Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 2. 2015,
13.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Filip Flisar svetovno prvenstvo

Ponedeljek, 9. 2. 2015, 13.53

6 let, 7 mesecev

Zakaj na svetovnih prvenstvih delijo snežinke? Zakaj jo Mazejeva ima, Fak pa je ne bo imel nikoli?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medalje v obliki snežink so zaščitni znak svetovnih prvenstev in kot take izredno dragocen kos kovine. Ne glede na njen sijaj. Kdo je avtor snežink in kakšen je njihov pomen?

Medtem ko prireditelji različnih športnih prireditev kar tekmujejo v tem, kdo bo izdelal bolj atraktivno in posledično bolj fotogenično medaljo, pa na svetovnih prvenstvih, tudi mladinskih, ki potekajo pod okriljem Mednarodne smučarske zveze FIS, že vse od leta 1952 vztrajajo pri medaljah enake oblike, oblike snežink.

Zakaj biatlonci ne dobijo snežink?

Snežink so deležni tako alpski smučarji, smučarji skakalci, kombinatorci, telemark smučarji, deskarji in smučarji prostega sloga kot tudi smučarji tekači, le biatlonci so pri tem izjema.

Razlog? Biatlonci ne spadajo pod okrilje FIS, temveč imajo lastno krovno organizacijo IBU. To v praksi pomeni, da biatlonec Jakov Fak, ki nas je prejšnji konec tedna razvajal z zmagami, tudi v primeru, da osvoji naslov svetovnega prvaka, svoje zbirke ne bo nikoli dopolnil z medaljo v obliki snežinke.

Avtor snežinke je švicarski umetnik

Medaljo v obliki snežinke je zasnoval švicarski umetnik Rolf Diggelmann in se že vse od leta 1952 uporablja kot oblika medalj, ki jih podeljujejo na svetovnih prvenstvih.

Prepoznavne snežinke v treh leskih, najdragocenejša med njimi, zlata snežinka, vsebuje 20 odstotkov čistega zlata, izdelujejo v švicarskem podjetju z dolgoletno tradicijo, podjetju Huguenin.

Kot so zapisali na mednarodni smučarski zvezi, je snežinka simbol uspešnosti športnikov, ki se dokazujejo na svetovnih prvenstvih v alpskih disciplinah in deskanju.

Številne slovenske snežinke

Nadvse dragoceni kos kovine v obliki snežinke so si v preteklih dneh okrog vratu nadeli tudi številni slovenski športniki. Brkati Štajerec Filip Flisar in trdoživa Črnjanka Tina Maze sta si prislužila snežinko zlatega (Tina poleg zlatega tudi srebrnega) leska, deskar Žan Košir se ponaša s srebrno snežinko, izkušeni Celjan Rok Marguč ter mladi in neustrašni Velenjčan Tim-Kevin Ravnjak pa s snežinko bronastega leska.

Olimpijske medalje so vedno različne, snežinke ostajajo snežinke

Zanimivo je, da so olimpijske medalje, ki so sanje vsakega vrhunskega športnika, vsakokrat drugačne oblike in teže, medtem ko medalje s svetovnih prvenstev ohranjajo obliko in posledično že na daleč izžarevajo svojo dragocenost.

Snežinke trenutno podeljujejo v ameriškem Beaver Creeku, kjer Američankam štrene meša prav slovenska tekmovalka, prva dama alpskega smučanja Tina Maze, ki ima na superkombinacijski tekmi že danes novo priložnost za obogatitev snežne zbirke.

Naslednje podeljevanje snežink bo na sporedu 18. februarja, ko se v Falunu na Švedskem začenja svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. V igri za snežinke bodo bržkone tudi slovenski orli.

Ne spreglejte