Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2011,
13.10

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jani Brajkovič Tour de France Tour de France Vuelta Vuelta

Sreda, 14. 9. 2011, 13.10

1 leto, 11 mesecev

Jani Brajkovič: Tour še vedno ostaja glavni cilj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski kolesar Jani Brajkovič bo decembra praznoval že 28 let. Že leta 2006 je na Vuelti kolesaril v zlati majici vodilnega in s tem potrdil svojo nadarjenost.

Pet let zatem mu še ni uspelo nobene tritedenske dirke končati v deseterici najboljših! Kljub temu ostaja pri svojih načrtih in bo vztrajal na poti, ki si jo je začrtal že dolgo nazaj.

Kako lahko ocenite vaš letošnji nastop na Vuelti? Sem razočaran. Ne iščem izgovorov in opravičil. Rezultat je takšen, kot je in vsekakor lahko nekaj pozitivnega potegnem iz tega. Že pred dirko sem bil v dilemi, ali lahko v tako kratkem obdobju znova dosežem takšno raven pripravljenosti, s katero sem začel dirko po Franciji.

Letošnja dirka po Španiji je bila vaša šesta tritedenska dirka v karieri. Zakaj vam ne uspe doseči takšnega rezultata kot na tedenskih dirkah? Pri teh dirkah je težava, ker so le tri na leto. Če pravilno ne tempiraš forme, je težko tri tedne zdržati v takšnem ritmu. Za letošnjo dirko po Franciji sem bil izjemno pripravljen in verjamem, da če ne bi padel, bi se mi zagotovo dobro izšlo. Na dirki po Španiji ni bilo tako, kot sem želel in pričakoval.

Letos ste dobili izjemno priložnost z vlogo kapetana na Touru in Vuelti. Ni vam je uspelo izkoristiti. Bo to kaj spremenilo načrte za prihodnost? Zagotovo bo dirka po Franciji v prihodnjih letih eden mojih največjih ciljev. Kot veste, bosta v ekipi tudi brata Schleck, kar pomeni, da bom še težje dobil proste roke. V začetku sezone bom skušal na kakšni tedenski etapni dirki doseči dober rezultat. Nato se bom prilagodil programu in željam ekipe.

Nepričakovana združitev ekip RadioShack in Leopard-Trek vam je zagotovo prekrižala načrte? Ekipa bo zagotovo zelo močna. Zame to pomeni manj svobode in dirkanja za svoj rezultat. Pričakujem, da na Touru ne bom imel prostih rok, medtem ko na preostalih dirkah ne pričakujem težav.

Razmišljate o tem, da bi po sedmih letih zamenjali ekipo? Situacija je v tem trenutku zelo težavna. Večina ekip za prihodnjo sezono je polnih in za zdaj ostajam v RadioShacku.

Razvoj dogodkov v zadnjih mesecih kaže na to, da kolesarji niste nič vedeli o združitvi ekip. Menite, da je bilo ravnanje Johana Bruyneela korektno? Odvisno, s katere plati gledaš na to, kar se je zgodilo. Če imaš priložnost, da imaš vrhunsko ekipo za 15 milijonov evrov in imaš v ekipi brata Schleck in Cancellaro, je to zagotovo dobra poteza. Po drugi plati bo brez dela ostalo veliko kolesarjev in spremljevalnega osebja. Pričakujem, da bo brez dela ostalo 30 ali 40 ljudi. Če si menedžer, je takšna združitev zagotovo dobra poteza.

Se vam je vsaj "sanjalo", kaj se obeta? Sam nisem vedel nič o tem. Zelo malo spremljam medije in sprva sem nekaj o tem slišal v glavnini, ko so nas začeli kolesarji drugih ekip spraševati o tem. Nekaj dni zatem so se že pojavili prvi članki v medijih, iz katerih smo tudi izvedeli, kaj se dogaja. Tega doslej nisem bil vajen. Vsekakor to dogajanje ni pozitivno vplivalo na vzdušje v ekipi in na naše dirkanje.

