Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
20. 11. 2021,
7.04

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

11

Natisni članek

Shuai Peng

Sobota, 20. 11. 2021, 7.04

2 leti, 5 mesecev

Kitajska zaradi izginule športnice pod vse večjim pritiskom, so ogrožene tudi OI? #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

11

Peng Shuai

Vse bolj so glasne govorice o izginotju Peng Šuai, nekdanje prve teniške igralke sveta, potem ko je razkrila, da jo je v spolne odnose prisilil visoki član kitajske komunistične partije Gaoli Zhang. Po tistem se je za njo izgubila vsaka sled, primer pa dobiva vse večje razsežnosti. Oglaša se vse več teniških zvezdnikov in organizacij. Veliko skrb nad njenim izginotjem je izrazila tudi Bela hiša.

Novak Đoković, prvi igralec sveta, je bil eden prvih, ki je izrazil veliko skrb zaradi izginotja Peng Šuai. Podprl je tudi besede Steva Simona, izvršnega direktorja WTA, ob tem pa pozval vse, da se združijo. Srb želi, da se čim prej zagotovi varnost kitajske igralke, na družbenih omrežjih pa vidimo vse več objav pod ključnikom #WhereIsPengShuai. Med drugim se je oglasila tudi Serena Williams, ena najboljših teniških igralk vse časov.

Novak Đoković se je še enkrat več postavil v bran Kitajki. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Novak Đoković se je še enkrat več postavil v bran Kitajki. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Đoković še enkrat brez dlake na jeziku

Steve Simon je v zadnjih intervjujih dejal, da se bo WTA umaknil s Kitajske, če se primer ne bo rešil. V prihodnji sezoni imajo tam načrtovanih deset turnirjev, Shenzen pa naj bi gostil tudi finalni turnir. Novak Đoković je po petkovi zmagi v Torinu izjavil, da absolutno podpira besede Simona.

"Celotna teniška skupnost mora podpirati njo in njeno družino. Prepričati se moramo, da je varna in zdrava. Če bi imeli turnirje na Kitajskem, ne da bi se rešil ta primer, bi bilo malce čudno. Povsem razumem, zakaj je WTA zavzel takšno stališče," je na novinarski konferenci v Torinu povedal Beograjčan, kateremu se zdi trenutno stanje grozno.

"Oseba je pogrešana. Kitajska je ogromna država, predstavlja zelo pomemben del sveta, zlasti za WTA. Mislim, da moramo sprejeti kakršnekoli ukrepe. Ravnokar sem od novinarja slišal, da se je WTA pripravljena umakniti s Kitajske, kar stoodstotno podpiram," je brez dlake na jeziku povedal Nole, ki ima sicer na Kitajskem ogromno navijačev. Zato njegovih izjav Kitajska vsekakor ne bi smela podcenjevati.

Na samo igralke in igralci, ampak tudi združenja

Na družbenih omrežjih se ne oglašajo samo igralci, ampak tudi različna teniška združenja. Med njimi tudi PTPA (Združenje profesionalnih teniških igralcev), katerega soustanovitelj je Đoković.

"Ta izjava pomeni, da moramo stopiti skupaj. Ne glede na to, ali gre za igralca ali igralko. Nekako logično je, da ga poskušamo podpreti na takšen ali drugačen način. Združiti pomeni, da moramo ugotoviti, kakšne ukrepe lahko sprejmemo. Ne samo igralke in igralci, ampak tudi ATP in WTA," je še povedal 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Oglasili so se tudi iz Bele hiše, olimpijski komite molči

Da je primer dobil res široke razsežnosti, kaže dejstvo, da so iz Bele hiše sporočili, da so globoko zaskrbljeni nad morebitnim izginotjem teniške igralke. "Zelo smo zaskrbljeni zaradi poročil, ko se zdi, da je Peng Šuai pogrešana, potem ko je nekdanjega visokega uradnika obtožila spolnega napada."

Pojavila se je še dodatna težava, saj Kitajska prihodnje leto februarja gosti zimske olimpijske igre v Pekingu. Mednarodni olimpijski komite ni želel komentirati morebitnega izginotja Peng Šuai, saj menijo, da je v teh primerih "tiha diplomacija" najboljša rešitev.

Šuai Peng je še vedno pogrešana oziroma z njo še nihče ni bil v neposrednem stiku. | Foto: Šuai Peng je še vedno pogrešana oziroma z njo še nihče ni bil v neposrednem stiku.

Pismo pogrešane, v katerega mnogi močno dvomijo

V sredo je v medije prišlo sporočilo, ki naj bi ga Peng Šuai, nekdanja prva igralka sveta, poslala teniškemu združenju WTA. A mnogi močno dvomijo, da je 35-letna Kitajka dejansko zapisala te besede, zato so nekateri še bolj zaskrbljeni, kaj se dogaja z njo.

Pengova je pred kratkim razkrila, da jo je v spolne odnose prisilil visoki član kitajske komunistične partije Gaoli Zhang. Petinsedemdesetletni Zhang je naloge podpredsednika kitajske vlade opravljal od 2013 do 2018 in sodi v krog najožjih zaveznikov kitajskega predsednika Xi Jinpinga.

Razkritje o zlorabi je bilo del daljše objave, ki jo je naložila na Weibo, kitajsko različico omrežja Facebook. Kitajske oblasti so po pol ure zapis izbrisale, a je ta vseeno dosegel medije. Od takrat s Peng Šuai nihče ni bil v neposrednem stiku.

Peng Shuai
Sportal Pismo pogrešane Kitajke, ki vzbuja še večje skrbi in dvome
Naomi Osaka
Sportal Tudi Osako skrbi, kam je izginila kitajska igralka
Novak Đoković
Sportal Tudi Novak Đoković šokiran nad skrivnostnim izginotjem igralke
 
Ne spreglejte