Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 6. 2022,
10.29

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

Megan Rapinoe WNBA Sue Bird Billie Jean king LeBron James ZDA splav

Sobota, 25. 6. 2022, 10.29

1 leto, 9 mesecev

Znana ameriška športna imena z obsodbo odprave pravice do splava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

LeBron James | Oglasil se je tudi LeBron James. | Foto Reuters

Oglasil se je tudi LeBron James.

Foto: Reuters

Odločitev vrhovnega sodišča ZDA, da odpravi precedenčni primer, ki je pred skoraj pol stoletja po celotni državi zagotovil pravico do splava, je sprožila obsodbe tudi v športnem svetu. Oglasili so se predstavnice ameriške ženske košarkarske lige WNBA, pa tudi prvi zvezdnik lige NBA LeBron James, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ali smo sploh še demokracija, ko ima v tej državi orožje več pravic kot ženske?" je zapisalo vodstvo WNBA, ki je povzelo številne komentarje igralk in ekip v tej poklicni ameriški ligi po odločitvi vrhovnega sodišča, da razveljavi odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973. "Odločitev vrhovnega sodišča je primer odločitve neke veje oblasti, ki nima stika s to državo in je pozabilo na pomen človeškega dostojanstva," so še zapisali v vodstvu lige.

Na odločitev se je odzvala tudi legenda lige WNBA in petkratna olimpijska prvakinja Sue Bird, ki je bila na Twitterju kratka: "Popolnoma sem potrta." Njen klub, Seattle Storm, je bil bolj oster: "Smo jezne in pripravljene na boj. Ljudje imajo pravico kupovati orožje po mili volji, medtem pa ženske ne morejo odločati o svoji prihodnosti."

Odločitev vrhovnega sodišča je obsodila tudi Megan Rapinoe, prvo ime boja ameriških nogometašic za enakopravno plačilo, ki pravi, da gre pri odločitvi predvsem za željo po krutosti. "Krutost je namen tega, ker to sicer nikakor ni odločitev v prid življenj," je dejala zvezdnica ameriške ženske reprezentance. Rapinoe se kot odkrito istospolna oseba boji, da bo po tej odločitvi sledil še napad na pravice istospolnih do porok.

Oglasila se je tudi ameriška teniška legenda Billie Jean King, ki je pred leti v svoji biografiji razkrila, da je imela splav in opisala težave, s katerimi se je soočala v času pred odločitvijo Roe proti Wade. Zadnja odločitev vrhovnega sodišča, da spremeni obstoječi precedenčni primer, po njenem ne bo ustavila splavov. "Bo pa ta odločitev preprečila varni dostop do te ključne zdravstvene storitve," je na Twitterju zapisala King. "To je žalosten dan za ZDA."

Mnenju, da ZDA z odločitvami njenega najvišjega sodišča hodi po napačni poti v preteklost, pa so se pridružili tudi nekateri moški športniki v vrhunskih ameriških športnih ligah. Vratar nogometnega moštva Seattle Sounders Stefan Frei je tako zapisal: "Kaj sledi? To je norost."

Oglasil pa se je tudi superzvezdnik košarkarske lige NBA LeBron James, ki je dejal, da gre pri odločitvi vrhovnega sodišča "absolutno za željo po nadzoru".

Preberite še:

ukinitev pravice do splava, ZDA, protesti
Novice Klinike za splave v ZDA zapirajo vrata. Policija nad protestnike s solzivcem. #foto #video
Protest proti prepovedi splava v Austinu
Novice V ZDA odpravljena zagotovljena pravica do splava. Biden napovedal ukrepe.
Ne spreglejte