Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
4. 10. 2017,
16.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

ultramaraton Nataša Robnik

Sreda, 4. 10. 2017, 16.15

6 let, 6 mesecev

Nataša Robnik

Ultramaratonka, ki je prehitela tudi vse moške in postavila slovenski rekord

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Nataša Robnik ultramaraton Beograd | Foto Facebook/Nataša Robnik

Foto: Facebook/Nataša Robnik

Slovenska ultramaratonka Nataša Robnik je pretekli konec tedna zmagala na ultramaratonskem teku v Beogradu. V 12 urah je pretekla 130 kilometrov, kar je tudi nov slovenski rekord in šesti rezultat na svetu.

Slovenski ultramaratonski tekači v zadnjem času dosegajo zavidljive rezultate. Pred dnevi smo že poročali o treh slovenskih ultramaratoncih, ki so letos premagali Špartatlon, po mnenju mnogih najtežjo tekaško preizkušnjo na svetu.

Pretekli konec tedna pa je ultramaratonska prireditev potekala v srbski prestolnici. Udeležili so se je tudi trije slovenski tekači in vsi so bili zelo uspešni.

Slovenija ima novo rekorderko na 12-urnem teku

Slovenki sta zasedli prvi dve mesti. | Foto: Facebook/Nataša Robnik Slovenki sta zasedli prvi dve mesti. Foto: Facebook/Nataša Robnik V Beogradu so se tekači pomerili na 6-, 12- in 24-urnem teku. Na 12-urnem teku, ki je potekal ponoči – štart je bil ob 21. uri zvečer, teklo pa se je do 9. ure zjutraj –, sta slovenski tekačici poskrbeli za dvojno zmago.

Nataša Robnik, mati dveh otrok in žena prav tako zagrizenega tekača, ki je Špartatlon leta 2015 (246 kilometrov) pretekla v izjemnih 29 urah in 27 minutah, je pretekla največ med vsemi.

"Do zdaj sem imela osebni rekord 128,1 kilometra, slovenska rekorderka Neža Mravlje pa 128,8 kilometra, zato sem si zadala cilj, da bi pretekla 130 kilometrov. To mi je tudi uspelo," je dejala 42-letna Robnikova. Leta 2013 je pretekla tudi Ultrabalaton, tek okoli Blatnega jezera, ki bo najbrž njen naslednji cilj: "Zdaj se moram najprej spočiti, potem pa bom naredila načrt za naprej. Po glavi mi šviga več idej. Po petih letih se želim spet udeležiti Ultrabalatona, to pa bo za prvi del prihodnje sezone dovolj."

Množičnih tekov se izogiba

Slovenski ultramaratonci v Beogradu | Foto: Facebook/Nataša Robnik Slovenski ultramaratonci v Beogradu Foto: Facebook/Nataša Robnik Robnikova ni ljubiteljica množičnih tekov, tako da že nekaj let ni odtekla standardnega maratona, je pa redna udeleženka ultramaratona iz Celja v Logarsko dolino. Letos smo jo kot ambasadorko lahko videli tudi na Triglav teku, kjer je nastopila na desetkilometrski preizkušnji.

Čeprav je v Beogradu na njeni razdalji nastopilo 59 tekmovalcev, je bila tudi tam na progi kar gneča, saj je bil krog dolg le en kilometer. To pomeni, da je Celjanka odtekla kar 130 krogov. "Nekoliko zoprno je bilo, ker sta bila v enem krogu kar dva 90-stopinjska ovinka, en celo 180-stopinjski. To je bilo malo neposrečeno, saj se skoraj povsem ustaviš, obremenjujoče pa je tudi za kolena. No, vseeno je šlo super," je za konec povedala trenutno naša najuspešnejša ultramaratonka.

Slovenski ultramaratonci si želijo, da bi jih Atletska zveza Slovenije vzela pod svoje okrilje in jim s tem omogočila nastope na velikih tekmovanjih. Svetovno prvenstvo na sto kilometrov bo prihodnje leto namreč potekalo na Hrvaškem. O sodelovanju že potekajo prvi pogovori.

Rezultati, absolutno:

12-urni tek (59 tekmovalcev):
1. Nataša Robnik (Slo) 130 km – državni rekord
2. Brigita Burja (Slo) 113 km

3. Aleksandar Đaković (Srb) 111 km
4. Đorđe Bokšan (Srb) 110 km
5. Relja Mirović (Srb) 109


24-urni tek (14 tekmovalcev):
1. Nebojša Stefanović (srb) 177 km
2. Leanid Anatska (Blr) 171 km
3. Miroslav Pajić (Srb) 166 km
4. Zdravko Barič (Slo) 154 km – veteranski državni rekord
5. Danijela Rdosavljević (Srb) 132 km
...
Ne spreglejte