Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
28. 11. 2011,
18.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sebastian Vettel Michael Schumacher

Ponedeljek, 28. 11. 2011, 18.45

8 let

Vettel in Newey – nepremagljiva kombinacija

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Si je lani Sebastian Vettel zaslužil naslov svetovnega prvaka formule 1? O tem smo nekoliko dvomili. Pa letos? Nikakor! Bil je najhitrejši, najbolj konstanten in imel je najboljši dirkalnik.

Trčenje v ekipnega kolega v Turčiji, več dirkaških napak v Belgiji in odpoved motorja v Koreji. To so bili največji minusi Sebastiana Vettla v sezoni 2010. A je s tremi zmagami na zadnjih štirih dirkah za štiri točke naslov prvaka izmaknil Fernandu Alonsu. Tudi slednji je lani zmagal petkrat. Iz Ferrarija, ki ni bil hiter kot Red Bull, je iztisnil 110 odstotkov. Španec velja za najbolj zanesljivega dirkačev zadnjih let. Zato smo ob koncu lanske sezone razmišljali, da bi si Alonso naslov bolj zaslužil.

To v komentarju sezone 2011 izpostavljam, da si boste lažje predstavljali, kako dominanten je bil Vettel letos in kako zelo si je zaslužil ta naslov. Zmagal je 11-krat, petkrat je bil drugi, enkrat tretji in na domači dirki četrti. Dirkač, ki je še lani delal osnovne napake, je bil letos (skoraj) brezhiben, med vsemi daleč najbolj konstanten. Pa ima šele 24 let in je v formuli 1 šele pet let! Najboljši štartni položaj je osvojil 15-krat, kar je nov rekord. Večkrat se je še v drugem delu kvalifikacijskega treninga zdelo, da mu morda McLaren vendarle lahko spelje "pole position", a je Nemec v finalu stopil na plin in odpeljal fantastičen krog. Presegel je rekord, kot se je sam izrazil – mojstra kvalifikacij, Nigela Manslla. Ni pa mu uspelo preseči rekorda 13 zmag Michaela Schumacherja v eni sezoni, kar je sedemkratnemu prvaku uspelo leta 2004. A nič zato! Ko je v soboto na kvalifikacijah odpeljal čas pod 1:12,000, sem si rekel, pa saj je še bolj suveren, kot je bil pred sedmimi leti Schumacher.

Lahko Vettlu letos sploh kaj očitamo? Morda napakico v Kanadi, ko je v zadnjem krogu zmago podaril Jensonu Buttnu. Predrta pnevmatika v Abu Dabiju in okvara menjalnika v Braziliji (če je to res bila) pa nista njegovi krivdi. No, pa morda še to, da ni najboljši poraženec. Po četrtem mestu v Nemčiji in nato tretjem na naslednji dirki na Madžarskem se je držal tako kislo, kot da bo konec sveta. Seb, za naslov prvaka ni treba zmagati na vsaki dirki!

In tako pridemo do Vettlove ekipe in do njegove nepremagljive Kinky Kylie, kot je poimenoval svoj dirkalnik. Red Bull ali bolje inženirski veleum Adrian Newey je drugo sezono zapored naredil najboljši dirkalnik. In ta je vedno temelj za osvojitev naslova. Red Bull je bil zaradi najboljše aerodinamike najhitrejši in obenem še neverjetno zanesljiv (vsega en odstop Marka Webbra in en Vettla).

Kako "bike" naslednje leto premagati? Teorija je povsem preprosta: tekmeci – v prvi vrsti sta to najuspešnejši ekipi vseh časov Ferrari in McLaren – morata imeti od prve dirke naprej vsaj enako dober dirkalnik. To jim v zadnjih dveh sezonah ni uspelo, med letom pa je zlasti McLaren ujel priključek. V praksi je to mnogo težje, saj rdeči in srebrni nimajo nekoga, kot je Newey. Pa vendarle: letos in lani je v formulo 1 vstopilo več novih tehničnih pravil, za naslednjo sezono pa bistvenih sprememb ne bo. Še več: izpušni difuzor, ki je bil letos eden ključnih elementov za Red Bullovo premoč, ne bo več dovoljen. Dirkalniki za 2012 bodo tako bolj evolucija letošnjih in zato "biki" ne glede na Neweyja ne bi smeli imeti na uvodnih dirkah posebne prednosti. Računamo na bolj izenačeno sezono.

Toliko o Vettlu, Red Bullu in pogledu naprej. Kdo je še zaznamoval sezono 2011, kdo je navdušil in kdo razočaral? Plus damo Buttnu in Alonsu, ki ne potrebujeta najhitrejšega dirkalnika, da dosežeta vrhunski rezultat. Pa ekipi Force Indie, ki je v drugem delu sezone občutno napredovala. Morda še Brunu Senni, a le za dosežke na kvalifikacijah. Na dirki je nato vselej pogorel. Kaj pa minusi? Če je bil Webber lani še kos Vettlu, je bil letos več desetink počasnejši. Lewis Hamilton je preveč neučakan. Če ne vodi, se bo prej ali slej zapletel v situacijo, ki bo vodila v odstop, kazen ali nekaj mest slabši rezultat. Felipe Massa po nesreči izpred dveh let ni več isti in Ferrari mora najti zamenjavo. Razočarali so še Mercedes, Renault in predvsem Williams. Od ekip, ki so že osvajale prvenstva, se pričakuje vsaj kakšna uvrstitev na stopničke. Prav žalostno je gledati Schumacherja, ko nima nikakršnih možnosti za zmagovalni oder. Moral bi razmisliti o smotrnosti nadaljevanja kariere.

Sezona 2011 ni bila napeta do zadnjega kroga kot lanska ali tista izpred treh let, so bile pa dirke zaradi sistema KERS, premičnega zadnjega krilca in hitro obrabljivih pnevmatik Pirelli z veliko prehitevanji in postanki zelo zanimive. Tako komaj čakamo na sezono 2012! Še dobro, da je letos dirkaška zima tako kratka – do prvih testiranj sta le dobra dva meseca.

Ne spreglejte