Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
15. 11. 2021,
12.30

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

3

Natisni članek

Shuai Peng

Ponedeljek, 15. 11. 2021, 12.30

2 leti, 5 mesecev

Zgodba Shuai Peng

Kje je nekdanja prva igralka sveta, ki naj bi bila posiljena, in kaj se dogaja z njo?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

3

Shuai Peng | Zelo pomembno je, da je Steve Simon razkril, da je z več koncev dobil potrditev, vključno od kitajske teniške zveze, da je Shuai Peng na varnem in da ni ogrožena.

Zelo pomembno je, da je Steve Simon razkril, da je z več koncev dobil potrditev, vključno od kitajske teniške zveze, da je Shuai Peng na varnem in da ni ogrožena.

Vse več ljudi je zaskrbljenih in se sprašuje, kje je Kitajka Shuai Peng, nekdanja prva teniška igralka sveta. Ta je pred kratkim razkrila, da jo je v spolne odnose prisilil visoki član kitajske komunistične partije Gaoli Zhang. Ostro se je odzvalo tudi združenje profesionalnih teniških igralka WTA.

Gaoli Zhang | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Gaoli Zhang Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Duh je ušel iz stekleničke. 35-letna Pengova je 75-letnega Zhanga nedavno obtožila, da jo je prisilil k seksu z njim. Razkritje o zlorabi je bilo del daljše objave, ki jo je naložila na Weiboju, kitajski različici omrežja Facebook. Kitajske oblasti so po pol ure zapis izbrisale, a je ta vseeno dosegel medije.

Žalitev ne samo za igralke, ampak za vse ženske

Kmalu za tem je prišlo v medije, da je Pengova pogrešana. Na družbenih medijih so se mnogi začeli spraševati, kam je izginila. Med drugim se je oglasilo nekaj zelo priznanih igralk, na primer Martina Navratilova in Chris Evert. Ob tem so mnogi pozivali WTA, naj se končno odzove na trenutno situacijo. Oglasil se je Steve Simon, izvršni direktor združenja WTA. Sporočilo je bilo jasno.

Simon je kitajske oblasti pozval, naj preverijo obtožbe o spolnem napadu Gaolija Zhanga na kitajsko teniško igralko. "Bila je zelo pogumna. Želimo se prepričati, da preiskava poteka in da bomo stvari prišli do dna. Karkoli drugega bi bila žalitev. Ne samo za igralke, ampak za vse ženske."

Shuai Peng | Foto: S Pengovo naj bi bilo vse v redu, a nihče še ni govoril z njo

Komentar Simona bi lahko ogrozil sodelovanje Kitajske pri WTA. Na Kitajskem naj bi bilo organiziranih 11 turnirjev serije WTA, imajo pa tudi dolgoročen dogovor za organizacijo finalnega turnirja v Shenzenu. "Mislim, da vsi razumejo, kaj je tukaj na kocki. Na različnih področjih. Mislim, da so si igralke in uprava enotni, da je to edini sprejemljivi pristop. Delamo tisto, kar je prav."

Zelo pomembno je, da je Steve Simon razkril, da je z več koncev dobil potrditev, vključno od kitajske teniške zveze, da je Shuai Peng na varnem in da ni ogrožena. A prvi mož WTA ostaja previden, saj nihče od igralk ali iz združenja WTA z igralko ni bil v neposrednem stiku, zato ni mogel zagotoviti, da je s Pengovo vse v redu. "Če prav razumem, je na Kitajskem, vendar tega ne morem potrditi, ker nisem govoril z njo."

Steve Simon je kitajskim oblastem poslal jasno sporočilo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Steve Simon je kitajskim oblastem poslal jasno sporočilo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prvi mož se je pripravljen odpovedati milijardi dolarjev kitajskega denarja

Kitajska je v prihodnjih letih pripravljena v tenis vložiti enormne vsote denarja – več kot milijardo dolarjev. Na račun tega bi združenje WTA lahko imelo velike izgube. Kitajska sicer v zadnjih dveh sezonah zaradi pandemije ni organizirala nobenega turnirja, saj ta država tujcem še zdaj omejuje vstop v državo. WTA je uspelo nadomestiti vseh 11 turnirjev, a so ti imeli manjše nagradne sklade. Finalni turnir pa so iz Shenzena prestavili v Guadalajaro v Mehiki.

Simon je izjavil, da so se prihodnje leto pripravljeni vrniti na Kitajsko, a je ob tem dejal, da je turneja WTA zadnji dve leti preživela tudi brez njih. "Če na koncu ne bo pravih rezultatov, bi lahko naredili ta korak in ne bi sodelovali na Kitajskem," so Simonove besede povzeli pri New York Times.

Shuai Peng | Foto: Kaj je Shuai Peng dosegla v teniški karieri?

Pengova, nekdanja 14. teniška igralka sveta med posameznicami, je v posamični konkurenci devetkrat zaigrala v finalih na turnirjih WTA, od tega je osvojila dva naslova leta 2016 v Tianjinu in leta 2017 v Jiangxiju. V konkurenci dvojic je na turnirjih WTA osvojila 23 naslovov.

Leta 2014 na OP ZDA v New Yorku se je kot komaj tretja Kitajka v zgodovini, po Jie Zheng in Na Li, prebila v polfinale turnirja za veliki slam v posamični konkurenci.

Shuai Peng
Sportal Po objavljenih obtožbah naj bi izginila kitajska teniška igralka Shuai Peng
Ne spreglejte