SiolNET. Sportal Sportal +
0,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Choktoi 2018

Slovencema in Britancu sveti gral svetovnega alpinizma - prvi na Latoku 1 s severne strani

0,81

termometer

Latok | Severni greben Latoka velja za eno od najzahtevnejših plezalnih smeri v Karakorumu, zato se podvig slovensko-britanske odprave, ki so jo sestavljali Slovenca Aleš Česen in Luka Stražar ter Britanec Tom Livingston, uvršča med najpomembnejše alpinistične dosežke leta.  | Foto: Luka Lindič/Planinska zveza Slovenije
Severni greben Latoka velja za eno od najzahtevnejših plezalnih smeri v Karakorumu, zato se podvig slovensko-britanske odprave, ki so jo sestavljali Slovenca Aleš Česen in Luka Stražar ter Britanec Tom Livingston, uvršča med najpomembnejše alpinistične dosežke leta. Foto: Luka Lindič/Planinska zveza Slovenije

Iz Pakistana je ljubitelje alpinizma razveselila novica, da sta Slovenca Aleš Česen in Luka Stražar skupaj z Britancem Tomom Livingstonom postala šele druga v zgodovini, ki jima je uspelo osvojiti vrh Latoka. Obenem pa je trojica sploh prva doslej, ki ji je 7.145 metrov visoko goro uspelo premagati s severne strani, zato gre za zgodovinski podvig.

Pri ameriškem magazinu Rock and Ice so zapisali, da je trojici plezalcev, alpinistični odpravi Choktoi 2018, uspelo osvojiti sveti gral alpinizma in brez dvoma trenutno največjo lovoriko v visokogorskem plezanju.

Na spletni strani Planinske zveze Slovenije (PZS) je odprava že v soboto zapisala, da je prišla do vrha Latoka 1.

V odpravi so Aleš Česen, Tom Livingstone in Luka Stražar. | Foto: Aleš Česen V odpravi so Aleš Česen, Tom Livingstone in Luka Stražar. Foto: Aleš Česen

"Aleš, Tom in Luka smo se pred nekaj urami vrnili v bazo, preplezali smo novo smer v severnem ostenju in prišli na vrh Latoka 1. Sledi ... Spanje," so sporočili plezalci. Več informacij o preplezani smeri bo znanih v prihodnjih dneh, ko se bo odprava predvidoma tudi vrnila v domovino.

Kot je pred odhodom v Pakistan za PZS povedal Česen, ki je odpravo tudi vodil, jih je Latok pritegnil zaradi oblike in seveda tudi zaradi ogromnega števila neuspelih poskusov. "To samo po sebi znižuje avanturistično plat odprave, zvišuje pa radovednost in s tem motivacijo," je dejal v začetku julija na predstavitvi odprave.

Severni greben Latoka velja za eno od najzahtevnejših plezalnih smeri v Karakorumu, zato se podvig slovensko-britanske odprave nedvomno uvršča med najpomembnejše alpinistične dosežke leta. Pri magazinu Rock and Ice so jih že imenovali za favorite za najprestižnejšo alpinistično nagrado zlati cepin.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 235
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin