Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
7. 11. 2021,
17.38

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

7

Natisni članek

teniški globus Daniil Medvedev Novak Đoković

Nedelja, 7. 11. 2021, 17.38

2 leti, 5 mesecev

Finale, Pariz

Kakšna zmaga Đokovića, ki je poskrbel za nov rekord #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

7

Novak Đoković | Novak Đoković je v Parizu dosegel svojo že 88. turnirsko zmago. | Foto Guliverimage

Novak Đoković je v Parizu dosegel svojo že 88. turnirsko zmago.

Foto: Guliverimage

Novak Đoković je zmagovalec turnirja serije masters v Parizu, potem ko je po treh nizih premagal Daniila Medvedjeva (4:6, 6:3, 6:3). Đoković je s to zmago dosegel rekordno 37. zmago na turnirju serije masters. Ta je bila zanj še toliko bolj posebna, saj je imel za seboj ženo in oba otroka.

Na tribunah sta bila tudi sin Stefan in hčerka Tara. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na tribunah sta bila tudi sin Stefan in hčerka Tara. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Novak Đoković je še enkrat več pokazal, zakaj je eden najboljših teniških igralcev vseh časov. Po dveh mesecih premora, ko je izgubil finale OP ZDA, se je vrnil v Pariz in tudi zasluženo slavil. Novak se je že v soboto veselil uspeha, potem ko bo še sedmič v karieri sezono končal kot prvi igralec na lestvici ATP. V nedeljo pa je postal igralec, ki je zmagal na 37 turnirjih serije masters in za seboj pustil Rafaela Nadala. Ta jih ima na svojem računu 36.

Tako Medvedjev kot Đoković sta v finalu pokazala atomski tenis. S tem sta gledalce v pariški dvorani dvigovala na noge. Ljubitelji tenisa so imeli kaj videti, a na koncu je zasluženo slavil Đoković. Srba je na tribunah spremljala tudi njegova družina.

Đoković: Kakšni lepi nasmehi Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Olala, kakšna raven tenisa, Daniil," je uvodoma v francoščini povedal Novak in nato nadaljeval: "Daniil, čestitam tebi in tvoji ekipi. Tudi jaz sem veliko trpel, prav tako sem trpel v New Yorku (Medvedjev je v finalu OP ZDA premagal Đokovića, op. p.). Med nama postaja veliko rivalstvo in ga cenim."

Novak, ki je že nekaj časa družinski človek, se je spomnil na svojo družino. Ta ga je namreč glasno spodbujala s tribun. Tam so bili žena Jelena, sin Stefan in hčerka Tara. "Danes je bil zame lep občutek, ko sem imel za seboj družino in otroke. Zares poseben občutek. Kakšni lepi nasmehi. Rad vas imam," je na slavnostni podelitvi povedal 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Daniil Medvedjev | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Daniil Medvedjev Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Daniil Medvedjev je prvi niz dobil po 41 minutah

Daniil Medvedjev si je že v uvodni igri dvoboja na servis Đokovića priigral tri žogice za odvzem servisa. Rus je izkoristil tretjo in povedel z 0:1. V naslednji igri je potrdil "break" in povedel z 2:0. Nole je do prve igre v dvoboju prišel v tretji igri, ko je dobil igro na svoj servis brez izgubljene točke in znižal izid na 1:2. V četrti igri se je Novak celo vrnil. Daniilu je vzel servis in izenačil na 2:2. Po peti igri pa je Đoković v dvoboju prvič povedel (3:2).

V sedmi igri si je Rus priigral tri žogice za odvzem servisa in spet uspel Srbu vzeti servis ter povedel s 4:3. Ta prednost se je na koncu pokazala za odločilno. Medvedjev je uspel zadržati prednost in prvi niz dobil z izidom 6:4. Prvi niz je trajal 41 minut.

V drugem nizu je igro v svoje roke prevzel Đoković. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V drugem nizu je igro v svoje roke prevzel Đoković. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Drugi niz zelo napet, Đoković ga je končal z asom

Za razliko od prvega niza je 34-letni Beograjčan drugi niz začel veliko bolje. Prvo igro je dobil brez izgubljene točke. V drugi igri je bil Nole zelo aktiven, potem ko je na servis Rusa povedel z 0:30. Daniil vseeno ni pustil presenečenja in izenačil na 1:1. Đoković je nato udaril v četrti igri. Medvedjev je v igri na svoj servis vodil že s 40:15, a je Đoković z nekaj izjemnimi potezami našel priključek in Rusu vzel servis (3:1). V naslednji igri je prvi igralec sveta potrdil odvzem servisa in povedel s 4:1.

Deveta igra pri izidu 5:3 za Đokovića je bila napeta. Kazalo je že, da bo Beograjčan zlahka dobil igro na svoj servis in tudi niz. Medvedjev si je priboril tri žogice za "break", a vse tri zapravil oziroma je Nole v teh trenutkih odigral izjemno. Igro, ki je trajala kar 11 minut in 43 sekund, je Novak končal z asom in drugi niz dobil po 49 minutah.

Ena izmed izjemnih točk Novaka Đokovića v četrti igri drugega niza.

Nole izkoristil prvo zaključno žogico

Tretji niz se je nadaljeval v istem ritmu, pravzaprav sta glavna akterja še dvignila svojo raven igre. V uvodnih igrah sta oba igralca dobila igro na svoj servis. Tudi tretja in četrta igra sta se končali brez presenečenj. Noben od igralcev si ni priigral žogice za odvzem servisa. Do prvega "breaka" je prišlo v peti igri. Rus je v igri na svoj servis vodil s 40:15, Đoković pa je z izjemnimi potezami na koncu prišel do preobrata in povedel s 3:2. V šesti igri je Novak dobil igro na svoj servis brez izgubljene točke in povedel s 4:2.

V nadaljevanju smo videli manjši padec v igri Medvedjeva. To je Đoković s pridom izkoristil in v sedmi igri povedel že s 5:2. Padec v igri je imel tudi Đoković, ko je izgubil osmo igro, Moskovčan pa je izid znižal na 5:3. Po dveh urah in 13 minutah si je Nole v deveti igri na servis Daniila priboril prvo zaključno žogico, to je izkoristil in se po dveh urah in 14 minutah zasluženo veselil nove turnirske zmage. Ta je bila v letošnji sezoni peta, skupno pa jih ima že 86. Novak Đoković je Parizu dosegel 37. zmago na turnirjih serije masters. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Novak Đoković je Parizu dosegel 37. zmago na turnirjih serije masters. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po zmagi v Parizu ima v lasti še dva rekorda

Novak Đoković si je z uvrstitvijo v finale že zagotovil, da bo tudi letošnjo sezono končal na prvem mestu lestvice ATP, kar je tudi nov rekord v zgodovini tenisa. Pred tem je bil izenačen z Američanom Petom Samprasom. V nedeljo je dosegel še en mejnik. Z zmago v Parizu je osvojil še 37. lovoriko na turnirjih serije masters in na večni lestvici prehitel Rafaela Nadala.

Pariz, masters ATP (2.603.700 evrov):

Novak Đoković (Srb,1) : Daniil Medvedjev (Rus, 2) 4:6, 6:3, 6:3

 

Novak Đoković
Sportal Đoković z uvrstitvijo v finale že številka ena za leto 2021
Novak Đoković
Sportal Po dveh mesecih se je vrnil in že porušil rekord
Novak Đoković
Sportal Đoković: Odločil se bom, ko bom prejel uradno stališče avstralske teniške zveze
 
Ne spreglejte