Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2017,
22.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,80

3

Natisni članek

Sportalov zakaj Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Ponedeljek, 13. 2. 2017, 22.24

6 let, 6 mesecev

Sportalov zakaj, Sportalov zato

Zakaj denarne nagrade v večini zimskih športov izplačujejo v švicarskih frankih?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,80

3

Foto: Sportida

Ker je sedež krovne organizacije Mednarodne smučarske zveze, ki bdi nad dogajanjem v alpskem, nordijskem in ekstremnem smučanju (ne pa tudi biatlonu, ki ima svojo organizacijo) v Oberhofu v Švici, se denarne nagrade v teh disciplinah določajo v švicarskih frankih. Zneski so po disciplinah zelo različni - alpskim smučarjem največja pogača.

Informacijo, da je glavni razlog, da se denarne nagrade v športnih panogah, ki spadajo pod okrilje Mednarodne smučarske zveze (FIS), določajo v švicarskih frankih v tem, da je sedež Mednarodne smučarske zveze v Švici, so nam potrdili tudi pri FIS.

Največji delež finančne pogače se deli med najboljše v alpskem smučanju. Skromnejši, a še vedno radodarni, so v smučarskih skokih, nekaj manj denarnih nagrad pa razdelijo med tekmovalce v smučarskem teku, precej manj pa v kategorijah ekstremnega smučanja. O kakšnih zneskih pravzaprav govorimo?

V svetu alpskega, nordijskega in ekstremnega smučanja se nagrade izplačujejo v švicarskih frankih. | Foto: Getty Images V svetu alpskega, nordijskega in ekstremnega smučanja se nagrade izplačujejo v švicarskih frankih. Foto: Getty Images

Kaj je Mednarodna smučarska organizacija?

Mednarodna smučarska organizacija je krovna organizacija, ki že vse od leta 1924 skrbi za vsa zimska športna tekmovanja. Organizacija nastopa pod imenom FIS (Fédération Internationale de Ski).

Pod okrilje FIS sodijo naslednje panoge:

  • alpsko smučanje (smuk, superveleslalom, veleslalom in slalom),
  • nordijsko smučanje (smučarski skoki, nordijska kombinacija, tek na smučeh in telemark smučanje),
  • ekstremno smučanje (deskanje, hitrostno smučanje).

Biatlonci imajo samostojno organizacijo. Krovna organizacija biatloncev IBU (International Biathlon Union) ima sedež v Salzburgu v Avstriji, denarne nagrade najboljšim pa se določajo v evrih.

Smučarsko prizorišče v Kitzbuhlu ponuja najvišji denarni sklad.  Zmagovalca slaloma in smuka domov odkorakata bogatejša za dobrih 74 tisoč evrov.  | Foto: Sportida Smučarsko prizorišče v Kitzbuhlu ponuja najvišji denarni sklad. Zmagovalca slaloma in smuka domov odkorakata bogatejša za dobrih 74 tisoč evrov. Foto: Sportida

Najbolj dobičkonosna je zmaga v Kitzbühlu

V alpskem smučanju glavnina tekem v svetovnem pokalu razpolaga z nagradnim skladom v višini 120 tisoč švicarskih frankov (110 tisoč evrov), pri čemer je nagrajena najboljša trideseterica.

Zmagovalci v žep večinoma pospravijo po dobrih 41 tisoč evrov. Z višjimi denarnimi skladi razpolagajo v Zagrebu, Flachauu in predvsem v Kitzbühlu. V slednjem sta zmagovalca slaloma in smuka bogatejša za dobrih 74 tisoč evrov.

V dosedanjem delu sezone sta sicer iz naslova denarnih nagrad največ zaslužila Američanka Mikaela Shiffrin (403 tisoč evrov) in Avstrijec Marcel Hirscher (390 tisoč), zelo visoko na tej lestvici pa je tudi Ilka Štuhec. Na njen račun je namreč kapnilo že 233 tisočakov, od katerih mora sicer plačati še davek.

Američanka Mikaela Shiffrin je v tej sezoni zaslužila že 403 tisočake.   | Foto: Guliverimage/Getty Images Američanka Mikaela Shiffrin je v tej sezoni zaslužila že 403 tisočake. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zmagovalec tekme svetovnega pokala prejme 9204 evrov

Nagradni sklad pri smučarskih skokih za posamezno tekmo svetovnega pokala znaša 71.800 švicarskih frankov (66 tisoč evrov). Zmagovalec prejme deset tisoč švicarskih frankov (9204 evrov, vsi naslednji zneski so neobdavčeni, op. a.), tridesetemu, ki še osvoji točko svetovnega pokala, pa pripada 100 frankov (92 evrov).

Ker skakalci po večini nastopajo v državah, ki niso v Švici in je tam druga denarna valuta, že pred sezono postavijo fiksni menjalni tečaj – ta se med zimo ne spreminja.

Zmaga na novoletni turneji prinaša 20 tisoč švicarskih frankov oziroma 18.400 evrov. | Foto: Sportida Zmaga na novoletni turneji prinaša 20 tisoč švicarskih frankov oziroma 18.400 evrov. Foto: Sportida

Na prestižni novoletni turneji junak prejme 20 tisoč evrov, Norvežani bodo ta znesek potrojili

Nagrado prejmejo tudi na prestižni novoletni turneji, a osrednja nagrada pripada le tistemu, ki ponosno dvigne v zrak zlatega orla. Ob uspehu dobi 20 tisoč švicarskih frankov (18.400 evrov), zmagovalec kvalifikacij na teh štirih prizoriščih pa prejme malce več kot 2000 evrov. Mnogi menijo, da so zneski na turneji štirih skakalnic prenizki, glede na to, da je takrat vsa medijska pozornost zimskih športov usmerjena v skoke.

Zato pa bodo letos bolj radodarni Norvežani, ki bodo premierno zagnali kolesja njihove turneje štirih skakalnic (RAW air), v katero je vključena tudi letalnica v Vikersundu. Skupni zmagovalec bo prejel 60 tisoč evrov, drugouvrščeni pol manj, tretji pa deset tisoč evrov.

Poljak Kamil Stoch je s 127.400 neobdavčenimi evri največji zaslužkar med smučarji skakalci v tej sezoni. | Foto: Vid Ponikvar Poljak Kamil Stoch je s 127.400 neobdavčenimi evri največji zaslužkar med smučarji skakalci v tej sezoni. Foto: Vid Ponikvar

Domen in Peter Prevc največja slovenska zaslužkarja, dekleta bistveno manj plačana

Med skakalci je v tej sezoni največji zaslužkar Kamil Stoch s 127.400 neobdavčenimi evri, od Slovencev pa sta najvišje Domen in Peter Prevc. Mlajši si je priskakal 84.768, Peter pa 48 tisoč evrov. V lanski šampionski sezoni je z uspehi v svetovnem pokalu zaslužil 248.800 švicarskih frankov, postal pa je tudi kralj novoletne turneje kakor tudi svetovni prvak v poletih.

Komaj 17-letni Domen Prevc si je v tej sezoni z odličnimi rezultati priskakal že več kot 84 tisoč evrov. | Foto: Sportida Komaj 17-letni Domen Prevc si je v tej sezoni z odličnimi rezultati priskakal že več kot 84 tisoč evrov. Foto: Sportida

Denarne nagrade pri skakalkah so bistveno nižje. Zmagovalka prejme le 3000 švicarskih frankov (2760 evrov). Japonka Sara Takanaši je tako tej sezoni, v kateri je osemkrat zmagala, zaslužila 35.850 švicarskih frankov (33 tisoč evrov). Od Slovenk je največ pripadlo Emi Klinec, in sicer 14.325 švicarjev, kar znaša 13.180 evrov.

Anamarija Lampič za zmago dobila 15 tisoč evrov

Dostojne denarne nagrade so deležni tudi smučarji tekači in tekačice, kjer so v moški in ženski konkurenci nagrade enake. Trenutno v skupnih zaslužkih prednjači nežnejši spol.

Do zdaj je v letošnji sezoni največ zaslužil Martin Johnsrud Sundby. Norvežan je na svojem računu zbral 154.500 švicarskih frankov, kar znese dobrih 144 tisoč evrov. Na drugem mestu je Rus Sergej Ustiugov. Ta je do zdaj zaslužil 131 tisoč evrov, medtem ko so tretjeuvrščenemu Norvežanu Emilu Iversenu na račun nakazali 45 tisoč evrov.

Norvežanka Heidi Weng je v letošnji sezoni bogatejša že za 186 tisoč evrov. | Foto: Sportida Norvežanka Heidi Weng je v letošnji sezoni bogatejša že za 186 tisoč evrov. Foto: Sportida

Heidi Weng že pri skoraj 190 tisoč evrih

Še bolje kaže najboljšim dekletom. Norvežanka Heidi Weng je v letošnji sezoni pospravila dobrih 186 tisoč evrov. Finka Krista Parmakoski je zaslužila nekaj manj kot sto tisoč evrov, in sicer 97 tisoč evrov, tretjeuvrščena Ingvild Flugstad Oestberg pa ima od letošnjih nagrad na svetovnem pokalu 95 tisoč evrov.

Prve zmage v svetovnem pokalu se je pred kratkim veselila tudi Anamarija Lampič. Zmaga ji je prinesla 15 tisoč evrov.  | Foto: Sportida Prve zmage v svetovnem pokalu se je pred kratkim veselila tudi Anamarija Lampič. Zmaga ji je prinesla 15 tisoč evrov. Foto: Sportida

V Pjongčangu, zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom v Lahtiju, nas je z nepričakovano zmago v svetovnem pokalu razveselila mlada slovenska tekačica Anamarija Lampič. Medvodčanka je z zmago v klasičnem šprintu zaslužila 15 tisoč evrov.

Ne spreglejte