Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
16. 7. 2017,
10.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Natisni članek

Marin Čilić Roger Federer Wimbledon

Nedelja, 16. 7. 2017, 10.02

6 let, 6 mesecev

Wimbledon

Hrvaška senzacija ali rekord Federerja?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Roger Federer | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Wimbledonu se bosta v moškem teniškem finalu pomerila Roger Federer in Marin Čilić. Tak finale je pričakoval malokdo, kljub temu pa se ob 15. uri obeta še ena wimbledonska poslastica.

O Rogerju Federerju ne gre izgubljati besed, saj je v tenisu osvojil vse in spisal že ničkoliko rekordov. V nedeljo se lahko znova vpiše v teniško zgodovino. V primeru zmage bi postal prvi igralec, ki je na sveti travi osvojil osem turnirskih zmag. Trenutno je s sedmimi zmagami izenačen s Petom Samprasom.

Marin Čilić se še dobro spominja lanskega, bolečega wimbledonskega poraza proti Rogerju Federerju, ko je vodil že z 2:0 v nizih in imel celo tri zaključne žogice za zmago.

Čeprav je Švicar ne papirju favorit, se dobro zaveda, da ga proti Hrvatu čaka vse prej kot lahko delo. Statistika medsebojnih dvobojev govori v prid Federerju (6:1), vendar je bila večina njunih dvobojev precej izenačena. Baselčan se še dobro spominja polfinala na OP ZDA leta 2014, ko ga je Čilić premagal po treh nizih. "Mislim, da je takrat igral zelo dobro. Svoje delo je opravil odlično, bil je samozavesten, kar se je na igrišču čutilo in videlo. Bil je izjemen."

Roger Federer lovi rekordno, osmo zmago v Wimbledonu. | Foto: Reuters Roger Federer lovi rekordno, osmo zmago v Wimbledonu. Foto: Reuters Ve, da ne bo nič lažje

Tudi izkušnje bodo na strani Federerja. Igral bo svoj 29. finale na turnirju za grand slam, medtem ko bo to za Marina Čilića šele drugi. Po letu 2009 bo to prvi finale, v katerem se Baselčan ne bo pomeril z nekom iz velike četverice.

"Hvala bogu, da ne bom igral proti igralcem, ki slišijo na ime Rafa, Andy ali Novak. S tem nočem povedati, da bom šel v dvoboj bolj sproščen. Z Marinom imam dober medsebojni izid, a najini dvoboji so bili zelo izenačeni. Z njim na primer nisem igral že 30-krat. To je dobrodošla sprememba, vendar to po mojem mnenju ne pomeni, da bo zaradi tega kaj lažje," je pred dvobojem povedal 18-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Marin Čilić se še zelo dobro spominja zmage Gorana Ivaniševića. | Foto: Guliverimage/Getty Images Marin Čilić se še zelo dobro spominja zmage Gorana Ivaniševića. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zelo dobro se spominja zmage Gorana Ivaniševića

Marin Čilić zelo dobro pozna zgodovino Wimbledona. Njegov nekdanji trener Goran Ivanišević je leta 2001 dosegel senzacionalno zmago. Čilić se še danes spominja vseh podrobnosti. "Vsi vedo, kje so bili, ko je igral Goran. Sam sem bil na teniškem taboru blizu svojega doma. V veliki skupini otrok sem spremljala ta dvoboj in spominjam se velikega slavja. Takrat sem bil še otrok in le užival v tenisu."

Majhne spremembe za velik napredek Majhne spremembe so prinesle uspeh. | Foto: Guliverimage/Getty Images Majhne spremembe so prinesle uspeh. Foto: Guliverimage/Getty Images

Marin je trenutno v vrhunski formi in na Hrvaškem je znova povzroči teniško evforijo. Letos je na travi odigral veliko dobrih dvobojev in zagotovo ne bo lahek zalogaj za Federerja. Dobri rezultati so rezultat manjših sprememb v ekipi.

"To ni samo ena podrobnost, ampak delo in proces, ki traja že več tednov. Z ekipo smo se odločili za nekaj manjših sprememb v treningu in pripravi na dvoboje. Zdi se mi, da sem s tem postal psihološko močnejši. Občutil sem, da lahko zelo vplivam na svojo igro. Ko sem moral igrati svoj najboljši tenis, sem tudi ga. To mi daje veliko samozavesti," je povedal 28-letni teniški igralec iz Medžugorja.

Zmaga v Wimbledonu bi Marinu Čiliću pomenila največ do zdaj. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zmaga v Wimbledonu bi Marinu Čiliću pomenila največ do zdaj. Foto: Guliverimage/Getty Images

Izpolnitev sanj

Čilić pozna občutek, ko zmagaš na turnirju za grand slam. Prav tako pozna bolečino poraza, ki jo je občutil lani v četrtfinalu Wimbledona, ko je po petih nizih izgubil proti Federerju in ob tem zapravil tri zaključne žogice za zmago. Nedeljska zmaga bi mu zato pomenila še toliko več.

"To bi mi pomenilo vse. Zmaga na OP ZDA mi je odprlo veliko možnosti do konca kariere. Če bi mi to uspelo še enkrat, bi mi ogromno pomenilo, ker vem, koliko mi je pomenila prva zmaga na turnirju za grand slam. Če bi zmagal, bi se mi izpolnile sanje."

Ne spreglejte