Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2018,
22.28

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

evropsko prvenstvo rokomet

Petek, 14. 12. 2018, 22.28

5 let, 4 mesece

EP za ženske v rokometu, polfinale

Za naslov se bodo udarile Rusinje in Francozinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
ruska ženska rokometna reprezentanca | Takole so se Rusinje veselile uvrstitve v veliki finale. | Foto Reuters

Takole so se Rusinje veselile uvrstitve v veliki finale.

Foto: Reuters

Francozinje in Rusinje so finalistke letošnjega evropskega rokometnega prvenstva. Prve so s 27:21 v polfinalu premagale Nizozemke, druge pa so bile z 28:22 boljše od Romunk. Slovenija je po dveh porazih in zmagi v prvem delu prvenstva osvojila končno 13. mesto.

Francozinje so po uvodnem porazu proti Rusinjam dosegle šesto zmago v nizu, v nedeljo pa se bodo lahko izbrankam Jevgenija Trefilova oddolžile za doslej edini spodrsljaj na domačem prvenstvu stare celine. V primeru končne zmage bi zaokrožile svoj rokometni opus in lanskemu naslovu svetovnih prvakinj v Nemčiji prvič v svoji zgodovini dodale še naslov evropskih prvakinj.

Izbranke francoskega selektorja Olivierja Krumbholza so že večji del prvega polčasa imele škarje in platno v svojih rokah, a so Nizozemkam dovolile, da so jih v začetku drugega polčasa ujele. Sredi drugega polčasa pa so znova zaigrale sijajno in si v 44. minuti priigrale šest golov prednosti (21:15). V 53. minuti je prednost narasla na +8 (25:17) in jasno je bilo, da bo zmaga ostala na domačih tleh.

V francoski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Estelle Nze Minko s šestimi, v nizozemski pa Lois Abbingh s sedmimi goli.

Na današnji prvi polfinalni tekmi so Rusinje, olimpijske prvakinje iz 2016, na EP pa so bile doslej enkrat srebrne in dvakrat bronaste ter sedme na zadnjem EP, v prvem polčasu zaostajale tudi za tri zadetke, a so v drugem polčasu hitro pobegnile za štiri gole, nato pa z delnim izidom 5:0 pobegnile na 27:19.

Pri Rusinjah je bila najboljša strelka Ana Vjahireva s 13 goli, pri Romunkah, bronastih na EP 2010 in petih na zadnjem EP 2016, pa je bila najboljša Ana-Maria Dragut s štirimi zadetki.

Na današnji prvi tekmi v francoski prestolnici je Norveška po zmagi nad Švedsko z 38:29 (22:14) osvojila končno peto mesto.

V nedeljo se bo tekma za bronasto kolajno med Romunijo in Nizozemsko pričela ob 14. uri, finalna med Rusijo in Francijo pa ob 17.30.

Tekma za 5. mesto:
Švedska : Norveška 29:38 (14:22)

Polfinale:
Rusija : Romunija 28:22 (16:15)

Nizozemska : Francija 21:27 (11:12)

Anna Vyakhireva Rusija
Sportal Znane vse polfinalistke EP, branilke naslova brez boja za kolajne
Ana Gros
Sportal Novo veliko priznanje za slovensko ostrostrelko
Ne spreglejte