Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
16. 7. 2017,
17.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

Natisni članek

Roger Federer Marin Čilić Wimbledon

Nedelja, 16. 7. 2017, 17.46

6 let, 6 mesecev

Wimbledon (ATP), 14. dan

Roger Federer do zgodovinske zmage v Wimbledonu

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88
Roger Federer | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Roger Federer je v finalu Wimbledona pometel s Hrvatom Marinom Čilićem, potem ko ga je premagal po treh nizih (6:3, 6:1, 6:4). Finalni dvoboj se je končal izjemno hitro, saj je Federer za zmago potreboval le eno uro in 43 minut.

Roger Federer | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Federer je tako še osmič v karieri dobil turnir na sveti travi in postal prvi teniški igralec v zgodovini tenisa, ki mu je to uspelo. Pred tem je bil s sedmimi zmagami izenačen s Peteom Samprasom in  Williamom Renshawom. Omeniti velja,  da Roger na letošnjem Wimbledonu ni oddal niti niza.

Skupno je to njegova že 19. lovorika na turnirjih za grand slam. Letos je dobil že OP Avstralije, medtem ko je sezono na pesku izpustil. Kot kaže je bila to prava odločitev zanj.

Ni bil prepričan ali bo sploh še kdaj igral v finalu Wimbledona

"Nisem verjel, da mi lahko uspe kaj takšnega. Nisem bil prepričan, da bom tukaj sploh še kdaj igral v finalu," je takoj po dvoboju povedal zmagovalec letošnjega Wimbledona. Za tem je nekaj besed namenil Marinu Čiliću, ki je več kot očitno v finalu igral z bolečinami. "Včasih je kruto vse skupaj, vendar Marin se je dobro boril in mu lahko le čestitam za odličen turnir."

"Hvala Wimbledon, hvala Švica"

Kmalu po zmagi so se na tribunah osrednjega igrišča pojavili vsi štirje njegovi otroci. Ko jih je zagledal, se je zlomil in zajokal. Federer je že pred leti dejal, da si najbolj želi, da bi ga otroci enkrat videli igrati. Predvsem mlajša sinova se nista zavedala, kaj je uspelo njunemu očetu. "Mislim, da mlajša dva mislita, da je to lep razgled in lepo igrišče. Upam, da bosta nekega dne razumela. To je čudovit občutek za družino in ekipo. Ta je za nas. Hvala Wimbledon, hvala Švica."

Finale:

Roger Federer (Švi,3) : Marin Čilić (Hrv, 7) 6:3, 6:1, 6:4

Čilić je Federerju z dvojno napako podaril prvi niz

V četrti igri prvega niza je imel Marin Čilić žogico za "break", a jo ni uspel izkoristiti. V naslednji igri je "udaril" Federer, ki je imel kar tri žogice za odvzem servisa, izkoristil tretjo in povedel s 3:2. V naslednji igri je svoj "break" potrdil in izid postavil na 4:2. Izkušeni Federer tega vodstva ni zapravil. Prav nasprotno, Švicar je Čiliću vzel še eno igro na njegov servis, potem ko je ta naredil dvojno napako, in uvodni niz zasluženo dobil s 6:3.

Po končanem drugem nizu so Marinu Čilću oskrbeli lev podplat. | Foto: Guliverimage/Getty Images Po končanem drugem nizu so Marinu Čilću oskrbeli lev podplat. Foto: Guliverimage/Getty Images

Drugi niz je trajal le 25 minut

V drugem nizu je Rogerju Federerju že v drugi igri spet uspelo vzeti servis. Baselčan je kmalu za tem povedel s 3:0. Po tretji igri je Marin zahteval zdravniško pomoč in se zjokal. Kot kaže je 28-letni Hrvat igral v bolečinah. Federer v nadaljevanju drugega niza ni popuščal, saj mu je v šesti igri uspel še en "break", v naslednji igri dobil svoj servis in drugi niz gladko dobil s 6:1.

Še najbolj izenačen je bil tretji niz Marin Čilić je bil v finalu daleč od svoje najboljše igre. | Foto: Guliverimage/Getty Images Marin Čilić je bil v finalu daleč od svoje najboljše igre. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ko je v tretjem nizu kazalo, da je Čilić le našel svoj ritem, je v sedmi igri Federer  znova vzel servis in prišel v vodstvo s 4:3. Nekaj minut za tem je bil rezultat že 5:3 in bolj kot ne je bilo jasno, da se 35-letnemu Federerju nasmiha nova velika zmaga. To je potrdil že v naslednji igri, ko je tretji niz dobil s 6:4 in zasluženo slavil zgodovinsko zmago.

V mladinski konkurenci je slovenska teniška igralka Kaja Juvan v paru s srbsko igralko Olgo Danilović zmagala v finalu ženskih dvojic. V finalu je slovensko-srbska naveza premagala Američanki Catherine McNally in Whitney Osuigwe. Dvoboj se je končal z izidom 6:4, 6:3.
Ne spreglejte