Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
5. 7. 2011,
21.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boštjan Nachbar Matjaž Smodiš Erazem Lorbek

Torek, 5. 7. 2011, 21.52

8 let

Boštjan Nachbar: Navijačem se bo splačalo priti v Litvo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zgodba Boštjana Nachbarja pri Efes Pilsnu ne bo ravno z zlatimi črkami zapisana v njegovi beležki. V zadnji sezoni si je celo poškodoval gleženj, za katerega pa upa, da bo prestal vse napore.

"Boki" je te dni izjemno aktiven, saj že peto leto zapored organizira košarkarski kamp v Kopru, kjer je ogromno zanimanja pri mladih košarkarjih. Čeprav je zaseden, pa veliko dnevnega časa namenja k zdravljenju gležnja, s katerim je imel obilico težav v zadnjem obdobju. Prav zaradi poškodbe je dobil teden dni več počitka kot večina reprezentantov, ki se bodo zbrali 10. julija. Srčno upa, da bo lahko na evropskem prvenstvu v Litvi v najboljši meri pomagal svoji izbrani vrsti, za katero je vedno rad igral.

Prvi ciklus vašega kampa je odlično uspel, poteka že drugi, udeležba je vnovič odlična. V Kopru se je zbralo okoli 150 otrok, prišli so tudi iz drugih držav. Verjetno imate zaradi tega dodaten razlog za nasmešek na obrazu? Moram reči, da sem zadovoljen in ponosen. V petih letih nam je uspelo razširiti kamp v enega bolj zanimivih in košarkarsko dovršenih. Rdeča nit je košarka. Vidi se, da trdo delamo. Otroci ne prihajajo k nam le na počitnice, ampak z namenom, da postanejo boljši košarkarji. Ne vidim razloga, zakaj bi nehali, ker stvar funkcionira. Zanimanje je veliko. V prihodnosti bomo skušali razširiti prostor, da bo še več otrok prišlo na morje in ob tem igralo košarko.

Sami ste tudi malenkostno fizično aktivni na tem kampu. Kakšno pa je trenutno stanje vašega gležnja, s katerim ste imeli obilico težav v zadnjem obdobju? Preteklih štirinajst dni delam pospešeno na gležnju. Želim ga učvrstiti. Še vedno so prisotne majhne bolečine, prihaja pa tudi do otekline pri večjemu naporu. Tisti teden, ki sem ga dobil pri reprezentanci več, mi bo zagotovo koristil.

Velikokrat ste menili, da bo vse skupaj kmalu za vami, vendar se je poškodba kar zavlekla. So bili še kakšni dodatni zapleti? Res se precej vleče. Ko sem že mislil, da bo vse v najlepšem redu, sem po tekmi turškega prvenstva vnovič začutil bolečine. Mislim, da sem igral proti Bešiktašu. Vzeti sem moral nove tri tedne premora, ker gleženj ni prenesel naporov. Je pa res, da sprva niti nisem vedel, kaj se sploh dogaja z mojim gležnjem. Tukaj deloma krivim tudi klub, saj sem moral nato na svojo roko poiskati zdravnike v Carigradu. Ti so mi povedali, da sem imel strgane ligamente ter udarjeno kost. Ko je enkrat kost udarjena, je potrebna rehabilitacija tudi do treh mesecev. Sprva nisem vedel, kaj je narobe in sem kar malce zganjal paniko. Na srečo, vsaj upam tako, imam zdaj dovolj časa, da saniram poškodbo, tako da bom poleti normalno delal. Vsaj tak je moj načrt.

Verjetno boste že v prvem tednu reprezentančnih priprav videli, kaj bo lahko prenesel vaš gleženj … Vedno sem optimist, ampak ne bi bil presenečen, če bom imel po prvih treningih kakšne težave. Upam, da bodo ljudje na zvezi ter trenerski štab malce potrpežljivi – do zdaj so bili izjemno. Pomagali so mi celo z zdravniki – Matej Avanzo ter selektor Božidar Maljković sta mi bila tu v veliko pomoč. Komunikacija je bila do zdaj super in upam, da bo tudi naprej tako.

Vaša zgodba pri Efes Pilsnu se je po dveh letih zaključila. Imate v načrtu poiskati novega delodajalca še pred začetkom priprav ali so zdaj razmere kaj drugačne, ker je v ligi NBA prišlo do "lock-outa"? Pri Efesu sta bili dve sezoni vzponov ter padcev. Praktično vsak igralec je imel nihanja. Mislim, da je bila težava v tem, ker nas je bilo dvanajst reprezentantov iz različnih držav in od vsakega se je pričakovalo veliko. Težko je, če nimaš vodje na terenu. Ni se lahko vklopiti v takšen sistem. Na koncu nismo prišli do rezultatov, ki smo si jih zastavili. Nisem želel podaljšati pogodbe. Čas je, da grem naprej. Stanje je zdaj čudno. Nekaj takega se zgodi zelo redko v sto letih, da sem brez pogodbe. Po eni strani si želim v NBA, kjer je "lock-out", v Evropi pa imajo klubi velike težave. Ni ravno pravšnji čas. Po resnici povedano je moj prvi načrt saniranje poškodbe. Idealen scenarij bi bil, da si najdem nov klub pred začetkom reprezentančne akcije, vendar je glede na letošnje poletje realno pričakovati, da bom med pripravami ali med prvenstvom dobil novo sredino.

Mislite, da bo "lock-out" v NBA pripomogel k temu, da bo v Evropo romalo kar nekaj košarkarjev iz najmočnejše lige na svetu? Ne verjamem, ker tudi v Evropi ni toliko možnosti. Mogoče bo prišlo nekaj igralcev, vendar navala ne vidim, ker so finančne težave. Poglejte grške klube. Po pogovorih, ki jih imam z ljudmi iz ZDA, lastniki in združenje košarkarjev niso toliko narazen. Čez štirinajst dni naj bi imeli sestanek in upam, da bo prišlo do dogovora. Če ne drugega, naj se dogovorijo vsaj do začetka sezone, tako da liga ne bo ogrožena.

Kakšen vpliv pa bi lahko imel "lock-out" na evropsko prvenstvo? Kar nekaj reprezentanc ima jedro svoje ekipe sestavljeno prav iz igralcev, ki si služijo kruh onstran luže. Ključno vprašanje pri vsem tem pa je zavarovanje vsakega igralca iz lige NBA, kar ni majhen finančni zalogaj … Težko odgovorim na to vprašanje. Od vsake reprezentance je odvisno, kako bo reševala nastali položaj. Verjetno pa ti igralci iz lige NBA razmišljajo, da bodo vseeno odšli na prvenstvo, če sezone ne bo onstran Atlantika. Tako bodo vsaj v pogonu. V vsakem primeru mislim, da to ne bo negativno vplivalo na evropsko prvenstvo. Menim, da celo obratno.

Bomo torej spremljali najboljše evropsko prvenstvo v zadnjih letih? Verjetno eno najboljših. Verjamem, da bo zelo izenačeno. S tem, ko se je povečalo število ekip na 24, je v boju za medalje približno deset reprezentanc. Žal bomo videli ogromno razočaranih reprezentanc. Upam, da Slovenija ne bo med njimi.

In prednost Slovenije v primerjavi s preostalimi bo ekipni duh? Ne vidim razloga, zakaj ne bi bil. Zadnja leta se ponavlja ta zgodba. Na kratkih turnirjih daje kemija velik plus h končnemu rezultatu. Vesel sem povratnika Smodiša in Lorbka. Pod košem nam bosta s svojim znanjem in obnašanjem veliko pomagala. Razlika te reprezentance in tiste izpred desetih let je v tem, da imamo zdaj vedno dobro kemijo. To je naš plus.

Potem selektor Božidar Maljković ne bo imel težav pri tem segmentu? Kemija je ena od stvari, ki mora biti prisotna v ekipi. Tu Maljković ne bo imel veliko dela, saj se s fanti poznamo. Pomembno bo, kako mu bo uspelo izvesti taktični načrt. To so vprašanja zanj. Glede na to, da je izkušen, ne bi smel imeti težav. Z zanimanjem pričakujem priprave. Za mojo kariero bo to pomembno, da bom lahko na koncu rekel, da me je vodil Božidar Maljković.

Slovenski narod si želi medaljo na evropskem prvenstvu. Zagotovo ni lahko izpolniti takšne obljube ob tej konkurenci, ki bo v Litvi? Nikoli ne delam obljub. Nikdar nisem obljubljal medalje, le to, da bomo dali vse od sebe. Mogoče je že dotrajana izjava, vendar je to res. Krog favoritov je res velik. Presenečenja se bodo dogajala. Med prve tri ali pet bodo prišle izbrane vrste, ki do sedaj niso bile blizu. Tu sta Črna gora, Italija …, ki prej nista bili na turnirjih. Obljubljam, da bo Slovenija igrala dobro košarko. In vsakemu navijaču obljubim, da se mu bo splačalo priti v Litvo.

Ne spreglejte