Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
21. 9. 2012,
8.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marcos Tavares

Petek, 21. 9. 2012, 8.24

8 let

Marcos Tavares: Bilo bi mi v čast, če bi lahko igral za Slovenijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nesporni junak Maribora pri veličastni zmagi nad Panathinaikosom. Podajalec pri prvem zadetku, sodeloval je pri drugem in se podpisal pod tretjega.

Najprej je izsilil enajstmetrovko in jo nato hladnokrvno spremenil v gol. Marcos Tavares. ''Za nas je izjemnega pomena. Veliko dela naredi v obrambi in gradi naše napade. Tudi z odnosom, ki ga kaže na igrišču in ob njem, je lahko vsem vzor,'' je o kapetanu povedal trener Maribora Darko Milanič. Brazilec je nesporna ikona zdajšnjega rodu najbolj trofejnega slovenskega kluba.

Pred začetkom nastopanja v ligi Europa ste si želeli preseči dosežek iz minule sezone, ko ste osvojili točko, že po prvi tekmi pa imate kar tri … Noro. O tem smo sanjali in zdaj so se nam želje uresničile. Neverjetno, a resnično. Zaslužili smo si zmago. Od prve do zadnje minute smo igrali res dobro in s skupnimi močmi prišli do velike zmage. Bilo je čudovito. Ste nad tem, kako ste premagali slovitega tekmeca, presenečeni? Ne, niti najmanj. Trdo smo delali za to, da bi nam uspelo in zdaj nam je. Ta ekipa Maribora diha kot eno. Vsi si pomagamo med seboj in tvorimo izjemen kolektiv. V tem je največja moč Maribora, kar smo tokrat vnovič dokazali. Vselej se ti ne izide, a pri Mariboru imamo vedno iste cilje. Ne glede na to, kdo nam stoji nasproti, si želimo zmagati.

Koliko so vam pomagale izkušnje iz Evrope, ki ste jih dobili v minuli sezoni? Veliko. Že lani smo pred domačimi navijači igrali zelo dobro in videli, da smo lahko konkurenčni. Smo pa bili malce neizkušeni, kar nas je stalo boljših rezultatov. Na vseh treh domačih tekmah smo vodili, pa potem nikoli nismo zmagali. Zdaj smo naredili korak naprej, postali smo bolj zreli in prišli do tako želenih treh točk.

Boste zmago proslavili? Bom, a zelo umirjeno. Proslavljal bom s svojo družino.

Cilj ste že presegli, česa si želite zdaj? Naslednji cilj je, da že na novi tekmi spet zmagamo. Poskušali bomo zmagati na vseh tekmah, ki so pred nami. Tako je, kot sem že rekel, vedno. Najprej nas čaka prvenstvo, nato gostovanje v Rimu. Tudi proti Laziu bomo šli na tri točke. Naredili bomo vse, da se tudi iz Italije vrnemo s pozitivnim izidom.

Je Panathinaikos najmanj zahteven nasprotnik v skupini? Ne, še zdaleč ne. Grki se lahko merijo z Laziem in Tottenhamom. Gre za dobro ekipo z nekaj vrhunskimi nogometaši. Pa tudi tradicija tega kluba je spoštovanja vredna. Je pa jasno, da so prav vse ekipe, ki nam jih je namenil žreb, zelo dobre. Gre za bogate klube z dolgoletno tradicijo nastopanja v Evropi. Predali se pa nikoli in nikjer ne bomo. Na vsaki tekmi bomo dali vse od sebe, da pridemo do točke ali treh.

Verjamete tudi v dosežek, ki bi mejil na senzacijo – preboj v nadaljnje tekmovanje? Seveda. Seveda verjamem. Vsi skupaj delamo na tem, da bi nam uspelo. Vsi smo prepričani, da nam lahko.

Je igranje v ligi Europa za klube, kot sta Maribor in Dinamo, bolj primeren, kot je igranje v ligi prvakov? Tukaj lahko zmagujete, tam bi, kot so spet dokazali Zagrebčani, ki so vas izločili v kvalifikacijah, verjetno izgubljali? Kaj pa vem. To sta dve različni tekmovanji. Seveda je jasno, da je liga prvakov bolj zahtevna od lige Europa. A ne glede na to, kje igraš, je pomembno predvsem, da zmagaš. Bolje je zmagovati v malce manj pomembnem, a še vedno zelo kakovostnem tekmovanju, kot pa izgubljati v boljšem. Sem pa prepričan, da bomo še imeli priložnost za igranje v ligi prvakov. Vse bomo naredili, da nam bo naslednjič, ko bomo tako blizu, uspelo.

Sami ste igrali odlično. Že pred tem ste sodelovali pri obeh zadetkih, nato pa postavili končni izid. Z novim, 13. evropskim zadetkom v majici Maribora … Res? Že trinajstkrat sem zadel? Super! Nisem vedel. Ta podatek me zelo veseli. Upam in verjamem, da bo v prihodnosti teh zadetkov še več.

V Mariboru ste že štiri leta in pol. Ste ikona, pravzaprav že legenda kluba. Boste v Ljudskem vrtu ostali do konca aktivne nogometne poti? Upam, da bom. Tukaj se počutim res dobro. Pred kratkim sem podpisal pogodbo do leta 2017, a verjamem, da bom tudi pozneje še igral nogomet. Želim si, da bi še enkrat podaljšal pogodbo in v Mariboru ostal še dlje.

Je ta sezona vaša najboljša v Mariboru doslej? Da, lahko bi rekel, da je. Bodo pa prišle še boljše. O tem sem prepričan. Že v naslednji bo bolje, potem pa še bolje in bolje.

Že dolgo časa ste v Sloveniji, a državljanstva še nimate. Ga boste dobili? Verjamem, da bom. Ne vem natančno, kako daleč je stvar, a upam, da bom kmalu postal slovenski državljan. V tej državi se počutim domače, v Mariboru uživam.

Z morebitnim državljanstvom pa bo prišla tudi pravica do nastopa v slovenski izbrani vrsti. Že večkrat ste omenili, da bi si želeli obleči dres Slovenije. Še vztrajate pri tem? Seveda. Bilo bi mi v veliko zadovoljstvo in v čast, če bi lahko igral za Slovenijo. To bi bilo super. Če bo do tega kdaj prišlo, bom zelo, zelo ponosen in vesel.

Ne spreglejte