Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
23. 9. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

Natisni članek

tenis Davisov pokal

Petek, 23. 9. 2016, 15.00

6 let, 7 mesecev

Bil je velik up hrvaškega tenisa, danes pa upravlja milijarde

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53
Mario Ančić

Ljubitelji tenisa se bodo zagotovo spomnili nekdanjega hrvaškega teniškega igralca Maria Ančića, ki je moral v svojih najboljših športnih letih zaradi bolezni in poškodb končati svojo športno pot. Danes živi v New Yorku, kjer dela za eno največjih svetovnih bank.

Na Hrvaškem je trenutno prava teniška evforija, potem ko so se njihovi teniški igralci uvrstili v finale Davisovega pokala in se bodo tam pomerili z Argentino. Najprestižnejšo ekipno tekmovanje so naši sosedje osvojili že leta 2005, kjer je odločilno točko dosegel takrat šele 21-letni Mario Ančić.

"Glede na to, da sem bil relativno mlad, sem se znal spopasti s pritiski. Na meni je bilo, ali bomo zmagovalci ali pa bomo hitro pozabljeni," se spominja tistih časov danes 32-letni Ančić.

Leta 2002 je v Wimbledonu po treh nizih premagal Rogerja Federerja. | Foto: Guliverimage/Getty Images Leta 2002 je v Wimbledonu po treh nizih premagal Rogerja Federerja. Foto: Guliverimage/Getty Images

Leta 2002 je v Wimbledonu presenetil Federerja

Svojo (pre)kratko kariero je končal pri 26 letih, ko so mu leta 2007 odkrili mononukleozo leta 2011 pa se je uradno poslovil od profesionalnega tenisa. V svoji karieri je osvojil tri turnirje serija ATP, na turnirjih za grand slam pa je največji uspeh dosegel leta 2004 v Wimbledonu, ko se je prebil do polfinala. Nase je opozoril že dve leti prej, ko je v prvem krogu izločil Rogerja Federerja in bil do leta 2008 edini igralec, ki je na travi premagal Švicarja. Prav tako se lahko pohvali z bronasto medaljo v dvojicah z olimpijskih iger v Atenah.

V svoji karieri je osvojil tri turnirje serije ATP. | Foto: V svoji karieri je osvojil tri turnirje serije ATP.

Danes živi povsem drugačno življenje

Po končani športni karieri je Mario Ančić v svojem življenju kmalu našel nove izzive. V Splitu je diplomiral iz prava, pozneje pa je še na univerzi Columbia doktoriral. Sprva ga je pot vodila v ligo NBA, danes pa dela v eni izmed največjih svetovnih bank, kjer dela v ekipi, ki pri prevzemih svetuje največjim investicijskim skladom.

"Transakcije, s katerim delam, se gibljejo od 500 milijonov dolarjev (448 milijonov evrov) pa do nekaj milijard dolarjev in vsak dan se moram soočati s pritiskom, a na Wall Streetu je raven pritiska razmeroma visoka. Komuniciram s strankami, svetovalci, odvetniki … Poleg tega pa moram žonglirati z internimi odnosi v banki. Gre za povsem drugačno življenje kot v športu, ki pa mi je vseeno veliko pomagal, da ta stres lažje prenesem," je za mojahrvatska.vecernji.hr povedal Ančić.

Leta 2005, ko je Hrvaška zmagala v Davisovem pokalu, je Mario Ančić svoji državi priigral odločilno točko. | Foto: Guliverimage/Getty Images Leta 2005, ko je Hrvaška zmagala v Davisovem pokalu, je Mario Ančić svoji državi priigral odločilno točko. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Vroče bo, kjerkoli se bo igralo"

Čeprav je zelo zaposlen, še vedno rad spremlja šport. Prav tako bi si novembra rad ogledal finale Davisovega pokala, potem ko bo Hrvaška na domačem terenu igrala proti Argentini. Hrvati zaradi poškodbe ne bodo morali računati na mladega Borno Ćorića, a Mario Ančić upa, da bo tokrat lahko vskočil 37-letni veteran Ivo Karlović.

"Tisti konec tedna ima nekaj osebnih obveznosti. No, poskušam jih preložiti, da bi lahko prišel. Mislim, da bo noro navijaško vzdušje. Vroče bo, kjerkoli se bo igralo, v Zagrebu ali Splitu. Zavedam se let Iva Karlovića in tega, da je osredotočen na svojo kariero. Ne bi bilo pa neumno, če bi se Hrvaška teniška zveza pogovorila z njim. Konec koncev pa gre vendarle za obdobje, ko se igralci najlažje poškodujejo, zato morajo spremljati zdravje igralcev in priti v najmočnejši mogoči postavi," je še povedal nekdanji sedmi igralec sveta.

Ne spreglejte