Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
7. 2. 2019,
20.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

Natisni članek

top 10

Četrtek, 7. 2. 2019, 20.00

5 let, 2 meseca

top 10 - najbogatejši športni klubi na svetu

Ekskluzivni klubi, v katerih se pretakajo milijarde

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

Kateri so najbogatejši športni klubi na svetu? V rubriki Top 10 tokrat odgovarjamo na to vprašanje, ki ga že od leta 2010 vsako podajo pri ameriški poslovni reviji Forbes. Po trije najbogatejši prihajajo iz ameriškega nogometa, nogometa in košarke. Predstavnik edinega preostalega je bejzbol.

Navijačice Dallas Cowboys, katerih tekme so vedno spektakel. | Foto: Reuters Navijačice Dallas Cowboys, katerih tekme so vedno spektakel. Foto: Reuters

Dallas Cowboys (ameriški nogomet): 4,18 milijarde evrov

Ekipa ameriškega nogometa iz mesta v Teksasu, kjer s košarkarsko žogo v rokah po novem navdušuje slovenski zvezdnik Luka Dončić, je že tretje leto v nizu na vrhu lestvice najbogatejših športnih klubov na svetu in tudi prvi športni klub, ki je presegel vrednost štirih milijard ameriških dolarjev oziroma tudi evrov.

Dallas Cowboys, ki se lahko pohvalijo z vseskozi razprodanimi štadioni tako doma kot v gosteh, se lahko pohvalijo z osmimi nastopi na Super Bowlih, kar je drugi najboljši dosežek v zgodovini lige NFL. Petkrat, nazadnje leta 1995, so bili tudi prvaki.

V primerjavi s Forbesovo lestvico iz leta 2017 je njihova vrednost še nekoliko poskočila, in sicer za 14 odstotkov. Vrednost Dallas Mavericks, ki so v lasti 76-letnega ameriškega milijarderja Jerryja Jonesa, pa naj bi v prihodnosti še rastla.

Štadion Old Trafford je svetišče za navijače Manchester Uniteda, ki jih po svetu mrgoli. | Foto: Reuters Štadion Old Trafford je svetišče za navijače Manchester Uniteda, ki jih po svetu mrgoli. Foto: Reuters

Manchester United (nogomet): 3,59 milijarde evrov

Čeprav jim v zadnjih sezonah ne gre vse po željah in so daleč od boja za lovorike tako v Angliji kot tudi v Evropi, so nogometaši Manchester Uniteda oziroma njihov klub tržno zelo zanimivi. To dokazuje tudi njihova neprestana prisotnost na lestvici najbogatejših športnih klubov na svetu. Od lestvice, ki jo je Forbes objavil leta 2010, so vseskozi med najbogatejšimi petimi.

Tudi v letu 2018 je njihova vrednost zrastla, in sicer za 12 odstotkov, rastla pa naj bi tudi v prihodnosti.

Tudi na Old Traffordu imajo prste vmes Američani, klub je od leta 2015 v lasti družine Glazer. Sprva je bil lastnik Malcolm Glazer, po njegovi smrti sta klub v roke dobila njegova sinova Avram in Joel Glazer.

Kultni Santiago Bernabeu, na katerem tekme že od leta 1947 igra Real Madrid. | Foto: Reuters Kultni Santiago Bernabeu, na katerem tekme že od leta 1947 igra Real Madrid. Foto: Reuters

Real Madrid (nogomet): 3,56 milijarde evrov

Najuspešnejši evropski nogometni klub, ki je v zadnjih petih letih kar štirikrat postal evropski prvak, je bil od nekdaj klub glamurja in spektakla, kar pomeni, da je tudi eden od najbogatejših.

Tudi Real Madrid se je na Forbesovi lestvici vselej razen ob prvi lestvici leta 2010, ko je bil šesti, vselej razvrstil med pet najbogatejših športnih klubov na svetu, tri leta v nizu – med letoma 2013 in 2015 – pa je bil povsem na vrhu.

Čeprav je njegova vrednost v primerjavi z letom 2017 poskočila za 14 odstotkov, so se morali pri Realu v lanskem letu sprijazniti z "zgolj" tretjim mestom.

Camp Nou. Sveti kraj za vsakega, ki prisega na Lionela Messija in druščino. | Foto: Reuters Camp Nou. Sveti kraj za vsakega, ki prisega na Lionela Messija in druščino. Foto: Reuters

Barcelona (nogomet): 3,54 milijarde evrov

Največji tekmec Reala z nogometnih igrišč je njegov tekmec tudi, ko beseda nanese na denar. Barcelona, ki Madridčane v španskem prvenstvu v zadnjih letih redno pušča za seboj, na borzi v zadnjem času v primerjavi s kraljevim klubom iz Madrida redno doživlja "poraze".

No, kljub temu so lahko v Kataloniji zadovoljni, njihova vrednost je v zadnjih letih vseskozi v vzponu. V primerjavi s prvo Forbesovo lestvico iz leta 2010 je štirikrat višja in nič ne kaže, da bo v prihodnosti kaj drugače.

Barcelona je sicer najuspešnejša španska ekipa zadnjega desetletja, ko beseda nanese na tekmovanja na domačih tleh. V zadnjih desetih letih je namreč osvojila kar sedem naslovov španskega državnega, šest lovorik pokalnega in šest naslovov španskega superpokalnega prvaka.

New York Yankees tekme igrajo na štadionu Yankee v Bronxu, v New Yorku. | Foto: Reuters New York Yankees tekme igrajo na štadionu Yankee v Bronxu, v New Yorku. Foto: Reuters

New York Yankees (bejzbol): 3,48 milijarde evrov

Najbolj priljubljena bejzbolska ekipa na svetu, ki prihaja iz New Yorka, je tudi z naskokom najuspešnejša ekipa severnoameriške profesionalne lige MLB. Do zdaj je osvojila kar 27 naslovov prvaka, kar je 16 več od njenega najbližjega zasledovalca na tej lestvici.

Tudi New York Yankees so vseskozi prisotni na lestvici najbogatejših klubov na svetu. Nižje od četrtega mesta od četrtega mesta od leta 2010, ko so pri Forbesu prvič objavili lestvico najbogatejših, niso bili.

Lastnika jenkijev sta brata Hal in Hank Steinbrenner, ki sta klub v roke dobila od svojega očeta Georgea Steinbrennerja, ki je bil lastnik dolgih 37 let, vse do smrti leta 2010.

Tekme New England Patriots na štadionu Gillette so spektakel. | Foto: Reuters Tekme New England Patriots na štadionu Gillette so spektakel. Foto: Reuters

New England Patriots (ameriški nogomet): 2,96 milijarde evrov

Še en klub, ki ga lahko od blizu redno spremlja slovenski športnik. Občasni nogometni reprezentant Antonio Mlinar Delamea, ki je član New England Revolution. Ti nastopajo v severnoameriški nogometni ligi MLS, imajo pa istega lastnika kot veliko bolj slovit klub, ki igra ameriško različico nogometa.

Na čelu obeh je 77-letni ameriški bogataš Robert Kraft. Očitno opravlja dobro delo, vrednost New England Patriots je vseskozi v vzponu.

Sploh v tem tisočletju so New England Patriots tudi zelo uspešni, saj so od leta 2001 naprej osvojili šest naslovov prvaka lige NFL. Zadnjega lani.

Tekme New York Knicks v kultnem Madison Square Gardenu so vseskozi razprodane. | Foto: Reuters Tekme New York Knicks v kultnem Madison Square Gardenu so vseskozi razprodane. Foto: Reuters

⇒ Rubrika Top 10

New York Knicks (košarka): 3,14 milijarde evrov

Čeprav so do zdaj osvojili le dva naslova prvaka košarkarske lige NBA, oba pred skoraj pol stoletja, v letih 1970 in 1973, so New York Knicks že nekaj let vseskozi najbogatejši košarkarski klub na svetu. Medtem ko se njihov mestni tekmec Brooklyn Nets ubada s tem, kako napolniti tribune, je kultna dvorana Madison Square Garden vseskozi polna.

Kljub priljubljenosti, ki sega tudi na globalno raven, pa se v New Yorku vseskozi mučijo s tem, da bi večji pečat pustili tudi na košarkarskih parketih. Sploh v tem tisočletju so daleč od tistega, kar bi si verjetno želeli. Od leta 2000 so bili v končnici le petkrat, dlje kot do konferenčnega polfinala, ki jim je uspel v sezoni 2012/13, pa jim ni uspelo priti.

Kljub temu so v pisarnah New York Knicks, ki so v lasti holding družbe Madison Square Garden Company, ko pogledajo na finančne bilance, vseskozi lahko zadovoljni. Njihova vrednost vseskozi raste, v zadnjem letu pa je poskočila za devet odstotkov.

Košarkarji Los Angeles Lakers si dvorano Staples Center delijo s hokejisti L.A. Kings in košarkarji L.A. Clippers. | Foto: Reuters Košarkarji Los Angeles Lakers si dvorano Staples Center delijo s hokejisti L.A. Kings in košarkarji L.A. Clippers. Foto: Reuters

Los Angeles Lakers (košarka): 2,87 milijarde evrov

S 16 naslovi prvaka drugo najuspešnejše moštvo v zgodovini košarkarske lige NBA spada med najbogatejše športne klube na svetu. Tekme igra v dvorani Staples Center, ki si jo deli še s košarkarji Los Angeles Clippers in hokejisti Los Angeles Kings našega Anžeta Kopitarja.

V letu 2018 je vrednost Los Angeles Lakers poskočila za deset odstotkov, kar jezernike uvršča na drugo mesto najbogatejših klubov med tistimi, ki prihajajo iz košarkarskega sveta. Glede na to, da v Los Angeles po novem igra tudi LeBron James, kmalu pa naj bi se najboljšemu košarkarju na svetu pridružil še Anthony Davis, kar pomeni, da bodo konkurenčni za naslov, pa je mogoče pričakovati, da bodo finančne bilance v prihodnjih letih še precej boljše.

New York Giants igrajo na štadionu MetLife. | Foto: Reuters New York Giants igrajo na štadionu MetLife. Foto: Reuters

New York Giants (ameriški nogomet): 2,87 milijarde evrov

Še en klub, v katerem se vse vrti okoli ameriškega nogometa, in še en športni velikan iz New Yorka, ki velja za enega od največjih športnih trgov na svetu. New York Giants so ena izmed najbolj kultnih ekip v zgodovini lige NFL, v kateri nastopajo vse od leta 1925.

Štirikrat, nazadnje leta 2011, so bili zmagovalci Super Bowla. Štirikrat so bili prvaki v času pred sistemom tekmovanja, kot ga v najboljši ligi ameriškega nogometa na svetu poznamo danes.

Lastnika kluba sta ameriška bogataša John Mara in Steve Tisch, v primerjavi z letom pred tem pa je vrednost New York Giants v letu 2018 poskočila za šest odstotkov. Najmanj od vseh klubov, ki jih je revija Forbes uvrstila med deset najbogatejših, a še vedno dovolj, da so lahko v New Yorku zadovoljni.

Košarkarji Golden State Warriors, ki tekme igrajo v Oracle Areni, so se prvič znašli med desetimi najbogatejšimi klubi na svetu. | Foto: Reuters Košarkarji Golden State Warriors, ki tekme igrajo v Oracle Areni, so se prvič znašli med desetimi najbogatejšimi klubi na svetu. Foto: Reuters

Golden State Warriors (košarka): 2,7 milijarde evrov

Nesporni košarkarski vladarji zadnjega obdobja, ki so v zadnjih štirih sezonah osvojili tri naslove prvaka lige NBA, prvi favoriti za naslov pa so tudi letos, so se v letu 2018 sploh prvič znašli na lestvici najbogatejših desetih športnih klubov na svetu.

Steph Curry, Kevin Durant, Klay Thompson in preostali so poskrbeli, da je tako, a vprašanje, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, saj je jasno, da bo zvezdniška zasedba, ki so jo na kupu zbrali v Oaklandu, kmalu razpadla.

V primerjavi z letom pred tem je rast vrednosti Golden State Warriors poskočila za kar 19 odstotkov, kar je največ od vseh klubov med elitno deseterico najbogatejših na svetu, ki jo sklenejo.

Ne spreglejte