Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
8. 11. 2016,
17.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Roger Federer ATP tenis

Torek, 8. 11. 2016, 17.31

6 let, 6 mesecev

Federer se ne želi samo vrniti, želi si zmagovati

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Roger Federer | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V ponedeljek je v moškem teniškem svetu prišlo do velikih premikov. Prvič v karieri je Andy Murray prevzel prvo mesto na lestvici ATP. Za nekatere je bila še bolj pomembna novica, da se je po 14 letih od prve deseterice poslovil eden najboljših teniških igralcev vseh časov Roger Federer.

Prvič po 7. oktobru leta 2002 na teniški lestvici ATP Roger Federer ni več uvrščen med prvo deseterico. Njegov zdrs po svetovni lestvici smo lahko spremljali vse od  letošnjega turnirja v Wimbledonu, ki je bil tudi njegov letošnji zadnji turnir. Zato so bile krive poškodbe.

Roger Federer je letošnji zadnji turnir odigral na sveti travi v Wimbledonu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer je letošnji zadnji turnir odigral na sveti travi v Wimbledonu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Igral je le na sedmih turnirjih

V zadnjem tednu je Švicar na svetovni lestvici izgubil še največ mest. Z 9. mesta je zdrsnil na 16. mesto, kjer bo verjetno tudi končal letošnjo sezono. Glede na to, da 35-letni Baselčan ni igral vse od julija in da je igral le na sedmih turnirjih, je to še dobra uvrstitev. Njegovo obdobje med najboljšimi desetimi je trajalo 743 tednov, kar pa ni rekord vseh časov.  Rekord je še vedno v lasti nekdanjega ameriškega teniškega igralca Jimmyja Connorsa, ki je med prvimi desetimi igralci vztrajal 788 tednov.

Pred tem ga je zunaj deseterice poslal Hrvat Mario Ančić Mario Ančić je leta 2002 v 1. krogu Wimbledona presenetil Rogerja Federerja in ga tako "vrgel" iz prve deseterice. | Foto: Mario Ančić je leta 2002 v 1. krogu Wimbledona presenetil Rogerja Federerja in ga tako "vrgel" iz prve deseterice.

Sedemnajstkratni zmagovalec turnirjev za grand slam se je prvič med deseterico uvrstil, ko je bil star 20 let. Ko je kazalo, da bo šla njegova pot le še navzgor,  ga je leta 2002 v prvem krogu Wimbledona presenetil Hrvat Mario Ančić in ga "vrgel" iz prve deseterice. Federer je svojo napako popravil nekaj mesecev pozneje na turnirju na Dunaju. Tam je na koncu zmagal, se zavihtel na sedmo mesto in vse do zdaj vztrajal med najboljšimi.

V zadnjih 14 letih je Federer na prvem mestu preživel 302 tedna, 471 tednov je bil med prvima dvema, 627 tednov pa med prvimi tremi. Pravzaprav je trenutno Federerjevo 16. mesto najslabše od 28. maja leta 2001.

Želi si biti močnejši kot kadarkoli

V tem času jih je kar nekaj, ki menijo, da se Federer ne bo več mogel vrniti med najboljše. Še vedno ima veliko podporo doma, med drugim tudi od svojega nekdanjega trenerja Stefana Edberga. Nekdanji prvi igralec sveta pa je tudi sam prepričan, da bo v prihodnosti mešal štrene najboljšim. To misli še kako resno, saj se že vneto pripravlja na novo sezono.

"Moj cilj je, da bom decembra močnejši kot kadarkoli in da bom pred svojo vrnitvijo boljši, kot ljudje pričakujejo. Moje sanje so, da še naprej zmagujem na turnirjih za grand slam in da se vrnem med najboljše. Ko me vprašajo, ali bom igral  tudi v letu 2018, si to lahko le želim. Sprva moram odigrati pet zaporednih turnirjev in ne smem imeti fizičnih težav, saj je najbolj pomembno, da si v dobri formi več kot le na enem turnirju. Če po treh turnirjih ne moraš dati vsega od sebe, potem si lahko začneš postavljati določena vprašanja," je v enem izmed zadnjih intervjujev povedal Federer.

Rafael Nadal in Roger Federer sta v preteklih letih prikazala nekaj epskih dvobojev. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rafael Nadal in Roger Federer sta v preteklih letih prikazala nekaj epskih dvobojev. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kako bo tenis videti brez Federerja in Nadala?

Veliko je ljubiteljev tega športa, ki si tenisa brez Rogerja Federerja in Rafaela Nadala ne morejo predstavljati. Ali Federer že kaj razmišlja o športni upokojitvi? "V zadnjih tednih sem razmišljal, kako bo videti teniška turneja brez mene. Lepo je slišati, da brez mene tenis ne bo več isti, ampak sem prepričan, da bo tenis živel dalje tudi po moji upokojitvi. Rad imam ta šport, vendar bo prišel trenutek, ko Rafaela Nadala in mene ne bo več na turneji, ampak tenis bo še vedno ostal," je še povedal Federer.

Še nekaj zanimivih statističnih podatkov Rogerja Federerja:
 

Ne spreglejte