Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
13. 9. 2018,
17.10

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

3

Natisni članek

Serena Williams ATP WTA teniški globus top 10

Četrtek, 13. 9. 2018, 17.10

5 let, 7 mesecev

TOP 10

Izbruh Serene Williams še zdaleč ni najhujši #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

3

Konec tedna smo v ženskem finalu OP ZDA videli pravo "eksplozijo" Serene Williams, ki se je sprla z glavnim sodnikom Carlosom Ramosom. To še zdaleč ni bil edini izbruh v zgodovini tenisa. Izbrali smo nekaj zanimivejših, ki so se zgodili. Nekateri igralci so dobili enormno visoke, nekateri smešno nizke kazni.

Izbruh Serene Williams

Serena Williams je zadnji konec tedna v finalu OP ZDA na teniškem igrišču uprizorila pravo dramo, potem ko se je na ostro sprla z glavnim sodnikom Carlosom Ramosom in ga označila za lažnivca in tatu. Stvar je na koncu prišla tako daleč, da jo je glavni sodnik najprej kaznoval z odvzemom točke, nato pa še z odvzemom igre. Američanka je na koncu dobila tudi kazen 17 tisoč ameriških dolarjev (14 tisoč evrov).

Karikatura, ki  je dvignila ogromno prahu

Melbournski časopis Herald Sun je v ponedeljek objavil njeno karikaturo in povzročil veliko ogorčenja, potem ko so jo označili za seksistično in rasistično. Avtor karikature se je pozneje branil, da je želel upodobiti le "otroški prikaz".

Grozila je sodnici in nato morala oditi z igrišča

To ni bil edini incident ene najboljših teniških igralk vseh časov. Leta 2009 ji je v ključnih trenutkih dvoboja linijska sodnica dosodila prestop. To je Sereno tako razjezilo, da je sodnici zagrozila, da ji bo žogico zarinila v grlo. Ta je šla do glavne sodnice in povedala ter celo izjavila, da ji je grozila s smrtjo, kar je Williamsova odločno zanikala. Zaradi predolgega jezika so ji odvzeli točko, posledično pa je tudi izgubila dvoboj. Temu primerna je bila tudi kazen. Američanka je sprva dobila kazen 150 tisoč evrov, a so ji to pozneje znižali na 70 tisoč evrov.

Spravila se je na sodniški stol

Pravi "odklop" na turnirju v Rimu je doživela Karolina Pliškova, nekdanja prva igralka sveta, ko je v drugem krogu igrala proti grški igralki Marii Sakkari. V odločilnem tretjem nizu in pri izidu 5:5 je stranska sodnica dosodila avt. To je pozneje potrdila še glavna sodnica, čeprav je bila žogica očitno v igrišču. Po končanem dvoboju, ki ga je Pliškova izgubila, sodnici ni želela dati roke, ampak se je z loparjem spravila nad sodniški stol. Njena kazen ni bila znana, so pa omenili, da je bila štirimestna številka.

Snemalca je odvlekel, naj posname odtis žogice

Štiri leta pred tem je za eksces na igrišču poskrbel Viktor Troicki. Srbski teniški igralec se nikakor ni mogel strinjati z odločitvijo sodnika in je celo izjavil, da bo predal dvoboj. "Veš, da nimaš prav …" je Troicki razlagal sodniku. Za tem je prijel snemalca pod roko in ga odvlekel do spornega odtisa ter zahteval, naj ga posname. Trociki je za svoje neprimerno obnašanje prejel opozorilo.

Med dvobojem protestno zapustil igrišče

Za enega največjih incidentov je na teniškem igrišču poskrbel nekdanji teniški igralec Jeff Tarango. Leta 1995 je dobil kazen 43 tisoč dolarjev (37 tisoč evrov). Američan se uvodoma ni strinjal s sodniško odločitvijo, na kar je burno odreagiralo občinstvo. Tarango jim je zabrusil, naj utihnejo, in zato dobil opozorilo. To ga je pozneje tako razjezilo, da je sodniku zabrusil, da je najbolj korumpiran sodnik … Ko mu je ta dosodil še eno opozorilo, je spakiral stvari in protestno zapustil igrišče.

Boris Becker | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Becker je nasprotnika obsodil, da se drogira

Legendarni nemški teniški igralec Boris Becker si je precej visoko kazen zaslužil na turnirju v Monte Carlu. A kazni ni dobil zaradi nešportnega obnašanja na igrišču. Po porazu v finalu je Becker Thomasa Musterja obtožil, da jemlje droge. Muster je imel že med polfinalom velike težave z dehidracijo, a se je pozneje čudežno vrnil v dvoboj, na koncu pa še zmagal tudi turnir. Becker je moral plačati kazen 20 tisoč dolarjev (17 tisoč evrov).

Zaradi svoje jeze ob 60 tisoč evrov

Zelo poznan je dogodek iz leta 2012, ko je David Nalbandian v finalu turnirja Queen’s Club v jezi brcnil v reklamni pano in ob tem do krvi poškodoval linijskega sodnika. Zaradi nepremišljene poteze je bil Argentinec takoj diskvalificiran. Ob tem je dobil kazen dobrih 12 tisoč dolarjev, prav tako pa so mu vzeli denarno nagrado, kar je na koncu skupno pomenilo skoraj 70 tisoč dolarjev oziroma 60 tisoč evrov kazni.

Smešno nizka kazen za Rogerja Federerja

Rogerja Federerja so izdali živci leta 2009, ko je igral v finalu OP ZDA proti Juanu Martinu del Potru, ki je pozneje tudi zmagal svoj prvi in do zdaj edini turnir za grand slam. Švicar, ki sicer velja za enega največjih teniških gentlemanov, je sodniku povedal: Ne govori, kdaj naj bom tiho. Ko bom želel govoriti, bom govoril …" Eden najboljših teniških igralcev, ki je med pogovorom izrekel še nekaj sočnih kletvic, je bil kaznovan le s 1.500 dolarji (1.200 evrov).

Nick Kyrgios med odmorom namigoval na spolnost

Nick Kyrgios, avstralski teniški igralec, je bil zaradi svojega nešportnega obnašanja že velikokrat kaznovan. Za eno najbolj bizarnih potez je poskrbel na turnirju v Queen's Clubu, ko je namigoval na spolnost. Profesionalna teniška zveza (ATP) tega ni spregledala in ga je kaznovala z nekaj več kot 17 tisoč dolarji (15 tisoč evrov).

John McEnroe postal prvi igralec v zgodovini, ki so ga diskvalificirali

Ameriški teniški igralec John McEnroe je bil znan kot eden najbolj nediscipliniranih in vihravih teniških igralcev svojega časa. Eno največjih kazni je dobil na OP ZDA leta 1987. Plačati je moral 17.500 dolarjev in imel dva meseca prepovedi igranja na turnirjih, potem ko je kritiziral sodnike.

Leta 1990 pa so ga izključili z OP Avstralije in tako je postal prvi igralec v zgodovini tenisa, ki je bil izključen s turnirja in dobil kazen 6.500 dolarjev (5.500 evrov). Prvo opozorilo je prejel, ker se je postavil pred linijsko sodnico in jo nepremično gledal, drugo opozorilo je prejel zaradi lomljenja loparjev, tretje in zadnje opozorilo pa zaradi preklinjanja. Američan očitno ni poznal pravil. "Bil sem povsem presenečen. Verjetno bi zlomil še kakšen lopar, ne bi pa izjavil besed, ki sem jih," je po dvoboju povedal McEnroe.

Serena Williams, Carlos Ramos
Sportal Prepričana je, da je bila Williamsova upravičeno kaznovana #video
Serena Williams
Sportal Kaj si Novak Đoković misli o izbruhu Serene Williams?
Ne spreglejte