Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 12. 2015,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Žan Košir Mitja Petkovšek Jan Kozamernik Peter Kauzer Tomaž Razingar Živa Dvoršak Bogdan Gabrovec

Ponedeljek, 28. 12. 2015, 13.55

8 let

"Tina Maze se lahko bolj sprosti in gre v družinsko življenje'' (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Leto 2015 je postreglo z bogatim športnim dogajanjem, a tudi odhodom nekaterih znanih slovenskih športnikov in športnic. Poslovilo se je ogromno znanih imen. Koga bodo Slovenci najbolj pogrešali?

Na prireditvi Športnik leta, ki jo je v začetku meseca gostil Cankarjev dom v Ljubljani, se je trlo velikih slovenskih športnikov. Nekateri med njimi so se letos odločili, da bodo navijačem zadnjič v slovo pomahali prav letos. Zanimalo nas je, koga bodo najbolj pogrešali, in prejeli zanimive odgovore. ''Definitivno bom pogrešal Tino Maze in Dejana Zavca. Žal mi je, da ju ne bom mogel več spremljati. Mogoče bo za njiju pozitivno, da se Tina bolj sprosti in gre v družinsko življenje, Dejan pa dobi nazaj spomin (boksarski as se je na prireditvi pošalil, da je po napornih borbah v karieri izgubil spomin, op. p.). Bomo videli,'' je mladi ''srebrni'' odbojkar Jan Kozamernik izpostavil smučarsko kraljico in boksarskega asa.

Če je Zavec že dokončno sporočil, da ne bo več stopil v ring in se potegoval za naslove, pa si je Črnjanka privoščila enoletni premor, ki vključuje veliko vprašanje. Se bo po zamrznitvi kariere vrnila ali se pridružila seznamu, na katerem je ogromno njenih znanih rojakov in rojakinj?

''Dolgo so bili na slovenski sceni. Ne bom rekel, da predolgo, a ne morem obsojati odločitve nobenega. Nikoli ne veste, kdaj se bom jaz zmislil in končal kariero,'' je poudaril slovenski športnik leta Peter Prevc, ki ga v prihodnjih dneh čaka ogromen izziv, nastop na 64. novoletni turneji, na kateri ga bo spremljal status osrednjega favorita za skupno zmago.

Želi si, da bi ostali v športu kot svetli vzori

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec je zaupal, da bo med tistimi, ki so letos pomahali v slovo, najbolj pogrešal telovadca Mitjo Petkovška. Spremlja ga občutek, da bi lahko na olimpijskih igrah prejel tisto, kar si je tako želel, odličje z največjega tekmovanja.

''Morda je kateri prehitro vrgel puško v koruzo, a to so njihove osebne odločitve. Upam, da bodo ostali v športu kot trenerji in kot svetli vzori. To danes v športu potrebujemo," je Gabrovec izpovedal željo, da bi športniki, polni izkušenj in pozitivnih sporočil, še nekaj časa vztrajali na tekmovališčih in s tem skrbeli za bogatenje športa.

Eden izmed tistih, ki je leto 2015 izbral za tisto, ko se bo poslovil od vsakodnevnih treningov in vrhunskih tekmovalnih izzivov, je tudi Petkovšek. ''Glava bi še želela, telo pa ni zdržalo,'' si je njegove besede zapomnil in jih v svojem primeru ponovil boksar Zavec, še eden izmed tistih, ki se je poslovil in tako osiromašil slovenski šport.

''Vsi, ki smo odšli, smo bili večinoma v odhajanju. To ni bil brutalen konec kakšne kariere na višku moči s hudo poškodbo, ampak nežni odhodi. Vsakega je škoda. Upam, da bomo znali naše športnike v prihodnosti ohraniti do visokih starosti, tako kot nam je uspelo nekaterim,'' je izpostavil Ljubljančan, ki bo leta 2017 dopolnil 40 let.

Pozabljajo, koliko medalj je osvojil

Deskarski kralj na snegu Žan Košir se je med kariero navezal na "gorenjskega soseda", ki je svoje srce namenil garanju, veslom in medaljam.

''Najbolj sem (s)poznal Luko Špik. Enkrat sem z njim tudi veslal, je res posebna pojava. Ljudje pozabljajo, koliko olimpijskih medalj je osvojil. Vsi so nam zgled, gonilna sila in želja, da bi posegli še višje kot so oni. Štafetna palica teče dalje,'' je dejal Tržičan, ki bo prvi del nove sezone svetovnega pokala preskočil zaradi zdravstvenih razlogov, a pri 31 letih še ne razmišlja o tem, da bi se odločil za konec.

Je pa kariero končal Tomaž Razingar, nepozabni kapetan slovenske hokejske reprezentance, ki je pisala zgodovino na olimpijskih igrah v Sočiju.''Vse bomo pogrešali,'' priznava Gorenjec, ki je z Anžetom Kopitarjem ustanovil hokejsko akademijo, tako da se že veseli delu z mladimi.

O tem, da bi ga zmrazilo, če bi se poslovil od vrhunskega športa, ne razmišlja kajakaš Peter Kauzer. ''Doma imam dve lepi ženski, ženo in hčerko, ki me razveseljujeta vsak dan, tako da mi ne bo nič hudega,'' se je nasmejal Zasavec.

Ne spreglejte