Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2023,
4.00

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

Zlatko Zahović olimpijske igre na današnji dan

Torek, 5. 9. 2023, 4.00

7 mesecev, 3 tedne

Na današnji dan (5. september)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Olimpijske igre leta 1972 | Foto Reuters

Foto: Reuters

… leta 1972 je bil na olimpijskih igrah v  Münchnu črn dan. Osem pripadnikov palestinske teroristične skupine Črni september, oblečenih v trenirke in oborožen s kalašnikovkami in ročnimi granatami, je ta dan ob 4.30 vdrlo v olimpijsko vas in poslopje, v katerem so bili nastanjeni izraelski športniki.

Dva so ubili takoj, preostalih devet – šlo je za izraelske športnike, njihove trenerje in športne funkcionarje – pa zajeli in jih pozneje odpeljali do letalskega oporišča. Mednarodni javnosti so postavili težek ultimat: v zameno za prostost devetih Izraelcev so zahtevali izpustitev 234 palestinskih zapornikov in razvpitih nemških teroristov Andreasa Baaderja in Ulrike Meinhof.

Ultimat je bil nesprejemljiv, v akcijo so stopile nemške varnostne sile in poskušale rešiti zajete Izraelce. Žal neuspešno.

Ubili vseh devet talcev

V kaotičnem strelskem spopadu so Palestinci ubili vseh devet talcev. Ubitih je bilo tudi pet ugrabiteljev in en nemški policist. Tri ugrabitelje so ujeli, a so jih na zahtevo ugrabiteljev enega od Lufthansinih letal nekaj tednov pozneje izpustili.

Izrael je zahodnonemške oblasti obtožil, da niso v zadostni meri poskrbele za varnost na olimpijskih igrah – Nemčija se je želela svetu, v nasprotju z olimpijskimi igrami v Berlinu, predstaviti kot nevojaška država –, pozneje pa so nanje leteli tudi očitki, da so namenoma spregledali jasna opozorila o možnosti terorističnega napada.

21-urna krvava drama se je odvijala pred 900 milijoni televizijskih gledalcev, zato je bila akcija Črnega septembra še toliko odmevnejša.

Roglič še tretjič osvojil Vuelto

... leta 2021 je slovenski kolesarski as Primož Roglič slavil tretjo zaporedno zmago na dirki po Španiji. Obenem je zadnji dan dobil še četrto etapno zmago v Santiagu de Composteli ter postavil piko na i sijajnim trem tednom na Iberskem polotoku. 


Leta 1960 je bil odprt štadion Mineirao v Minasu Geraisu v Braziliji, ki sprejme 71.860 gledalcev. Na njem tekme igrata Atletico Mineiro in Cruzeiro.

Leta 1961 je Fiorentina v finalu pokala pokalnih zmagovalcev na Neckarstadionu v Stuttgartu pred 38 tisoč navijači s 3:0 premagala Fiorentino in osvojila pokal.

Leta 1970 se je na treningu za veliko nagrado Italije v formuli ena v Monzi smrtno ponesrečil Avstrijec Jochen Rindt.

Leta 1975 je češka igralka tenisa Martina Navratilova v New Yorku zaprosila za politično zatočišče. Leta 1981 je dobila ameriško državljanstvo. V svoji bogati karieri je osvojila 18 turnirjev za grand slam med posameznicami in 31 med dvojicami.

Leta 1993 je Kolumbija v Buenos Airesu v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 1994 v ZDA premagala Argentino kar s 5:0, kar je najvišja zmaga v zgodovini kolumbijske izbrane vrste (z enakim izidom je leta 2005 premagala Peru, leto pred tem pa še Urugvaj).

Leta 1998 so v kvalifikacijah za EP 2000 nogometaši Cipra slavili največjo zmago v svoji zgodovini, ko so v svojem glavnem mestu Nikozija nadigrali favorizirano Španijo s 3:2. Španski trener Javier Clemente je po tekmi zapustil selektorski stolček.

Leta 2001 je Slovenija v Beogradu igrala tekmo kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2002 in proti Jugoslaviji remizirala z 1:1. Strelec za Slovenijo je bil po kotu Zlatka Zahovića, ki se je pozneje poškodoval, branilec Željko Milinović.

Leta 2001 je nemški trener Otto Rechhagel debitiral v vlogi selektorja grške nogometne reprezentance, in sicer na tekmi v Helsinkih proti Finski, ki jo je zadnja dobila s 5:1. Tri leta pozneje je Rehhagel z Grki osvojil naslov evropskega prvaka.

Leta 2010 so se slovenski košarkarji veselili uvrstitve v četrtfinale svetovnega prvenstva v Turčiji. V osmini finala so bili ob odličnem strelskem večeru, zadeli so 16 trojk, boljši od Avstralcev s 87:58.

Leta 2012 je nekdanji dirkač formule ena Alessandro Zanardi osvojil zlato kolajno na paraolimpijskih igrah v Londonu. Zanardi je leta 2001 doživel hudo dirkaško nesrečo, v kateri je izgubil obe nogi.

Leta 2012 je legendarni italijanski napadalec Alessandro Del Piero po 19 letih zapustil torinski Juventus. Izkušeni Italijan je okrepil avstralski Sydney.


Rodili so se …

1937 nekdanji argentinski nogometaš Antonio Valentin Angelillo
1938
ameriški poslovnež srbskih korenin in nogometni funkcionar Milan Mandarić
1951
nekdanji nemški nogometaš Paul Breitner
1966
nekdanji srbski nogometaš Milinko Pantić
1967 
nekdanji nemški nogometaš Matthias Sammer
1967
nekdanji slovenski smučarski tekač Robert Kerštajn
1969
nekdanji brazilski nogometaš Leonardo
1975
nekdanji slovenski tekmovalec v telemarku Iztok Kunstelj
1977
 nekdanji španski nogometaš Joseba Etxeberria
1977
nekdanji ameriški košarkar Nazr Mohammed
1979
nekdanji norveški nogometaš John Carew
1981
italijanski teniški igralec Filippo Volandri
1988 nekdanji slovenski nogometaš Matej Centrih
1988
turški nogometaš Nuri Sahin
1990
ameriški košarkar Lance Stephenson
1992 
makedonski nogometaš Aleksander Trajkovski
1993 ameriški košarkar T. J. Warren
1994 italijanski plavalec Gregorio Paltrinieri
1996 slovenski rokometaš Tilen Sokolič
1998 italijanski umetnostni drsalec Matteo Rizzo
2001
angleški nogometaš Bukayo Saka

Tim Gajser
Sportal Na današnji dan (4. september)
Zoran Dragić
Sportal Na današnji dan (3. september)
Fejdipid
Sportal Na današnji dan (2. september)
Tadej Pogačar Vuelta 2019
Sportal Na današnji dan (1. september)
Ne spreglejte