Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2016,
7.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ivica Kostelić Miha Podgornik

Petek, 11. 3. 2016, 7.03

6 let, 6 mesecev

Ivica Kostelić na nov podvig v slovenski družbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Legendarni hrvaški smučar Ivica Kostelić bo aprila prečkal Islandijo, domovino žene Elin. Na enomesečnem izzivu se mu bo pridružil tudi Miha Podgornik, ki bo dokumentiral ekstremni podvig.

Ivica Kostelić, 36-letni hrvaški alpski smučar, ki je v svoji dolgoletni karieri osvojil (skoraj) vse, kar se je osvojiti dalo, je pred dnevi presenetil z napovedjo, da se po koncu letošnje sezone podaja na nov izziv. Na smučeh in peš bo poskusil prečkati Islandijo, rodno domovino njegove žene Elin.

Včeraj je na družbenih omrežjih razkril tudi imena spremljevalcev. Poleg domačina, 59-letnega Thorsteinna Jakobssona, ki je prehodil že vse vrhove Islandije, s svojimi aktivnostmi pa opozarja na tveganja za razvoj raka, se mu bo na 730 kilometrov dolgi poti pridružil tudi Miha Podgornik, profesor športne vzgoje, plezalec, vzdržljivostni športnik ter sin priljubljene vrtnarice, avtorice številnih knjig o gojenju rastlin ter izvrstne ultramaratonke, zdaj že pokojne Ruth Podgornik Reš. Na Sportalu smo ga že predstavili.

26-letnik iz Mošenj na Gorenjskem je med drugim že pretekel znameniti 264-kilometrski Špartatlon, lani je na seznam svojih ekstremnih podvigov dodal še Jungle maraton v Braziliji, trenutno pa dela kot pomočnik češkega strokovnjaka Tomaša Kosa, glavnega trenerja v slovenski biatlonski vrsti.

Splet naključij

Kot nam je povedal v telefonskem pogovoru – Podgornik je trenutno na svetovnem prvenstvu v Oslu na Norveškem – sta se s Kostelićem "našla" povsem po naključju. "Ivica je iskal nekoga, ki bi se mu pridružil na poti, zraven pa bi še fotografiral in snemal dogajanje. Nekdo me je priporočil, Ivica si je menda ogledal moje posnetke iz džungle in me prek elektronske pošte vprašal, ali sem se pripravljen pridružiti. K sreči sem ravno aprila prost, tudi v službi so se strinjali z mojo odsotnostjo, in približno pred tremi tedni smo se odločili, da se skupaj lotimo izziva."

Trojka se je pred dnevi srečala v Lescah na Gorenjskem, od takrat so konstantno v stiku prek spleta, naslednje srečanje pa bo že na Islandiji, kamor bo Podgornik odpotoval 29. marca, potem ko bo imel le teden dni časa, da organizira in pripravi vse, kar bo potreboval za ekstremno pustolovščino.

Organizacijski zalogaj

"Časa bo res malo, organizacijskih obveznosti pa je res veliko. Kar zadeva pripravljenost, sem pripravljen toliko, kot sem, tako ali tako stalno migam.

Z nasveti mi bo v veliko pomoč tudi oče, (Rajko Podgornik Reš se je večkrat udeležil ekstremnega, 1.800 kilometrov dolgega tekmovanja Iditarod Trail Invitational na Aljaski – lotil se ga je na tekaških smučeh –, op. a.), posodil mi bo tudi sani, ki jih je na teh odpravah uporabljal," je povedal Podgornik, ki je pred dnevi kupil tudi dron. Z njim bo lahko dokumentiral dogajanje na poti, ki naj bi ga na koncu zapakirali celo v dokumentarni film.

Večino poti, Kostelić ocenjuje, da okrog 80 odstotkov, naj bi opravili na tekaških smučeh, ostalo peš. Spali bodo v spalnih vrečah in šotorih, na saneh bodo tovorili približno 50 kilogramov tovora, uživali pa bodo predvsem dehidrirano hrano, ki se skuha ob dodatku vroče vode. Podobno kot to prakticirajo vojaki na terenu.

Reke in vetrovi bodo največji izziv

Podgornika najbolj skrbijo reke. Na poti jih bodo prečkali več kot sto in pri temperaturah minus 15 pod lediščem, to ne bo tako preprosto. "Pri nižjih bo še šlo, pri višjih pa bo to precej težje," pravi Miha.

Druga težava bodo verjetno vetrovi, ki znajo pokazati zobe tudi s hitrostjo več kot sto kilometrov na uro.

Celotno dogodivščino bodo z javnostjo delili na družbenih omrežjih – dobršen del Islandije je dobro pokrit z omrežjem –, kjer signala ni, si bodo v primeru kritičnih situacij pomagali s satelitskim telefonom. Del poti naj bi jih spremljala tudi Ivičina sestra Janica Kostelič, približno 20 dni pa bodo hodili po predelih, kjer bodo odvisni samo od sebe in lastne iznajdljivosti.

Oče je navdušen, mama blizu nezavesti

Vodja in pobudnik odprave, hrvaški šampion, ki v tekmovalnem smislu vedno bolj bledi – na zadnji slalomski tekmi v Kranjski Gori se ni uvrstil niti v finalno vožnjo –, ocenjuje, da bi za pot, ki naj bi se končala v Reykjaviku, potrebovali nekaj več kot mesec dni.

Kot je povedal za Večernji list je bil oče Ante nad novico o sinovem ekstremnem načrtu navdušen, mama Mica pa je skoraj padla v nezavest.

Na vprašanje, kako bo ukrepal, če koleno, ki so mu ga operirali že več kot desetkrat, ne bo zdržalo, pa je Kostelić odgovoril v svojem slogu. S seboj bo vzel tablete proti bolečinam.

Ne spreglejte