Kaj bo z Gregoryjem Rastom in Benom Hermansom, ki sta pred tem objavila, da se iz ekipe RadioShack selita v Leopard-Trek? Lahko bi rekli, da sta šla iz dežja pod kap! V tem trenutku ne vem, ali bosta ostala v ekipi ali ne. Če ju ne bo, bo to zanju zelo tragično, saj sta bila zelo vesela, da sta podpisala dobri pogodbi.

Kdo bo potegnil kratko? Leopard ali RadioShack? Sprva se je govorilo, da bo Leopard razpadel in se bodo pridružili nam. Po zadnjih informacijah bo RadioShack vrnil Pro Team licenco in se bosta sponzorja RadioShack in Nissan pridružila Leopardu. To pomeni, da pogodb ne bodo mogli prekiniti kolesarji ekipe Leopard-Trek.

To pomeni, da ostaja upanje za vas? Bo Cancellara ostal? Za zdaj ostajam v RadioShacku. Ne verjamem, da bodo Cancellari dovolili, da odide drugam. Po drugi strani je Bruyneel znan po tem, da ne ovira kolesarjev, ki se v ekipi ne počutijo dobro in bi radi odšli drugam.

Sezona še ni končana. Pred vami je nastop na svetovnem prvenstvu. Kakšni so cilji? Če bom tisti pravi, bi lahko kronometer dobro odpeljal. Na cestni dirki bom skušal čim bolje pomagati preostalim članom reprezentance.

Imate nato v načrtu nastop še na kateri dirki? Upam, da bom lahko nastopil na etapni dirki po Pekingu. Na slednji bo na sporedu 13 kilometrov dolg posamičen kronometer. Poleg tega se ena etapa konča s ciljnim vzponom. Rad bi dobil še kakšno točko za svetovno lestvico.

Kaj je prinesel sistem točkovanja, ki določa, kakšno licenco bo od Mednarodne kolesarske zveze prejela posamezna ekipa? Zdaj so pomembne le točke, kar tudi določa ceno kolesarju. Ekipe so začele kupovati kolesarje, ki nastopajo za kontinentalne ekipe, ker za isto plačilo dobijo več točk, kot če bi za ta denar kupili kolesarja iz Pro Team ekipe. Vrednost kolesarjev iz kontinentalnih ekip je narasla. Posledično dobri kolesarji, ki nastopajo za Pro Team ekipe in nimajo točk, niso vredni nič. To je velika napaka, ki jo je storila Mednarodna kolesarska zveza.

Teoretično imata torej Jure Kocjan in Robert Vrečer, ki sta na lestvici dirk evropskega koledarja uvrščena zelo visoko, dobro pogajalsko izhodišče? Seveda. O Juretu ne morem nič reči, ker ne vem, kje se je dogovarjal (je že podaljšal pogodbo z ekipo Team Type 1, op. p.). Vem, da se je za Roberta zanimalo kar nekaj ekip najvišjega ranga, saj ima veliko točk in je dober kolesar. Dejstvo je, da ni mogel rezultatov doseči na največjih dirkah, na katerih ni mogel nastopiti. Vsekakor so pa kolesarji teh ekip veliko bolj zanimivi kot kolesarji Pro Team ekip, ki nimajo točk. Dejstvo je, da si takšnega sistema nihče ne želi in upam, da se bo to v prihodnje spremenilo.

Kaj menite o novicah, da se obeta tudi združitev ekip Saxo Bank-SunGard in Astana? To zagotovo ni dobro. Spet bo brez dela 30 ali 40 ljudi. Dejstvo je, da največjim ekipam primanjkuje denarja. Situacija ni rožnata. Za ekipo RadioShack vem, da bi imela v prihodnji sezoni 40 odstotkov manjši proračun kot letos. Z združitvijo pa je situacija povsem drugačna.

Ne spreglejte