SiolNET. Novice Svet
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ZDA odpravljena zagotovljena pravica do splava. Biden napovedal ukrepe.

0,34

termometer

Protest proti prepovedi splava v Austinu | Umetna prekinitev nosečnosti bo zdaj hitro prepovedana v več kot 20 zveznih državah ZDA. | Foto: Guliverimage
Umetna prekinitev nosečnosti bo zdaj hitro prepovedana v več kot 20 zveznih državah ZDA. Foto: Guliverimage

Ameriško vrhovno sodišče je s šestimi glasovi proti trem potrdilo zakon države Misisipi, ki prepoveduje splav po 15. tednu nosečnosti, obenem pa je še s petimi glasovi proti štirim odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti, ko je razveljavilo odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973. To pomeni, da lahko zvezne države uvajajo prepovedi splava. Ameriški predsednik Joe Biden je v odzivu na odločitev vrhovnega sodišča ZDA dejal, da gre za žalosten dan za sodišče in vso državo in napovedal ukrepe. 

Odločitev vrhovnega sodišča je bila pričakovana, potem ko je medij Politico v začetku marca objavil prvi osnutek odločitve o zakonu zvezne države Misisipi proti umetni prekinitvi nosečnosti po 15. tednu, in bo imela v ZDA daljnosežne posledice.

Pred vrhovnim sodiščem so izbruhnili protesti zagovornikov pravic žensk, pričakuje pa se tudi nasilje, zaradi česar so poslopje posebej zavarovali. Okrepilo se je tudi varovanje vrhovnih sodnikov.

Vrhovno sodišče ZDA je leta 1973 sklenilo, da imajo ženske po vsem ozemlju pravico do umetne prekinitve nosečnosti, s čimer je razveljavilo vrsto zakonov posameznih zveznih držav proti splavu.

Od takrat naprej so se nasprotniki splava, ki pravijo, da zagovarjajo pravico nerojenih do življenja, borili za odpravo odločitve v primeru Jane Roe proti teksaškemu okrožju Wade.

Veliko priložnost so dobili po tem, ko je bivši predsednik ZDA Donald Trump imenoval kar tri konservativne vrhovne sodnike, s čimer se je njihova večina povečala na šest proti tri.

Mnenju konservativnih kolegov se je glede zakona Misisipija pridružil tudi predsednik vrhovnega sodišča John Roberts, ki pa se glede samega primera Roe proti Wade oziroma pravice do splava ni opredelil.

Splav je prepovedan v več kot 20 zveznih državah

Umetna prekinitev nosečnosti bo zdaj hitro prepovedana v več kot 20 zveznih državah ZDA. Tudi v nekaterih, danes bolj liberalnih državah, ki so ga prepovedovale pred letom 1973. Prebivalke teh držav bodo morale na splav v države, kjer bo pravica ostala.

Večina Američanov sicer pravico do splava podpira, demokrati pa so z odločitvijo vrhovnega sodišča zdaj dobili pomembno temo, s katero bodo šli novembra na kongresne in druge volitve sredi predsedniškega mandata.

Konservativni sodnik Samuel Alito je zapisal, da sta bili odločitvi v primerih Roe proti Wade in potem Načrtovano starševstvo proti Casey, ki je pravico do splava potrdilo, napačni in ju je bilo treba odpraviti.

"Ustava ne zagotavlja pravice do splava. Pooblastila za regulacijo splava se morajo vrniti k volivcem in njihovim izvoljenim predstavnikom," je zapisal Alito, ki je že v osnutku namignil, da naj si ženske potem izvolijo predstavnike, ki bodo podprli pravico do splava.

Biden odločitev vrhovnega sodišča ZDA označil za ekstremno in napovedal ukrepe

Ameriški predsednik Joe Biden je v odzivu na današnjo odločitev vrhovnega sodišča ZDA, ki je odpravila pravico do splava dejal, da gre za žalosten dan za sodišče in vso državo. Napovedal je, da se bo zvezna vlada borila za ženske, ki bodo želele opraviti splav, in pozval volivce, naj povedo svoje mnenje novembra.

"Vrhovno sodišče je prvič v zgodovini odvzelo ustavno pravico, ki je 50 let ščitila pravico žensk do odločanja o lastnem zdravju, pravico do zasebnosti brez vpletanja politike. Jasno je, da so življenja in zdravje žensk sedaj v ZDA ogrožena. Roe proti Wade je bila pravilna odločitev, ki so jo potrjevali tudi vrhovni sodniki imenovani s strani republikanskih predsednikov," je dejal Biden.

"Trije, ki jih je imenoval Donald Trump, so odpravili temeljno pravico," je dejal Biden. To so Neil Gorsuch, Amy Coney Barrett in Brett Kavanaugh, ki so se pridružili Samuelu Alitu in Clarencu Thomasu. Biden je dejal, da gre za realizacijo ekstremne ideologije in tragično napako.

Ko je opisoval, da bodo morale ženske sedaj rojevati otroke svojih posiljevalcev in otroke, ki so plod incesta, se mu je zalomilo, opozoril pa je tudi, da se kuha tudi odprava drugih pravic, kot so poroke istospolno usmerjenih.

Biden napovedal boj za dostopnost do tablet za umetno prekinitev nosečnosti

"Edini način za vrnitve pravic je kongresna uzakonitev Roe proti Wade. Kongres trenutno nima glasov za to. Zaradi tega se mora slišati glas volivcev, ki morajo izvoliti predstavnike, ki bodo ščitili pravice," je dejal Biden in napovedal, da bodo jeseni na glasovnicah osebne svoboščine, kot je pravica do zasebnosti.

Napovedal je, da bo njegova vlada storila vse, kar je v njeni moči, da ženskam, ki bodo morale na splav potovati v druge države, to omogoči. Več kot deset zveznih držav je splav nemudoma avtomatično prepovedalo, okrog deset pa bo to storilo kmalu. Biden je sicer napovedal boj za dostopnost do tablet za umetno prekinitev nosečnosti.

Na koncu je v pričakovanju protestov, ki so nemudoma izbruhnili, pozval vse Američane, naj bodo protesti mirni. "Nasilje ni nikoli sprejemljivo, grožnje niso govor," je dejal Biden.

Odzivi na odločitev sodišča se sicer vrstijo. Donald Trump, po mnenju demokratov glavni krivec za ukinitev pravice do splava, je za Fox News izjavil, da bo vse v redu. Zagotovil je, da bo odločitev na koncu dobra za vse.

UKC Zagreb Novice Pacientki odstranil napačen jajčnik: "To ni bistveno vplivalo na …" Zdravniki v UKC Ljubljana Novice Slovenski zdravniki odobrili splav hrvaški nosečnici s hudo prizadetim zarodkom #video protesti, pravica do splava,  ZDA Novice Za pravico do splava množice na ulicah že drugi dan #video #foto Patricija Pangeršič Planet TV Znana Slovenka razkrila: Splavu je sledila zaroka #video vrhovno sodišče ZDA Novice V ZDA splav kmalu ne bo več pravica?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin