Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
21.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Pele Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 21.17

6 let, 7 mesecev

Zakaj Edsona Arantesa do Nascimenta ne pozna nihče, Peleja pa vsi?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Edson Arantes do Nascimento, Luis Nazario de Lima, Ronaldo de Assis Moreira. Kdo? Pele, Ronaldo in Ronaldinho. V tokratni rubriki Sportalov zakaj/Sportalov zato se sprašujemo, zakaj so brazilska, seveda tudi portugalska, imena tako posebna.

Če ostanemo le pri najbolj znanem brazilskem proizvodu, nogometaših, je jasno, da milijoni, tudi milijarde ljudi po svetu slovite zvezdnike poznajo po njihovih skrajšanih imenih, medtem ko njihova cela imena pri večini naletijo na gluha ušesa.

Kako jim dajejo imena?

Kako slovitim nogometašem in seveda tudi vsem preostalim Brazilcem in Portugalskem ob rojstvih dajejo imena?

 

Najbolj pogosto so ta sestavljena iz dveh imen in več priimkov. Redkokdaj se zgodi, da je to samo en, precej pogosteje sta dva ali trije, včasih tudi več. Prvi priimek je materin, zadnji pa očetov.

 

Pogosto se zgodi, da sin prevzame očetov, hči pa mamin priimek. Tako se dogaja tudi to, da brat in sestra nosita različna imena in priimke.

Včasih imajo kar 12 imen

Po poroki ženska lahko na koncu imena in priimka doda še možev priimek, a se to ne dogaja pogosto. Še redkeje se zgodi, da bi mož na koncu dodal ženin priimek.

 

Prav poseben primer so Portugalke. Na Portugalskem imajo namreč ženske pogosto kar dve imeni in šest priimkov. Dva po mamini družini, dva po očetovi in dva po moževi. Tako se pogosto zgodi tudi to, da je polno ime Portugalk sestavljeno iz kar 12 imen.

Imena nekaterih najbolj znanih nogometašev:

Brazilci:
Pele - Edson Arantes do Nascimento
Ronaldo - Ronaldo Luis Nazario de Lima
Ronaldinho - Ronaldo de Assis Moreira
Garrincha - Manuel Francisco dos Santos
Zico - Arthur Antunes Coimbra
Romario - Romario de Souza Faria
Kaka - Ricardo Izecson dos Santos Leite

Portugalci:
Cristiano Ronaldo - Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro
Eusebio - Eusebio da Silva Ferreira
Luis Figo - Luis Filipe Madeira Caeiro Figo

Celotna imena so sestavljena podobno, kot so v Evropi, le da jih je več. Najprej ime, potem srednja imena, sledi materin in na koncu očetov priimek.

 

Pri poimenovanju otrok so tudi omejitve. Imeti mora najmanj eno ime in en priimek. Največ pa dve imeni in štiri priimke, a se pogosto dogaja, da jih je še več.

Pod katerim imenom bi poznali Cristiana Ronalda, če bi se rodil v Sloveniji? | Foto: Pod katerim imenom bi poznali Cristiana Ronalda, če bi se rodil v Sloveniji?

Primeri:

1. Jose Silva: najbolj preprosto. Najprej ime in potem priimek, materin ali očetov. Takšna imena so na Portugalskem in v Braziliji danes zelo redka.

2. Jose Eduardo Silva: Jose in Eduardo sta imeni. Silva je eden izmed priimkov, kar se ne zgodi prav pogosto, po navadi le v primerih, če imata starša isti priimek. Takšno ime bi lahko zapisali tudi s Jose Eduardo Silva e Silva.

3. Jose Eduardo Tavares Silva: pri tem imenu je drugi priimek dodan. V teoriji je prvi mamin, drugi pa očetov. Lahko je tudi obratno.

4. Jose Eduardo Santos Tavares Melo Silva: najbolj kompletna kombinacija imen. V tem primeru ima lahko oseba štiri priimke. Po dva od vsakega starša. Lahko tudi tri od prvega in enega od drugega.

5. Naslednikom na Portugalskem redko in v Braziliji pogosto dodajajo tudi imena, kot so Junior (mladenič), Filho (sin), Neto (vnuk) in Sobrinho (nečak). Rimske številke (Jose Silva II., na primer) ne v Braziliji ne na Portugalskem niso dovoljene.

 

Kako je Ronaldo postal Ronaldinho?

Sicer pa se v vsakdanjem življenju ljudje po navadi predstavljajo in podpisujejo le z zadnjim imenom. Tako se obnaša večina portugalsko govorečih ljudi.

Zelo pogosti so tudi vzdevki. Največkrat s pomanjševalnicami. Ronaldo tako postane Ronaldinho. | Foto: Zelo pogosti so tudi vzdevki. Največkrat s pomanjševalnicami. Ronaldo tako postane Ronaldinho.

Zelo pogosti so tudi vzdevki, ki jih otrokom dajejo starši. Največkrat s pomanjševalnicami. Ronaldo tako postane Ronaldinho in podobno. Včasih pa za vzdevek poskrbijo tudi s povečevalno pripono, Marcos na primer postane Marcao. 

 

Najbolj pogosti priimki v Braziliji in na Portugalskem:

1. Silva
2. Santos
3. Ferreira
4. Pereira
5. Oliveira
6. Costa
7. Rodrigues
8. Martins
9. Jesus
10. Sousa
...

 

Ne spreglejte