SiolNET. Novice Svet
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za pravico do splava množice na ulicah že drugi dan #video #foto

0,20

termometer

Pred vrhovnim sodiščem v Washingtonu so se v torek še drugi dan zapored zbrale množice, ki so v prestolnici ZDA izražale podporo pravici do splava, potem ko je v javnost pricurljal osnutek odločitve konservativne večine sodnikov, po katerem bo odpravljena odločitev sodišča, ki Američankam zagotavlja pravico do splava.

Takšna odločitev vrhovnega sodišča glede zakona zvezne države Misisipi o prepovedi splava po 15. tednu nosečnosti bi spremenila sodno prakso, ki velja od leta 1973, ko je vrhovno sodišče v primeru Roe proti Wade presodilo, da pravico do splava zagotavlja ameriška ustava.

V novih okoliščinah bi bilo odločanje o pravici do splava prepuščeno posameznim zveznim državam. Po navedbah STA je pričakovati, da bi v tem primeru vsaj polovica zveznih držav sprejela omejitve in prepovedi v zvezi z dostopnostjo splava, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več tisoč protestnikov se je v torek zbralo tudi v New Yorku, kjer so, odeti v zeleno, opozarjali predvsem na negativne posledice omejevanja in prepovedi splava za marginalizirane skupnosti. | Foto: Reuters Več tisoč protestnikov se je v torek zbralo tudi v New Yorku, kjer so, odeti v zeleno, opozarjali predvsem na negativne posledice omejevanja in prepovedi splava za marginalizirane skupnosti. Foto: Reuters

V prvem osnutku odločitve večine, ki ga je napisal konservativni sodnik Samuel Alito, piše, da je bila odločitev v primeru Roe proti Wade očitno napačna, saj da ameriška ustava ženskam nikjer ne zagotavlja pravice do splava. Za napačno razglaša tudi odločitev vrhovnega sodišča v primeru Casey, ki je leta 1992 potrdila Roe proti Wade.

vrhovno sodišče ZDA Novice V ZDA splav kmalu ne bo več pravica?

Gre sicer le za prvi osnutek odločitve večine, v kateri so poleg Alita še štirje konservativni sodniki, kar bi bilo na devetčlanskem sodišču dovolj za uspeh s petimi glasovi, četudi bi se morda predsednik vrhovnega sodišča, sicer prav tako konservativni John Roberts, odločil, da bi se pridružil liberalni manjšini treh sodnikov. Roberts je do zdaj ščitil pravico do splava.

Sodniki si lahko do odločitve, ki bo v tem primeru sprejeta junija ali julija, še premislijo.

Poleg omenjene množice protestnikov je pred vrhovnim sodiščem vztrajala tudi manjša skupina nasprotnikov pravice do splava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

New York, ZDA.
1 / 4 New York, ZDA.
2 / 4 Washington, ZDA.
3 / 4 Boston, ZDA.
4 / 4 Portland, ZDA.
Patricija Pangeršič Planet TV Znana Slovenka razkrila: Splavu je sledila zaroka #video Gordana Trent Trendi Vražja dama odkrito o splavu: Vem, da nisem edina, ki je to doživela
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin