SiolNET. Sportal Sportal +
2,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

MOK nepopustljiv do Rusije, javnost v pričakovanju šokantnega poročila

2,80

termometer

Medtem ko športna javnost čaka na petkovo končno poročilo Svetovne protidopinške agencije (Wada), je Mednarodni olimpijski komite (MOK) podaljšal sankcije, ki so poleti doletele Rusijo. Veljale bodo do preklica.

Richard McLaren bo v petek predstavil končno poročilo. Pričakujejo nova šokantna razkritja. Richard McLaren bo v petek predstavil končno poročilo. Pričakujejo nova šokantna razkritja. Foto: Reuters

Športna javnost že nestrpno čaka končno, neodvisno poročilo, ki ga bo Wada predstavila v petek. Osrednja tema poročila, ki ga je sestavil profesor Richard McLaren, so dopinške obtožbe na račun Rusije, poudarek pa naj bi bil predvsem na domnevnih prevarah v ruskem laboratoriju med olimpijskimi igrami v Sočiju leta 2014.

Sum o dopinških prekrških so izrazili že v vmesnem poročilu, ki je bilo predstavljeno 18. julija letos. Ker naj bi šlo za kršitve, ki rušijo integriteto olimpijskih iger, se je MOK odločil, da McLarnu podaljša mandat in omogoči, da konča svoje delo, ki bo predstavljeno v končnem poročilu. Pričakuje nova šokantna razkritja.

Po razkritju bodo sledile nove sankcije

Osrednja tema bodo kršitve na igrah v Sočiju. Osrednja tema bodo kršitve na igrah v Sočiju. Foto: Reuters MOK je medtem že podaljšal sankcije proti Rusiji, ki bodo veljale do preklica, po razkritju poročila pa bodo pristojne komisije pregledale poročilo in dokaze ter se odločile o nadaljnjih sankcijah.

V ta namen sta bili že poleti ustanovljeni preiskovalna komisija in disciplinska komisija. Prva se je posvetila predvsem sistemskemu dopingu v Rusiji, medtem ko je druga odgovorna za obravnavo individualnih primerov dopinga in kršitve na igrah v Sočiju. V ta namen so ponovno analizirali vse vzorce ruskih športnikov, ki so nastopili na domačih igrah.

Izvršni odbor MOK se bo za končne kazni odločil po končanem procesu, lahko pa pričakujemo diskvalifikacije vseh goljufov, prepovedi nastopov na prihodnjih olimpijskih igrah, izključitve številnih uradnih oseb, spremstva in državnih uradnikov …

Prekrškarje in morebiti tudi nacionalne zveze bodo lahko s svojih tekmovanj izločile tudi krovne panožne zveze.

Isinbajeva v nadzornem odboru ruske protidopinške agencije

Jelena Isinbajeva Jelena Isinbajeva Foto: Reuters Dvakratna olimpijska prvakinja v skoku ob palici Jelena Isinbajeva je postala predsednica nadzornega odbora ruske protidopinške agencije. Štiriintridesetletna Rusinja je avgusta sklenila bogato športno pot, potem ko je postalo dokončno jasno, da Rusija ne bo smela nastopiti na olimpijskih igrah v Riu.

Isinbajeva je že v preteklosti kritizirala odločitve Wade, češ da so sankcije neutemeljene. Zahtevala je tudi dosmrtno prepoved nastopanja za rojakinjo Julijo Stepanovo, ki je po razkritju afere zapustila rodno državo. Isinbajeva je tudi glavna kandidatka za predsednico ruske atletske zveze, ki je suspendirana od novembra 2015.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin