Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2024,
19.15

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Franc Ekar Viki Grošelj Vojko Orel Janez Penca Bloudkove nagrade Anže Lanišek Anže Lanišek

Nedelja, 11. 2. 2024, 19.15

2 meseca, 2 tedna

Pomembne spremembe pri podeljevanju Bloudkovih nagrad

Lanišek, Penca, Orel in Ekar dobitniki Bloudkovih nagrad za 2023

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Anže Lanišek | Smučarski skakalec Anže Lanišek je letošnji prejemnik Bloudkove nagrade za vrhunski mednarodni športni dosežek. | Foto Guliverimage

Smučarski skakalec Anže Lanišek je letošnji prejemnik Bloudkove nagrade za vrhunski mednarodni športni dosežek.

Foto: Guliverimage

Bloudkove nagrade za leto 2023, najvišja državna priznanja za šport, so prejeli smučarski skakalec Anže Lanišek za vrhunski mednarodni športni dosežek, trojica pa za življenjsko delo v športu, to so Janez Penca, Vojko Orel in Franc Ekar. Slednji, nekdanji predsednik Planinske zveze Slovenije, se je v imenu nagrajencev zahvalil za priznanja.

Anže Lanišek | Foto: Bor Slana/STA Anže Lanišek Foto: Bor Slana/STA

Poleg štirih nagrad je odbor podelil tudi deset plaket, ki so jih dobili za življenjsko delo v športu Franc Hočevar, Matjaž Jemec, Zdenko Mikulin, Danilo Vladimir Sergaš, za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa organizacijski odbor maratona treh src ter Zvone Dežnak, Edvard Hafner, Samo Masleša in Janez Slatinšek, za pomemben tekmovalni dosežek pa Vita Lukan.

Smučarski skakalec Anže Lanišek:

Na 59. podelitvi sta navzoče pozdravila predsednica republike Nataša Pirc Musar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Poročilo je podal predsednika odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj, vrhunski alpinist Viktor Grošelj.

Nagrajenci za leto 2023. | Foto: Bor Slana/STA Nagrajenci za leto 2023. Foto: Bor Slana/STA

Večji denarni sklad

Do razpisnega roka je na odbor za podelitev letošnjih nagrad in priznanj prispelo 60 vlog za 50 nominirancev. "Zadnja štiri leta, letos Bloudkov odbor v sedanji sestavi zaključuje svoj mandat, je bilo iz leta v leto izbor težji. Prav zaradi izjemnega razvoja slovenskega športa ter posledično vrhunskih dosežkov, tako pomembnih za Slovenijo, smo se člani odbora, potem ko nam je uspelo povečati denarni sklad in ga izenačiti s skladom za najvišja priznanja na področju kulture, vztrajno ukvarjali še z dvema drugima zakonodajnima pobudama," je povedal Grošelj.

Vrhunski alpinist Viki Grošelj je predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj. | Foto: Boštjan Podlogar/STA Vrhunski alpinist Viki Grošelj je predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj. Foto: Boštjan Podlogar/STA

Prva je bila, da se v letu olimpijskih iger število nagrad lahko poveča za vse prejemnike olimpijskih medalj. "Tudi za tiste, ki v preteklosti Bloudkove nagrade še niso prejeli. Najprej zato, ker si jo po našem mnenju zaslužijo, a tudi zato, ker bi s tem omogočili odboru, da bi lahko nagrajeval tudi vrhunske športnike neolimpijskih športov, pa tudi trenerje, športne funkcionarje in druge zaslužne delavce v športu. Z veseljem sporočam, da nam je, ob soglasni podpori vseh političnih opcij v našem parlamentu, to tudi uspelo," je pojasnil Grošelj.

Pomembna sprememba pri podeljevanju Bloudkovih nagrad

Državni zbor je 18. oktobra z vsemi 86 glasovi navzočih poslancev potrdil predlogu dopolnitve zakona o Bloudkovih priznanjih. V obstoječi zakon so tako vnesli določilo, po katerem bo športnica ali športnik, ki dobi olimpijsko, paraolimpijsko, medaljo na olimpijadi gluhih in naglušnih ali medaljo na šahovski olimpijadi samodejno prejel tudi Bloudkovo nagrado.

Odbor v tej sestavi športnicam in športnikom, ki bodo po novem zakonu Bloudkova nagrade prejeli za nazaj, te podelil na posebnem dogodku v tem letu. "Druga sprememba, za katero se zavzemamo, pa je, da naj Bloudkova nagrada vsem prejemnikom prinaša enako priznanje in zakonske pravice, ne glede na obrazložitev, zakaj so jo prejeli. Bloudkova nagrada bo le tako ostala enaka in nedeljiva. To je tudi njen namen, pomen in veličina," je Grošelj označil eno od ključnih prioritet Bloudkovega odbora v prihodnji sestavi.

"Priznanja prinašajo tudi finančni dodatek, za nagrado v višini okrog 11.000 evrov. Športnik, nosilec Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek, pa je upravičen tudi do posebnega dodatka k pokojnini. A slednje sedaj še ne velja tudi za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa, ki je tretja utemeljitev nagrade," je pojasnil Grošelj.

Preberite še:

Bloudkove nagrade 2022
Sportal Skakalcem, Kranjcu, Mastnaku in Kotnikovi najvišje državno priznanje za šport
Ne spreglejte