Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2019,
16.06

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

liga prvakov Celje Pivovarna Laško rokomet Staš Skube

Četrtek, 12. 9. 2019, 16.06

4 leta, 7 mesecev

začenja se nova sezona lige prvakov

Vardar brani prvo mesto, Celje znova med elito: Zavedamo se, da ne bo lahko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Celje Gorenje superpokal | Celjani v nedeljo začenjajo novo sezono lige prvakov. | Foto Jurij Vodušek/Sportida

Celjani v nedeljo začenjajo novo sezono lige prvakov.

Foto: Jurij Vodušek/Sportida

Zadnji zaključni turnir rokometne lige prvakov v nemškem Kölnu se je končal s senzacionalnim zmagoslavjem Vardarja iz Skopja. Makedonski prvak bo v sezoni 2019/20 zelo težko ponovil letošnji podvig, strokovnjaki največ možnosti za končno zmagoslavje pripisujejo PSG, Barceloni, Kielu, Flensburgu, Veszpremu in Picku iz Szegeda.

V najmočnejšem klubskem tekmovanju bodo slovenske barve zastopali rokometaši Celja Pivovarne Laško. Ti so po koncu minule sezone pošteno prenovili svoje vrste, bolj ali manj pa je jasno, da bodo evropski prvaki iz leta 2004 v novi sezoni imeli stransko vlogo.

Gorenje Velenje vs Celje Pivovarna Laško
Sportal Po poti Celjanov še Velenjčani, Ribničani, Ormožani in Trebanjci

Celjska ekipa ima v svoji skupini atraktivna in močna imena

Celjska ekipa bo nastopila v elitni skupini A. V njej so nekatera izjemno atraktivna in močna imena, kot so PSG, Barcelona, Flensburg-Handewitt in Pick Szeged, tu so še Aalborg, Zagreb in Elverum. V skupini B bodo nastopili Vardar Skopje, Veszprem, Kielce, Meškov Brest, Motor Zaporožje, Montpellier, Porto in Kiel.

V "spodnjem delu" lige prvakov bodo na sporedu številne zanimive tekme. Skupino C tvorijo Sävehof, Tatran Prešov, Cocks, Eurofarm Rabotnik, Bidasoa Irun, Wisla Plock in Sporting Lizbona, skupino D pa Dinamo Bukarešta, Čehovski medvedi, Kadetten Schaffhausen, Kristianstad, Wisla Plock in GOG Gudme.

Slovenci bodo imeli dejavne vloge v ligi prvakov. Jure Dolenec je član Barcelone, Dean Bombač, Matej Gaber, Nik Henigman in Mario Šoštarič igrajo za Pick iz Szegeda, Aleks Vlah, Aleksander Špende, Drako Stojnić in Gašper Hrastnik za Zagreb. Staš Skube in Domen Sikošek Pelko sta člana Vardarja, Blaž Blagotinšek, Borut Mačkovšek, Dragan Gajić in Gašper Marguč pa Veszprema. Blaž Janc igra za Kielce, Jaka Malus in Simon Razgor za Meškov Brest, Miha Zarabec za Kiel. Januš Lapajne in Nino Grzentič igrata za Tatran Prešov, Žiga Mlakar in Igor Žabič za Wislo iz Plocka, Aljoša Čudič in Matevž Skok za Sporting iz Lizbone, Nik Tominec pa za Kadetten Schaffhausen.

Staš Skube Vardar
Sportal Staš Skube zahtevno sezono končal na evropskem prestolu: črnih oblakov ni več

Zadnji zaključni turnir rokometne lige prvakov v nemškem Kölnu se je končal s senzacionalnim zmagoslavjem Vardarja iz Skopja. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zadnji zaključni turnir rokometne lige prvakov v nemškem Kölnu se je končal s senzacionalnim zmagoslavjem Vardarja iz Skopja. Foto: Guliverimage/Getty Images

Tekmovalni sistem ostaja nespremenjen

Tekmovalni sistem ostaja nespremenjen, zmagovalca v elitnih skupinah A in B se bosta neposredno uvrstila v četrtfinale, preostale ekipe od drugega do šestega mesta pa v osmino finala. Po dve najboljši ekipi iz skupine C in D bosta igrali dodatne izločilne tekme, zmagovalca pa se bosta uvrstila v osmino finala. Od tam naprej se začnejo tekme na izpadanje, zaključni turnir pa bo - tako kot v minulih desetih letih - vnovič gostila Lanxess Arena v Kölnu. Ta bo prihodnje leto na sporedu 30. in 31. maja.

Evropska rokometna sezona (EHF) bo po koncu sezone 2019/20 spremenila sistem tekmovanja, v prihodnji sezoni bo v ligi prvakov nastopilo le 12 ekip. V prenovljenem najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini bo nastopilo osem prvakov najboljših držav in štirje udeleženci s klubskimi naslovi z mednarodnega prizorišča, ki bodo nastopili po dvokrožnem ligaškem sistemu. Osem najboljših ekip se bo prebilo v četrtfinale, zmagovalci teh tekem pa bodo nastopili na zaključnem turnirju v Kölnu.

EHF bo vzporedno uvedla še evropsko ligo, kjer se bo merilo 24 ekip. Te bodo razdeljene v štiri skupine po šest moštev, najboljše štiri iz vsake skupine pa bodo napredovale v osmino finala. Vzporedno bo na sporedu še pokal EHF, ta bo potekal po sedanjem tekmovalnem sistemu in na izpadanje.

Vid Poteko
Sportal Celjskega orjaka po vrnitvi domov doletela nova vloga

Zavedajo se, da bo težko

Celjani bodo boje v elitni skupini A začeli s tradicionalnimi tekmeci iz nemškega Flensburga, obračun nekdanjih prvakov v najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini pa se bo v dvorani Zlatorog v nedeljo pričel ob 17. uri.

"Zavedamo se, da je pred nami izjemno težka preizkušnja. Iz tekme v tekmo igramo bolje in vsi skupaj komaj čakamo na krstno tekmo v ligi prvakov v tej sezoni, hkrati pa se zavedamo moči Flensburga," je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejal celjski trener Tomaž Ocvirk.

"Naša naloga je, da odigramo po naših najboljših močeh in s približamo svojemu maksimumu." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Naša naloga je, da odigramo po naših najboljših močeh in s približamo svojemu maksimumu." Foto: Grega Valančič/Sportida

"Četudi je nemška ekipa ostala brez dve pomembnih členov iz prejšnje sezone (Tobias Karlsson in Rasmus Lauge), se to v njeni igri prav nič ne pozna. Naredili so določene korekcije in malce spremenili način igre v napadu in obrambi. Naša naloga je, da odigramo po naših najboljših močeh in s približamo svojemu maksimumu. Na nedeljski tekmi nimamo kaj izgubiti, igrati moramo sproščeno. Prepričan sem, da bomo v tem primeru zelo blizu imenitnim Nemcem, ob te pa si želim izdatno podporo naših privržencev," je še dodal Ocvirk.

Še toliko bolj posebna

"V teh enajstih mojih letih v dresu Celja je imela ekipa različne uvode, letošnja pa bo zaradi številnih kadrovskih sprememb še toliko bolj posebna. Lahko rečem, da je znotraj našega moštva prava 'kemija', pristop na tekmah in treningih pa je zelo dober," je dejal celjski kapetan David Razgor.

"Na nedeljski temi se moramo osredotočeni na našo igro. Flensburg je zahteven tekmec, ki bo želel letos v Zlatorogu popraviti spodrsljaj iz minule sezone. A verjamem, da bomo mi tekmi pristopili tako, kot se od nas pričakuje. Želimo si dobre igre in upamo, da bo to dovolj za točko ali dve," je še dodal Razgor.

Luka Žvižej
Sportal Ne zaveda se še, da je vsega konec #video
Ne spreglejte