SiolNET. Sportal Sportal +
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Katastrofalen učinek pandemije na šport mladih

Po zadnjem zaprtju se kar četrtina otrok ni vrnila na treninge #video

0,42

termometer

Koronakriza utegne imeti pogubne posledice na šport mladih. Pred dobrim mesecem dni so se po drugem valu epidemije otroci in mladostniki vrnili na treninge v športna društva in klube. Zdaj spet trenirajo na daljavo, a je otrok vse manj.

Raziskave na Fakulteti za šport kažejo, da se že ob zadnjem zaprtju kar četrtina otrok ni vrnila v svoje klube. Gregor Jurak, eden vodilnih strokovnjakov za gibalne dejavnosti otrok, pravi, da so številke katastrofalne.

Slovenija ima na voljo največ podatkov o gibalni sposobnosti otrok in nobena druga država na svetu nima takega sistema spremljanja njihovih telesnih zmogljivosti. Toda dolgoročno bo škoda še večja, zato je treba športne programe z upoštevanjem ukrepov sprostiti, opozarja stroka.

Te odločevalci ne poslušajo, je za Planet TV še povedal Jurak in dodal, da zdaj skoraj 40 odstotkov otrok manj pogosto obiskuje treninge, številna društva pa svojih vrat sploh niso odprla. Otrokom, ki so se vendarle vrnili na treninge, pa je vnema za trening močno padla.

"Gre za izjemen upad, pa tudi telesno-gibalnega razvoja otrok določenih obdobij ni mogoče nadomestiti," pravi vodja raziskovalne skupine SLOfit na Fakulteti za šport.

Samo v nogometu je registriranih več kot 37 tisoč nogometašev, poleg tega v ekipnih športih mladi niso trenirali že več kot 120 dni. Jurak s strokovno ekipo na Fakulteti za šport še predvideva, da bi lahko od 10 do 15 odstotkov različnih športnih organizacij, tako pridobitnih kot nepridobitnih, za vedno zaprlo svoja vrata.

Preberite še:

Peking 2022 olimpijske igre Sportal ZDA načrtujejo posvet z zavezniki o morebitnem bojkotu iger v Pekingu telovadec_THUMB Sportal Dvajsetletnik z nenavadnim pozivom k cepljenju postal slaven #video NK Maribor, tek Sportal Slovenski športniki skupaj protestirajo proti ukrepom države

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin