SiolNET. Sportal Sportal +
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

So bili britanski olimpijci v Londonu res poskusni zajčki?

0,34

termometer

London 2012 olimpijske igre
So bili britanski olimpijci na domačih igrah res poskusni zajčki? Foto: Getty Images

Britanski športniki na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 so bili po poročanju britanskega Daily Maila uporabljeni kot poskusni zajčki za "čudežno zdravilo". Kar 40 odstotkov tistih športnikov, ki so uporabljali ta dodatek, je tožilo nad stranskimi učinki, vključno z bruhanjem.

Kot navaja Daily Mail, so britanske športnike uporabili za testiranje eksperimentalne snovi, ki naj bi jim pomagala pri premagovanju športnih naporov. Po podatkih, ki jih je pridobil britanski časnik, naj bi britanska vlada v ta projekt "zmetala" več sto tisoč funtov javnega denarja, prav tako ni bilo nikakršnih jamstev, da s tem eksperimentom udeleženci ne kršijo protidopinških pravil.

Testiranje eksperimentalne snovi je bilo del tajnega projekta pod okriljem britanske agencije za šport, UK Sport, v želji, da bi športniki, udeleženci olimpijskih iger v Londonu pred osmimi leti, izboljšali svoje zmogljivosti, so ugotovili v preiskavi časnika Mail Online.

Eksperiment se je nanašal na uporabo novega prehranskega dodatka

Dokumenti, ki je Mail pridobil v nedeljo, kažejo, da je 91 športnikov najvišje, torej elitne ravni v osmih olimpijskih športih dobilo ta dodatek, šlo je za energetski napitek z imenom DeltaG, ki naj bi izboljševal porabo v telesu ter s tem dajal športniku, ki uživa takšno snov, boljši energetski izkoristek.

Snov, sintetično različico naravno prisotnih snovi v telesu ob razgradnji ketonov, so prvotno razvili znanstveniki z univerze v Oxfordu v sodelovanju z ameriškim ministrstvom za obrambo v projektu, vrednem 10 milijonov dolarjev, da bi ameriške specialne sile z manj zaužitimi obroki lahko delovale dlje za sovražnikovimi linijami.

London 2012 olimpijske igre Foto: Getty Images

Vladna agencija UK Sport, pristojna za financiranje olimpijskega in paraolimpijskega športa v Veliki Britaniji, je pripravila "informativni list za udeležence", ki ga je priložila vlogi za projekt. Besedilo tega navodila se glasi: "UK Sport ne zagotavlja, ne obljublja in ne zagovarja, da je uporaba ketonskih estrov absolutno skladna s svetovnim protidopinškim kodeksom, in zato izključuje vso odgovornost za uporabo ketonskega estra".

Izdelki na podlagi ketonov trenutno niso prepovedani

Izdelki na podlagi ketonov trenutno niso prepovedani, svetovna protidopinška agencija Wada si je sicer pridržala pravico do njihovega pregleda, navaja časnik.

Po podatkih časnika je več kot 40 odstotkov športnikov, ki so sodelovali v tem poskusu, zaradi neželenih učinkov, vključno z bruhanjem in prebavnimi motnjami, prenehalo jemati snov. Nadaljnjih 24 se jih je pozneje umaknilo iz projekta, ker so menili, da jim snov ne koristi.

Sporazum o molčečnosti

Vsi športniki, ki so se strinjali z uporabo snovi DeltaG v upanju, da bo to spodbudilo uresničitev njihovih olimpijskih sanj v Londonu 2012, so morali podpisati zavezujoč sporazum o nerazkritju, s katerim so se zavezali, da nikoli ne smejo spregovoriti o svoji vpletenosti v projekt, še navaja časnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin