Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 12. 2016,
21.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc športnik leta Tina Trstenjak Anže Kopitar Anže Kopitar Tina Maze Cankarjev dom Nik Zupančič

Torek, 13. 12. 2016, 21.04

6 let, 6 mesecev

Športnik leta 2016

"Staroselec" Peter Prevc na vrhu v novi družbi #video #foto

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Športnik leta 2016 | Foto Bobo

Foto: Bobo

Najboljši smučarski skakalec Peter Prevc je še četrto leto zapored postal športnik leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije. Tokrat še tretjič v družbi hokejske reprezentance kot ekipe leta, a prvič ob spremljavi judoistične olimpijske prvakinje Tine Trstenjak v vlogi športnice leta.

Najboljša slovenska športnika leta 2016 sta Tina Trstenjak in Peter Prevc, najboljša ekipa pa članska hokejska reprezentanca, za katero sta nagrado sprejela njen selektor Nik Zupančič in njen najmlajši član Nik Pem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Najboljša slovenska športnika leta 2016 sta Tina Trstenjak in Peter Prevc, najboljša ekipa pa članska hokejska reprezentanca, za katero sta nagrado sprejela njen selektor Nik Zupančič in njen najmlajši član Nik Pem. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Peter Prevc kot športnik leta, olimpijska prvakinja v judu v kategoriji do 63 kilogramov Tina Trstenjak kot športnica leta in povratniki v elitno skupino svetovnega hokeja ter že potrjeni udeleženci olimpijskih iger 2018, člani moške hokejske reprezentance kot ekipa leta so bili deležni najglasnejšega aplavza na zdaj že tradicionalni prireditvi Športnik leta v ljubljanskem Cankarjevem domu. To Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) prireja že vse od leta 1968, tokrat pa so še 26. razglasili najboljše v samostojni državi.

Globus težji od olimpijskih kolajn  Kot obrabljena fraza: Peter Prevc je v pretekli zimi osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. | Foto: Vid Ponikvar Kot obrabljena fraza: Peter Prevc je v pretekli zimi osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Foto: Vid Ponikvar

Največ dela pri vselej nehvaležnem tehtanju dosežkov športnikov iz različnih panog so člani DŠNS, ki pri svojem odločanju niso omejeni z jasno določenimi smernicami vrednotenja rezultatov, imeli v moški konkurenci. Navsezadnje so "branilcu naslova" konkurirali dobitnika srebrnih olimpijskih kolajn Vasilij Žbogar in Peter Kauzer, finalist nogometne lige prvakov in eden najboljših evropskih vratarjev Jan Oblak, svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser in še bi lahko naštevali. 

A na koncu se je tehtnica vendarle nagnila na skakalno stran Petra Prevca. Ta je novinarje, ki v Sloveniji večinoma dajejo prednost športnikom iz individualnih panog (izjema je bil po osamosvojitvi le Anže Kopitar), prepričal s sanjsko sezono. V njej je zbral kar 2.303 točke, osvojil veliki kristalni globus, slavil zmago na turneji štirih skakalnic in postal svetovni prvak v poletih.

S tem je 24-letni Gorenjec še četrto leto zapored postal športnik leta, kar je največ po osamosvojitvi (atlet Primož Kozmus je bil najboljši trikrat). Večkrat sta bila športnika leta, resda tedaj še na republiški ravni znotraj Jugoslavije, le plavalec Borut Petrič in smučar Bojan Križaj (petkrat).

Po Tini Tina

Manj negotovosti je bilo v glasovanju za najboljšo športnico v državi. Zlata olimpijska kolajna je bila namreč dovolj močan argument, da se je na vrh prvič v karieri zavihtela 26-letna Celjanka Tina Trstenjak. Olimpijska prvakinja v judu do 63 kilogramov je v glasovanju prejela več glasov kot štiri zasledovalke (Anamari Velenšek, Janja Garnbret, Maja Vtič in Tjaša Oder) skupaj ter tako štiri leta po nekdanji klubski sotekmovalki Urški Žolnir postala druga judoistka s to prestižno nagrado.

Olimpijska prvakinja – športnica leta | Foto: Stanko Gruden, STA Olimpijska prvakinja – športnica leta Foto: Stanko Gruden, STA

Trstenjakova je poleti po rokometašici Alenki Cuderman, že omenjeni Žolnirjevi in alpski smučarki Tini Maze postala šele četrta olimpijska prvakinja iz Slovenije. Prav Mazejevo, ki je bila v dobrem desetletju kar šestkrat najboljša v državi, med drugim tudi v zadnjih treh izborih, pa je soimenjakinja nasledila tudi v vlogi športnice leta. Zaradi zamrznjene in skoraj končane kariere Črnjanka letos prvič ni bila med kandidatkami za športnico leta.

Hokejisti pred rokometaši  Risi vnovič ekipa leta. | Foto: Sportida Risi vnovič ekipa leta. Foto: Sportida

Še tretjič v zadnjih štirih letih pa so za ekipo leta okronali hokejsko reprezentanco. "Risi" so si tokratni naziv priborili z dvema podvigoma. Najprej so se spomladi pod vodstvom novega selektorja Nika Zupančiča, ki je nasledil Matjaža Kopitarja, z zmago na svetovnem prvenstvu divizije I v Katovicah vrnili med elito. Svetovno hokejsko javnost pa so šokirali štiri mesece pozneje, ko so se na krilih Anžeta Kopitarja v kvalifikacijskem turnirju v Minsku še drugič zavihteli med udeleženke olimpijskih iger (2018). Z zgodbo o uspehu so bili v glasovanju bolj prepričljivi od rokometašev, ki so prav tako uspeh leta dosegli z uvrstitvijo na olimpijske igre.


 


Kako s(m)o glasovali?

Športnik leta:
1. Peter Prevc (smučarski skoki)            266 glasov
2. Vasilij Žbogar (jadranje)                124
3. Tim Gajser (motokros)                    120
4. Peter Kauzer (kajak kanu)                 90
5. Jan Oblak (nogomet)                       86
 Športnica leta:
1. Tina Trstenjak (judo)                    346
2. Anamari Velenšek (judo)                  181
3. Janja Garnbret (športni plezanje)        109
4. Maja Vtič (smučarski skoki)               42
5. Tjaša Oder (plavanje)                     12
Ekipa leta:
1. hokejska reprezentanca Slovenije          61
2. rokometna reprezentanca Slovenije         49
3. kajakaška reprezentanca Slovenije          5
4. padalska reprezentanca Slovenije           2
5. NK Olimpija Ljubljana                      1
glasovalo je 119 članov DŠNS

 

Ne spreglejte