SiolNET. Sportal Sportal +
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Spolna diskriminacija in plačilna neenakost

Ameriške nogometašice pristale na mediacijo

0,21

termometer

nogometna žoga
Foto: Reuters

Potem ko so članice ameriške nogometne reprezentance na mednarodnih dan žensk vložile tožbo proti nacionalni nogometni zvezi USSF zaradi spolne diskriminacije in plačilne neenakosti, so pristale na mediacijo, piše Wall Street Journal. Zunajsodno reševanje spora se bo začelo takoj po koncu mundiala v Franciji in je znak, da se spor bliža rešitvi.

O dogovoru za mediacijo je prvi poročal Wall Street Journal, nato pa sta ga potrdili tudi obe vpleteni strani.

Nogometašice so 8. marca na sodišču v Los Angelesu proti ameriški nogometni zvezi USSF vložile tožbo zaradi spolne diskriminacije, saj imajo nogometašice precej slabše razmere za trening, potovanja, trenerje, igro in zdravniško oskrbo ter prejmejo tudi manjše plačilo kot nogometaši.

Ameriška nogometna zveza USSF je kot glavni razlog, zakaj je tako, navedla manjše prihodke ženske reprezentance, kar se je izkazalo za neresnico, saj je Wall Street Journal minuli teden poročal, da so glede na finančna poročila trikratne svetovne prvakinje generirale več prihodkov s tekem kot njihovi reprezentančni kolegi.

Predstavnik USSF je potrdil, da so odvetniki 28 tožnic ponudili roko ameriški zvezi takoj po začetku svetovnega prvenstva v Franciji pred dvema tednoma, obe strani pa sta pristali na mediacijo. To sicer še ni zagotovilo, da bo prišlo do dogovora ali da se bodo izognili procesu na sodišči.

Ameriška ženska nogometna reprezentanca ta čas nastopa na svetovnem prvenstvu v Franciji, kjer brani naslov s SP 2015. Najboljša ženska reprezentanca sveta meri skupno na četrto zvezdico. Medtem pa se moški nogometni reprezentanci ZDA ni uspelo niti prebiti na mundial 2018 v Rusiji.

Preberite še:

Nizozemke Sportal Drama v Rennesu, Nizozemke v četrtfinale z enajstmetrovko v 91. minuti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin