Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2020,
9.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Marko Baloh svetovni rekord ultramaraton kolesarstvo

Ponedeljek, 27. 7. 2020, 9.00

3 leta, 9 mesecev

Marko Baloh

Slovenski ultrakolesar postavil nov svetovni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Marko Baloh | Marko Baloh je postavil svetovni rekord. | Foto Sportida

Marko Baloh je postavil svetovni rekord.

Foto: Sportida

Slovenski ultrakolesar Marko Baloh je v soboto v Dobrovniku začel loviti ultrakolesarske svetovne rekorde; njegov glavni cilj je bil svetovni rekord v kronometru na 1000 kilometrov. Kot so na Instagramu sporočili iz Spiegel Bikes, je Balohu uspelo doseči nov rekord, ki zdaj znaša 28:50:14 ure. Rekorda na 24 ur pa mu ni uspelo podreti.

Baloh je bil glede rekordov pred kolesarjenjem "previdno optimističen". "Naredil bom vse, da oba glavna rekorda pristaneta v mojih rokah, a sem malo bolj optimist glede rekorda na 1000 kilometrov, glede Strasserjevega rekorda na 24 ur pa bo zadeva verjetno zelo blizu. Izredno bom zadovoljen, če mi ponovno uspe prevoziti več kot 900 kilometrov. Konča se lahko tako in drugače," je napovedal Baloh, ki mu ni uspelo "podreti" rekorda na 24 ur.

Na poti do 1000-kilometrske znamke je namreč želel prehiteti tudi Christopha Strasserja, ki drži svetovni rekord na 896,2 prevoženega kilometra v 24 urah, a je bil neuspešen, poroča spletna stran lendavainfo.com. Baloh je prevozil "le" 865,3 kilometra, kar pomeni, da mu je do želenega rekorda (899 kilometrov) zmanjkalo 33,7 kilometra ali krog in pol. Če bi želel Strasserja prehiteti, in to za las, bi moral prevoziti še 30,5 kilometra.

Edinstvena sezona

Sezona 2020 je edinstvena v tem, da do konca junija ni bilo kolesarskih dirk, tako da se je Baloh namesto dirkanja odločil, da se po desetih letih ponovno loti doseganja svetovnih rekordov. Leta 2008 je že dosegel svetovni rekord na odprtem velodromu, leta 2010 pa na zaprtem velodromu, kjer je tudi postal prvi človek, ki je v 24 urah prevozil na kolesu več kot 900 kilometrov (903,75 kilometra).

Podiranje svetovnega rekorda je potekalo na njemu dobro znani lokaciji v Dobrovniku, kjer bi morala letos potekati že peta izvedba edine 24-urne dirke v Sloveniji Slo24Ultra. Zaradi koronavirusne pandemije pa je odpadla.

Preberite še:

Sportal Mladenič iz Rogličevega moštva zavzel Kranj
Gašper Katrašnik
Sportal Gašperju Katrašniku kriterij v Kranju
Primož Roglič Giro
Sportal Giro se bo oktobra začel s kronometrom na Siciliji
Ne spreglejte