Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
21. 1. 2019,
16.40

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

Stefanos Cicipas OP Avstralije teniški globus

Ponedeljek, 21. 1. 2019, 16.40

5 let, 3 mesece

Zakaj je 20-letnik najsrečnejši človek na svetu?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85
Stefanos Cicipas | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

"Trenutno sem najsrečnejši človek na svetu," je po zmagi povedal Stefanos Cicipas, ki je v nedeljo na OP Avstralije pripravil eno največjih presenečenj. Šele 20-letni Grk je v osmini finala premagal velikega Rogerja Federerja.

Stefanos Cicipas Roger Federer
Sportal Senzacija v Melbournu, mladi Grk izločil Federerja

Stefanos Cicipas ni mogel verjeti, kaj mu je v nedeljo uspelo. | Foto: Gulliver/Getty Images Stefanos Cicipas ni mogel verjeti, kaj mu je v nedeljo uspelo. Foto: Gulliver/Getty Images Premagal je svojega idola

Stefanos Cicipas po veliki zmagi ni mogel verjeti, kaj mu je pravzaprav uspelo. Po izenačenem dvoboju je po štirih nizih premagal enega najboljših igralcev vseh časov. "Premagal sem svojega idola, ki je zdaj postal moj rival. To je trenutek, ki ga zagotovo ne bom pozabil. Prepričan sem, da zaključne žoge za zmago ne bom pozabil vse življenje," je takoj po dvoboju z nasmehom na obrazu pripovedoval Cicipas.

Še dobro, da decembra ni treniral s Švicarjem

Ko se je Stefanos lani konec leta v Dubaju pripravljal na novo sezono, si je želel, da bi lahko treniral z Rogerjem Federerjem, a jima ni uspelo uskladiti urnikov. Glede na to, kako je v nedeljo potekal dvoboj, je 20-letni Grk lahko zadovoljen, da decembra ni treniral s Švicarjem, saj bi ta izvedel, česa vse je zmožen njegov nasprotnik.

Tri tedne pozneje si z njim ni delil samo igrišča, ampak ga je premagal na areni Rod Laver, osrednjem igrišču OP Avstralije, in tako postal prvi grški igralec, ki se je uvrstil v četrtfinale turnirja za grand slam. Cicipas je med drugim razkril, da je njegova otroška želja, da bi enkrat dobil zlato olimpijsko medaljo.

In kdo je sploh mladi igralec, ki je nase opozoril že lani, ko je v Torontu premagal Novaka Đokovića. Že takrat smo pisali o njem in si lahko preberete v spodnjih vrsticah. Cicipasa v torek čaka že četrtfinalni dvoboj. Tokrat mu bo nasproti stal Španec Roberto Bautista-Agut.

Pogled na svet se je spremenil pred leti, ko so se šli s prijatelji na enem izmed turnirjev kopat v razburkano morje.  | Foto: Gulliver/Getty Images Pogled na svet se je spremenil pred leti, ko so se šli s prijatelji na enem izmed turnirjev kopat v razburkano morje. Foto: Gulliver/Getty Images

Dogodek, ki mu je spremenil pogled na svet

Njegov pogled na svet se je spremenil pred leti, ko so se šli s prijatelji na enem izmed turnirjev kopat v razburkano morje. "Takrat sem edinkrat v svojem življenju čutil, da sem le nekaj sekund oddaljen od smrti. Takrat se je moj pogled na vse spremenil … S pomočjo te izkušnje sem ugotovil, za kaj pravzaprav gre pri tenisu."

Po nekaj minutah boja so našli skalo, kamor so se lahko umaknili in zajeli sapo. Vse skupaj je Cicipas primerjal z bojem na teniškem igrišču. Ugotovil je, da se je treba na igrišču boriti s težkimi taktikami in strategijami.

Star je bil tri leta Stefanos Cicipas je priznal, da je velikokrat kopiral Federerja. | Foto: Gulliver/Getty Images Stefanos Cicipas je priznal, da je velikokrat kopiral Federerja. Foto: Gulliver/Getty Images

Stefanos Cicipas se je s tenisom prvič srečal pri treh letih, ko je med premori med treningi udarjal žogice s svojim očetom. "Spominjam se, da sem na televiziji gledal dvoboje, a vam ne znam povedati, kdo je igral," je v intervjuju za grški Sport24 povedal najboljši grški teniški igralec, ki je bil že v mladinski konkurenci številka ena. Leta 2016 je postal profesionalni igralec, zdaj pa že polni športne naslovnice.

Prava mešanica ruske in grške kulture

Stefanosu je bil tenis položen v zibelko. Njegova mama Julija Salnikova, po rodu Rusinja, je bila v 80. letih najboljša ruska teniška igralka, a zaradi takratnega zaprtega ruskega sistema ni izkoristila vsega svojega potenciala. Njegov oče Apostolos Cicipas, po rodu Grk, pa je že dolga leta teniški trener. Pozneje je pustil svojo službo in se posvetil svojemu najstarejšemu sinu. Stefanos ima še sestro in dva brata in vsi trije se ukvarjajo s tenisom. To, da prihaja iz prave teniške družine, ter mešanica ruske in grške kulture, je pripomoglo, da je postal dober igralec.

Stefanos Cicipas včasih tudi težko sprejema poraze: 

Stefanos Cicipas | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Mama je bila jezna že, če se ni pravilno ogreval

Zanimiva je zgodba Stefanosove mame: "Verjemite mi. Zdravnik, ki mi je pomagal pri porodu, mi je, ko se je Stefanos rodil, dejal, da je držal roke kot teniški igralec, ki želi udariti 'smash' (smeh, op. p.)."

Čeprav je bila mama včasih vrhunska igralka, je dvomila, da lahko vzgoji vrhunskega igralca. "Vedno sem vedela, da v tenisu lahko nekaj doseže, vendar nisem vedela, kako." Vajeti je tako v svoje roke vzel oče Apostolos Cicipas, ki je poklicni trener. Vseeno je pri treniranju imela nekaj besede tudi mama, ki je izhajala iz ruske šole. Ta je bila znana po strogi disciplini.

"Zelo sem bila jezna, če se pred treningom ni ogreval tako, kot je treba, ali ni bil dovolj discipliniran. V moji državi smo bili glede tega zelo resni. Ne samo v tenisu, to je bila kultura športa."

Mama mu je dala veliko discipline. | Foto: Gulliver/Getty Images Mama mu je dala veliko discipline. Foto: Gulliver/Getty Images Očitno mame, ki so po rodu Rusinje, znajo s svojimi sinovi

Tudi njen sin priznava, da mu je mama veliko dala. "Mama mi je dala veliko discipline v moji igri. Verjamem, da mi je to zelo pomagalo. Lahko bi rekel, da v Grčiji disciplina ni tako pogosta," je pred časom za New York Times povedal mladi teniški up.

Da je res nekaj na tem, dokazujejo tudi drugi igralci. Mami Aleksandra Zvereva in Denisa Shapovalova sta prav tako po rodu Rusinji in sta bili nekdaj teniški igralki.

Ne spreglejte