom, s katerim ima opravka v tem delu sezone.

Zato je tokrat dal prednost sebi, saj želi ohraniti visoko uvrstitev na lestvici do odprtega prvenstva Francije. ''Njegova ekipa se je odločila, da ga tokrat ne bo. Glede na sestavo ekipe bi moral na Slovaškem igrati vse tri dvoboje, dva posamično in enega v dvojicah,'' je pojasnil Trupej.

Ker se v Davisovem pokalu igra na tri dobljene nize, hkrati pa bi Rola v Evropo pripotoval iz Južne Amerike, kjer v teh dneh uspešno nastopa v Buenos Airesu, nato pa bi se takoj odpravil v ZDA, so v njegovi ekipi ocenili, da bi bil to prehud zalogaj, ki bi pomenil slabše nastope v Indian Wellsu.

''To bi zahtevalo ogromno energije. Namerava namreč nastopiti na mastersu v Indian Wellsu. Na začetku sezone je osvojil majhno število točk, lovi pa neposredno uvrstitev za odprto prvenstvo Francije, tako da ga razumem,'' je dejal Trupej, ki je moral vrzel, nastalo po odpovedi Role, zapolnili z dvema mlajšima tekmovalcema, Tomom Kočevarjem Dešmanom in Mikom Urbanijo.

Semrajca spremlja smola, podobno pa velja tudi za slovensko izbrano vrsto, saj bo Blaž Kavčič (110. na svetu), ki bi moral biti na Slovaškem najmočnejše orožje, daleč od prave forme. Pred kratkim je opravil operacijo desnega stopala in je še vprašljivo, ali bo pripravljen za zahtevno nalogo, ki jo prinaša tekmovanje v Bratislavi.

Tako se bo Slovenija 1. marca s kombijem odpravila na Slovaško v okrnjeni zasedbi. Povratnik Grega Žemlja in njegov trener Žiga Janškovec, ki v izbrani vrsti pomaga kapetanu, se bosta reprezentanci pridružila v Bratislavi, tja pa bosta prispela neposredno iz Irana, kjer igrata na turnirjih serije futures.

Bedenetu niso naklonjena pravila ITF

Poleg Role (85. na svetu) in Semrajca na Slovaškem ne bo tudi Aljaža Bedeneta. Na svetovni lestvici zaseda 116. mesto, a je zgodba o njegovih nastopih v slovenskem dresu že davno zašla v slepo ulico. Dogovarja se za nastop v dresu Velike Britanije, saj bo kmalu prejel britanski potni list, a je vprašanje, ali bo njegova želja izpolnjena, saj mu trenutna pravila Mednarodne teniške zveze (ITF), ki skrbi za potek Davisovega pokala, tega ne omogočajo. O tem se je pozanimala tudi Teniška zveza Slovenije (TZS) in s strani zveze ITF prejela odgovor, da Bedene zaradi prejšnjih nastopov za Slovenijo v Davisovem pokalu, čeprav sta od njih minili že več kot dve leti, ne more zastopati barv Velike Britanije.

Če bi želel nastopiti v druščini Andyja Murrayja, ki ga prihodnji mesec v Davisovem pokalu čaka dvoboj proti ZDA, bi morali spremeniti pravila, česar pa ITF v tem trenutku ne načrtuje. To je velik udarec Bedenetu, ki v zadnjem obdobju ni skrival želje, da bi oblekel dres Velike Britanije.

Če bo pokazal zanimanje, bo dobrodošel v slovenski reprezentanci

Odnosi med Bedenetom in kapetanom Trupejem so se v zadnjem času izboljšali. O tem priča tudi nedavno druženje v Melbournu, kjer so odšli na skupno večerjo, na kateri pa beseda ni nanesla na Davisov pokal. Selektor si je nato dvoboj med Bedenetom in Đokovićem ogledal v loži, namenjeni povabljencem ''britanskega'' Slovenca.

''Fant je v fazi pridobivanja britanskega državljanstva, sam pa sem takega mnenja, da igralcev, ki na angleški televiziji javno izražajo, da je njihov prvi cilj nastop za Veliko Britanijo v Davisovem pokalu, nimam namena vabiti. Če bi sam pokazal interes in bi bil pripravljen nastopiti za Slovenijo, pa se bi mu vrata vsekakor odprla. Če bo to pokazal v prihodnosti, ker za Veliko Britanijo ne bo imel možnosti nastopiti, bo dobrodošel član te reprezentance,'' je pojasnil Trupej. Možnosti, da bi Bedene v prihodnosti znova oblekel slovenski dres, tako še obstajajo, a je vse odvisno od nadaljnjih potez 25-letnega Ljubljančana s stalnim prebivališčem na Otoku ter pravil, ki jih odreja ITF. Za zdaj ''britanskemu'' Slovencu ne gredo na roko, so mu pa odprta vrata v slovensko izbrano vrsto, kjer bi predstavljal veliko dodano vrednost. Moral bi le pokazati interes.

Ne spreglejte