Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2020,
21.03

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

4

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Kristjan Čeh Kristjan Čeh Anamarija Lampič Anamarija Lampič Primož Roglič Primož Roglič športnik leta

Sreda, 16. 12. 2020, 21.03

1 leto, 3 mesece

športnik leta 2020

Na vsa vprašanja je odgovorjeno, to so najboljši športniki leta 2020 #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

4

kolaž športnik leta | Kolesar Primož Roglič in smučarska tekačica Anamarija Lampič sta po izboru športnih novinarjev Slovenije postala najboljša športnika Slovenije v letu 2020. Slovenska rokometna reprezentanca je postala ekipa leta, metalec diska Kristjan Čeh pa je bil izbran za najbolj obetavno športno osebnost.

Kolesar Primož Roglič in smučarska tekačica Anamarija Lampič sta po izboru športnih novinarjev Slovenije postala najboljša športnika Slovenije v letu 2020. Slovenska rokometna reprezentanca je postala ekipa leta, metalec diska Kristjan Čeh pa je bil izbran za najbolj obetavno športno osebnost.

Kolesar Primož Roglič in smučarska tekačica Anamarija Lampič sta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije najboljša športnika leta 2020. Roglič je tako ubranil lansko zmago tudi na tem področju, Lampičeva pa je v korona sezoni nasledila športno plezalko Janjo Garnbret. Za najboljšo ekipo leta je bila razglašena rokometna reprezentanca Slovenije, za najbolj obetavno mlado športno osebnost pa je bil izbran atlet Kristjan Čeh.

Čeprav je še spomladi kazalo, da bo letošnja bera športnih rezultatov vse prej kot bogata, lahko ob izteku leta z zadovoljstvom ugotovimo, da je vsekakor bila. V nekaterih pogledih celo nadpovprečno uspešna.

Priznanja za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ  –Slovenska industrija jekla, oblikoval jih je umetnik Luka Tratnik. | Foto: Vid Ponikvar Priznanja za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ  –Slovenska industrija jekla, oblikoval jih je umetnik Luka Tratnik. Foto: Vid Ponikvar

A precej bolj med športniki kot športnicami, še posebej tistimi iz poletnih športov, ki so letos zaradi osiromašenega tekmovalnega koledarja ostale brez poligona za dokazovanje. Temu primerni so tudi rezultati izbora za športnico leta 2020. Z naskokom 81 glasov (od mogočih 115) je namreč slavila smučarska tekačica Anamarija Lampič, ki je sezono skoraj v celoti spravila pod streho. Prva zasledovalka, golfistka Ana Belac, jih je na primer zbrala le ducat, boksarka Ema Kozin na 3. mestu pa osem.

Športnica leta 2020: ANAMARIJA LAMPIČ

Smučarska tekačica Anamarija Lampič je na izboru športnice leta nasledila športno plezalko Janjo Garnbret, ta letos zaradi osiromašenega tekmovalnega koledarja skoraj ni imela priložnosti za dokazovanje.   | Foto: Grega Valančič/Sportida Smučarska tekačica Anamarija Lampič je na izboru športnice leta nasledila športno plezalko Janjo Garnbret, ta letos zaradi osiromašenega tekmovalnega koledarja skoraj ni imela priložnosti za dokazovanje. Foto: Grega Valančič/Sportida

V ožji izbor športnice leta sta se poleg Lampičeve uvrstili še golfistka Ana Belac in boksarka Ema Kozin. | Foto: Vid Ponikvar V ožji izbor športnice leta sta se poleg Lampičeve uvrstili še golfistka Ana Belac in boksarka Ema Kozin. Foto: Vid Ponikvar

Zgovorna, vedno nasmejana in ambiciozna Gorenjka je na vrhu najboljše športnice v državi nasledila športno plezalko Janjo Garnbret, ta je na vrhu kraljevala zadnji dve leti, letos pa zaradi oskubljenega tekmovalnega koledarja – izpeljali so zgolj eno tekmo svetovnega pokala – sploh ni bila med kandidatkami za naziv.

Lampičeva je med drugim osvojila tretje mesto v sprinterskem seštevku svetovnega pokala, mesec dni je bila celo najboljša sprinterka na svetu, v seštevku sprintov pa je bila najboljša tudi na prestižni novoletni turneji Tour de ski.

Ste zadovoljni z izborom športnice leta 2020?

  • Da.
    92,55 %
    807 glasov
  • Ne.
    7,45 %
    65 glasov
Oddanih 872 glasov
Anamarija Lampič | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Obrazložitev DŠNS: Lenzerheide, Val di Fiemme, Dresden, Oberstdorf. Štiri prizorišča in sanjski mesec za Anamarijo Lampič. Predvsem zaradi dveh zmag in dveh drugih mest v tem obdobju si je zagotovila skupno tretje mesto v sprinterskem seštevku svetovnega pokala. Ni bilo pomembno, ali je tekma v klasičnem ali drsalnem koraku.

Ni bilo pomembno, kakšne so razmere. Anamarija Lampič je bila en mesec celo najboljša sprinterka na svetu. Osvojila je tudi sprinterski seštevek zahtevne novoletne tekaške turneje. Za njo je najboljša sezona v karieri, še z nekaj zelo dobrimi izidi na razdalji. Dovolj razlogov, torej, za njen zaščitni znak: prešeren nasmešek.

Športnik leta 2020: PRIMOŽ ROGLIČ

Precej več vprašajev se je postavljalo v kategoriji najboljšega športnika Slovenije, kjer je športna javnost največ možnosti pripisovala kolesarjema Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju – na Kolesarski zvezi Slovenije so naziv naj cestnega kolesarja leta podelili obema –, čeprav so z izstopajočimi dosežki koronasezono krojili tudi košarkarja Luka Dončić in Goran Dragić ter motokrosist Tim Gajser.

Primožu Rogliču je uspelo ubraniti zmago na Dirki po Španiji in zmago na izboru za slovenskega športnika leta. | Foto: Reuters Primožu Rogliču je uspelo ubraniti zmago na Dirki po Španiji in zmago na izboru za slovenskega športnika leta. Foto: Reuters

Kaj je torej vredno več? Zmaga na Dirki po Franciji ali zmaga na Dirki po Španiji in drugo mesto na Dirki po Franciji, če se osredotočimo samo na uspeh Slovencev na tritedenskih dirkah? Ali preboj v finale lige NBA ali uvrstitev med elitno peterko najmočnejše košarkarske lige, če damo prednost košarki? Ali pa drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu motokrosa? Roglič, Pogačar in Dončić so v izboru za športnika leta 2020 dobili največ glasov, a je bil razkorak med njimi precejšen. Roglič je prejel 61 glasov, Pogačar 43, Dončić pa zgolj šest. | Foto: Vid Ponikvar Roglič, Pogačar in Dončić so v izboru za športnika leta 2020 dobili največ glasov, a je bil razkorak med njimi precejšen. Roglič je prejel 61 glasov, Pogačar 43, Dončić pa zgolj šest. Foto: Vid Ponikvar

Tudi slovenski športni novinarji, združeni v Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS), so se znašli pred težko dilemo. Na koncu so pretehtali dosežki Rogliča, letos tudi dobitnika prestižne nagrade zlato kolo. Vodilni kolesar na jakostni lestvici UCI jih je bil deležen 61, njegov mlajši kolega Pogačar, ki na isti lestvici zaseda 2. mesto, jih je zbral 43. Na tretje mesto se je s šestimi glasovi uvrstil Dončić. 

Ste zadovoljni z izborom športnika leta 2020?

  • Da.
    94,13 %
    1923 glasov
  • Ne.
    5,87 %
    120 glasov
Oddanih 2043 glasov
Primož Roglič | Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez Obrazložitev DŠNS: Primož Roglič je drugo leto zapored najboljši kolesar na svetovni lestvici. Nič čudnega, ko pa je kljub skrajšani sezoni v svojo statistiko vpisal kar 12 zmag. Drugič v nizu je zmagovalec dirke po Španiji, prvič v karieri je dobil klasično enodnevno dirko, na Tour de Franceu pa 11 etap nosil rumeno majico, v skupni razvrstitvi je bil na koncu drugi.

Od zmage na državnem prvenstvu na Ambrožu pod Krvavcem konec junija do rdeče majice v Madridu na začetku novembra je navduševal s svojo izjemnostjo. Že dolgo vemo, da je odličen v vožnji v klanec in na kronometrih, letos je dodal še nekaj sprinterskih zmag. Dirka drugače kot tekmeci, vedno na vso moč, zmage so postale del njegovega vsakdana. Dobil je tudi prestižno nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja v letu 2020. Brez dvoma zastavonoša in prvo ime težko doumljivih slovenskih kolesarskih uspehov zadnjih let.

Ekipa leta 2020: MOŠKA ROKOMETNA REPREZENTANCA

Rokometna reprezentanca si je naziv ekipa leta 2020 prislužila s 4. mestom na evropskem prvenstvu. | Foto: Reuters Rokometna reprezentanca si je naziv ekipa leta 2020 prislužila s 4. mestom na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters

Za ekipo leta je bila s 65 glasovi izbrana moška rokometna reprezentanca, ki je v začetku letošnjega leta pod takrat povsem svežim vodstvom selektorja Ljubomirja Vranješa na evropskem prvenstvu zasedla 4. mesto. 

Prek 20 glasov je v tej kategoriji prejela le še moška reprezentanca v kanuju. Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič so osvojili ekipni evropski naslov v Pragi.

Slovenija Portugalska, slovenska rokometna reprezentanca | Foto: Reuters Foto: Reuters Obrazložitev DŠNS: Moška rokometna reprezentanca je na evropsko prvenstvo odpotovala po manj kot dveh tednih druženja z novim selektorjem Ljubomirjem Vranješem. S povsem novo, drugačno energijo. Uvodne tri zmage nad Poljsko, Švedsko in Švico so zanetile iskro. Ko je na začetku drugega dela po sijajni predstavi Deana Bombača padla še Islandija, je že gorel ogenj polfinalnega upanja.

Še zmaga nad Portugalsko in Slovenija je bila četrtič v zgodovini med najboljšimi štirimi ekipami na velikem tekmovanju. Blaž Janc je bil izbran v ekipo turnirja, Jure Dolenec je bil najboljši strelec reprezentance, Klemen Ferlín izvrsten v vratih. A največja moč Slovenije je bilo moštvo - povezano, enotno in željno uspeha. Na koncu je osvojilo četrto mesto, kar je drugi najboljši slovenski dosežek v zgodovini evropskih prvenstev.

Najbolj obetavna mlada športna osebnost leta 2020: KRISTJAN ČEH

Metalec diska Kristjan Čeh je bil razglašen za najbolj obetavno mlado športno osebnost leta 2020. | Foto: Vid Ponikvar Metalec diska Kristjan Čeh je bil razglašen za najbolj obetavno mlado športno osebnost leta 2020. Foto: Vid Ponikvar

Za najbolj obetavno mlado športno osebnost leta je bil izbran 21-letni Ptujčan Kristjan Čeh, ki se je v sezoni, ko ni bilo največjih atletskih tekmovanj, na večjih mitingih izstrelil v svetovni vrh meta diska.

Leto 2020 si bo Čeh zapolnil tudi po rekordnem metu diska. | Foto: Atletska Zveza Slovenije Leto 2020 si bo Čeh zapolnil tudi po rekordnem metu diska. Foto: Atletska Zveza Slovenije

206 centimetrov visoki atlet je disk letos zalučal rekordno daleč, vse do znamke 68 metrov in 75 centimetrov, kar je najdlje v slovenski atletski zgodovini in šesti rezultat sezone na svetu in svetovni rekord med mlajšimi člani. Čeh je lani postal evropski prvak do 23 let, v koronasezoni pa je že med najboljšimi na svetu v absolutni konkurenci. 

Kristjan Čeh | Foto: Peter Kastelic/AZS Foto: Peter Kastelic/AZS Obrazložitev DŠNS: Ko je bil Kristjan Čeh star komaj pol leta, je Igor Primc postavil državni rekord v metu diska, ki je veljal 21 let. Toliko je zdaj star Čeh, letos je disk devetkrat vrgel dlje od Primčevega rekorda.

Izboljšal ga je za skoraj štiri metre, zdaj je najboljši slovenski izid v zgodovini 68 metrov in 75 centimetrov. To je šesti rezultat sezone na svetu in svetovni rekord med mlajšimi člani. Kristjan Čeh je tako rekoč čez noč postal prvo ime slovenske atletike. Še lani evropski prvak do 23 let je zdaj že med najboljšimi na svetu v absolutni konkurenci. A ostaja trdno na tleh, marljivo trenira in načrtuje še boljše izide.

Letošnji izbor za športnika leta je v sozvočju z drugačnim letom 2020 doživel nekaj sprememb.

Športni novinarji smo izbirali samo zmagovalca posamezne kategorije (in ne drugo- ter tretjeuvrščenega), prireditev pa je namesto pred polnim avditorijem Gallusove dvorane Cankarjevega doma potekala v studiu RTV Slovenija.

Virtualno obarvan izbor za športnika leta sta vodila Saša Jerkoviću in Irena Shyama Hlebš, za glasbeno spremljavo pa je skrbela nekdanja športnica in manekenka Brina Knauss. | Foto: Vid Ponikvar Virtualno obarvan izbor za športnika leta sta vodila Saša Jerkoviću in Irena Shyama Hlebš, za glasbeno spremljavo pa je skrbela nekdanja športnica in manekenka Brina Knauss. Foto: Vid Ponikvar

Voditelju Saši Jerkoviću se je letos pridružila voditeljica Irena Shyama Hlebš, za dinamično občinstvo pa so na Zoom konferenci poskrbeli nekdanji ali aktualni vrhunski športniki in trenerji, med njimi tudi Brigita Bukovec, Matjaž Kek, Petra Majdič in drugi.

Studijski del so z javljanji preko videopovezave popestrili nekdanji in aktualni športniki. | Foto: Vid Ponikvar Studijski del so z javljanji preko videopovezave popestrili nekdanji in aktualni športniki. Foto: Vid Ponikvar

Za glasbeno spremljavo je skrbela nekdanja športnica in manekenka Brina Knauss, športno obarvana pa je bila tudi glasbena točka Tilna Artača in Igorja Bračiča na uvodu oddaje.

športnik leta 2020 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Prireditev je režiral Mile Vilar, scenografija pa je delo Iva Koritnika. Priznanja za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ  –Slovenska industrija jekla, oblikoval jih je umetnik Luka Tratnik.

Rezultati glasovanja Športnik leta 2020. Glasovalo je 115 članov Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS).

- moški točke
Primož Roglič 61
Tadej Pogačar 43
Luka Dončić 6
Tim Gajser 5

- ženske točke
Anamarija Lampič 81
Ana Belac 12
Ema Kozin 8
Eva Terčelj 5
Alenka Artnik 4
Maruša Mišmaš Zrimšek 3
Ana Gros 1
Živa Dvoršak 1

- ekipa točke
Moška rokometna reprezentanca 65
Moška reprezentanca v kanuju (Savšek, Božič in Lenarčič) 22
Namiznoteniška reprezentanca 17
Moška nogometna reprezentanca 7
NK Celje 2
Dvojec brez krmarja (Krebs, Čas) 1
Ženska reprezentanca v kajaku (Kozorog, Novak in Hočevar) 1

Ne spreglejte