Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
21. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Natisni članek

Pregled leta 2016 Janja Garnbret Janja Garnbret Domen Prevc Rok Vodišek Blaž Janc Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 21. 12. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Mladi upi

Mladenka in mladeniči, ki žlahtnijo slovenski šport

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Slovenski šport premore izjemno veliko talentov. Redakcija Sportala je izbrala nekaj najbolj izstopajočih. To so Luka Dončić, Tim Gajser, Janja Garnbret, Blaž Janc, Luka Janežič, Domen Prevc in Rok Vodišek. Po abecedi - od D do V.

Košarkar Luka Dončić, letnik 1999, Real Madrid

Luka Dončić | Foto: Iz Ljubljane je v Real odšel še kot deček. Že pred polnoletnostjo Luke Dončića pa iz Madrida tedensko prihajajo novice o presežkih. Dobra dva metra visoki sin nekdanjega košarkarja, zdaj pa trenerja Ilirije Saše Dončića je dejansko talent svetovne kategorije.

Ne, ne dobiva minutnih drobtinic za nabiranje izkušenj. V enem od najslovitejših klubov na svetu ima v izostreni konkurenci v družbi superzvezdnikov v evroligi konkretno vlogo z več kot 15-minutnim povprečjem, sedmimi točkami in po tremi skoki ter podajami. Da, tudi odloča tekme.

Zato ni čudno, da naj bi si ga v reprezentančnem dresu želeli tako Španci kot Srbi. A oba z očetom zatrjujeta, da je Slovenija edini izbor. Selektor in navijači nestrpno pričakujejo, kdaj bo napočil dan, ko bo oblekel reprezentančni dres.  

Motokrosist Tim Gajser, letnik 1996, Honda Gariboldi Racing

tim gajser | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Tudi za Timom Gajserjem je fantastično leto. Že prvo sezono v elitnem motokrosističnem razredu MXGP je končal kot skupni zmagovalec. In to najmlajši v zgodovini.

Na zmagovalnem odru je na 18 dirkah stal kar 16-krat. S spojem samozavesti in skromnosti je 20-letnik v Sloveniji skoraj čez noč postal zvezdnik v športu, ki so mu doslej mediji namenjali bore malo pozornosti.

V domačem kraju so mu pripravili nepozaben sprejem.

Na izboru za športnika leta je prehitel srebrnega kajakaša iz Ria Petra Kauzerja in se uvrstil le za Petrom Prevcem in Vasilijem Žbogarjem.

Plezalka Janja Garnbret, letnik 1999, Šaleški alpinistični odsek

Janja Garnbret | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Pri 17 letih je najboljša na svetu. Korošica Janja Garnbret je svetovna članska in mladinska prvakinja v težavnostnem plezanju. Poleg tega je osvojila tudi skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji z balvanskim plezanjem.

Društvo športnih novinarjev jo je izbralo za najobetavnejšo slovensko športnico. V skupnem izboru zanjo sanjskega leta 2016 pa je zaostala le za olimpijskima junakinjama Tino Trstenjak in Ano Velenšek.

Še dodatno energijo ji vliva plezalni in življenjski sopotnik Domen Škofic, skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnostnem plezanju.

Rokometaš Blaž Janc, letnik 1996, Celje Pivovarna Laško

janc rokometna reprezentanca slovenija svedska rokomet | Foto: Reuters Foto: Reuters Če opazujete Blaža Janca med igro, se rokomet zdi tako enostaven. Vse na igrišču, od napadalnih in obrambnih nalog do vsega vmes, počne z izjemno lahkoto. Čeprav je komaj dopolnil 20 let, ima že precej izkušenj, saj je v ligi prvakov zaigral že kot 15-letnik.

V letošnjem letu je debitiral za člansko reprezentanco, ji pomagal do uvrstitve na svetovno prvenstvo in se zavihtel tudi v olimpijsko ekipo. V Riu je bil z 28 goli prvi slovenski strelec in eden igralcev, ki so najbolj opozorili nase.

Brez pravega počitka je zajadral v regionalno ligo in ligo prvakov. V prvi je najboljši strelec s 102 goloma na 15 tekmah in najboljšim povprečjem zadetkov. Med evropsko rokometno elito je prvi celjski strelec.

Vsak igralec je nadomestljiv, mladenič z Loga pri Sevnici pa spada med tiste, ki se jih v igri najbolj pogreša, ko jih ni. Protinapadi so njegov element. Igra tako na krilu kot na zunanjem položaju, počitka na klopi praktično ni deležen. Iz Celja bo kljub pogodbi do leta 2019 odšel prej ali slej. Vprašanje je le, v katerega od najboljših svetovnih klubov. In za kakšno odškodnino.

Atlet Luka Janežič, letnik 1995, AK Kladivar

Luka Janežič Rio polfinale | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA Biti najboljši na najpomembnejših tekmah je izziv. Za številne, ki klecnejo pod težo lastnih in pričakovanj drugih, pogosto prevelik. Tekač na 400 metrov Luka Janežič na olimpijskih igrah, pri 20 letih so bile to seveda njegove debitantske, ni tekel le osebnega rekorda, ampak tudi državnega.

Finalist evropskega prvenstva je s časom 45,07 sekunde ostal nekoliko prekratek za finale Ria. A gre vseeno za odličen dosežek mladeniča iz Vodic, ki bo gotovo še lahko razvijal svoj potencial.

Janežič je zastavonoša novih obrazov v slovenski atletiki.

Smučarski skakalec Domen Prevc, letnik 1999, Skakalni klub Triglav Kranj


Domen Prevc | Foto: Sportida Foto: Sportida Družina Prevc je svetovni fenomen. Na tekmo svetovnega pokala je kot prva poslala tri brate. Medtem ko aktualnemu zmagovalcu svetovnega pokal Petru to sezono ne gre vse po načrtih in srednji brat Cene še ni na ravni najboljših, je kot meteor zablestel najmlajši Domen.

Izkušnje je med skakalnimi zvezdniki nabiral že v lanski sezoni in si priskakal dve drugi mesti. Letošnja zima je do zdaj zanj sanjska.

Sedem tekem, štiri zmage, pet zmagovalnih odrov in prepričljivo vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred začetkom novoletne skakalne turneje – 30. december – velja za enega od njenih glavnih favoritov. Prevcomanija se torej nadaljuje. Konkurenci pa je odleglo, ker Prevčevi na zalogi nimajo še kakšnega fanta.

Nogometaš Rok Vodišek, letnik 1998, Olimpija Ljubljana

Rok Vodišek Olimpija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Šele pred kratkim je postal polnoleten, a Rok Vodišek si je po prihodu trenerja Luke Elsnerja k Olimpiji trdno nadel rokavici prvega vratarja. Na rezervno klop je stalni član mlajših reprezentančnih kategorij posadil kar 19 let starejšega nekdanjega reprezentanta Aleksandra Šeligo.

Na 14 prvenstvenih in treh pokalnih tekmah je dobil 11 golov. Vodišek je Olimpijin dolgoročni projekt, ki pa z izjemo spomladanske epizode v Šenčurju ni odšel na kaljenje v katerega od rezultatsko skromnejših klubov, kot je pogosto praksa v podobnih primerih.

Dijak šišenske gimnazije, ki prihaja iz Vnanjih Goric, podobno kot Jan Oblak nosi številko 13. Tudi Škofjeločan je med Olimpijini vratnici stopil rosno mlad. Je mogoče, da v Ljubljani raste in se razvija še en igralec za top klube?

Še so talenti

To je le izbor nekaterih najvidnejših mladih športnikov. Ne gre pozabiti, da je sijajni Jan Oblak star tudi komaj 23 let, vroči mariborski napadalec Luka Zahovič 21, reprezentanta Miha Zajc in Andraž Šporar 22. Precej obetajo alpska smučarka Meta Hrovat, skakalka Ema Klinec in rokometašica Tjaša Stanko. Seznam pa seveda še zdaleč ni končan. Na srečo in veselje slovenskega športa.

Ne spreglejte